دولت لبنان بار دیگر از پارلمان رأی اعتماد گرفت اعلام ورود صد‌ها دروزی از مناطق اشغالی به داخل سوریه زلنسکی: اگر تسلیحات دوربرد دریافت کنیم آماده اقدام هستیم ادعای دادستانی فرانسه علیه بشار اسد و ۲۰ مقام سابق سوریه اخراج مهاجران از خاک آمریکا به یک کشور آفریقایی واکنش وزارت خارجه به بازداشت اتباع ایرانی مقیم آمریکا رایزنی وزیران امور خارجه ایران و چین نشنال‌اینترست: الجولانی برای حفظ حکومت خود تروریست‌ها را جذب ارتش سوریه می‌کند سرپرست جدید سرکنسولگری افغانستان در مشهد کار خود را آغاز کرد موج گرمای شدید در اسپانیا جان بیش از ۱۰۰۰ نفر را گرفت درخواست عراقچی از شانگهای برای حمایت از ایران در برابر تجاوز آمریکایی-صهیونیستی ادامه بارش‌های سیل‌آسا در پاکستان؛ ۱۱۱ کشته و صد‌ها زخمی تاکنون سفارت ایران در لبنان: شایعات درباره ناامنی در کشور، جنگ روانی اسرائیل است السودانی: ایران کشوری مهم در منطقه است و روابط راهبردی عمیقی میان ماست لاوروف در دیدار با عراقچی: زمان گفت‌و‌گو با ایران درباره تحولات فرارسیده است

تمایل عربستان سعودی برای تجارت با ارزهای دیگر غیر از دلار

بعد از اعلام همکاری ایران و روسیه برای ایجاد یک ارز دیجیتال پایدار (استیبل‌کوین) با پشتوانه طلا پادشاهی عربستان سعودی تمایل خود را برای مبادله با ارزهای دیگر غیر از دلار آمریکا اعلام کرد.
تاریخ انتشار: ۲۰:۴۸ - ۲۹ دی ۱۴۰۱ - 2023 January 19
کد خبر: ۱۶۹۲۰۵

به گزارش راهبرد معاصر وزیر دارایی عربستان سعودی روز سه‌شنبه گفت تا جایی که سایر ارزها به تجارت بین‌المللی کمک کنند ریاض مشکلی با استفاده از آنها در مبادلات ندارد.

محمد الجدان در مصاحبه‌ای با بلومبرگ خاطرنشان کرد: «بحثی برای رایزنی درباره اینکه ما ساز و کارهای تجاری را چطور حل و فصل می‌کنیم وجود ندارد؛ خواه با دلار آمریکا باشد یا یورو یا ریال سعودی.»

وی اضافه کرد: «فکر نمی‌کنم ما هیچ بحثی را که به بهبود تجارت در سراسر دنیا کمک کند کنار گذاشته یا آن را نفی می‌کنیم.»

پایگاه آی‌بی‌تایمز نوشته عربستان سعودی طی چند دهه گذشته یکی از طرفداران تجارت با دلار آمریکا بوده است و ابراز تمایل در خصوص بررسی ارزهای دیگر می‌تواند به معنی آن باشد که این کشور در اندیشه گسترش روابط با کشورهایی نظیر چین است که جزو بازیگران کلیدی در تجارت جهانی است.

وزیر دارایی عربستان سعودی در ادامه گفت: «ما روابطی بسیار راهبردی با چین داریم. همان رابطه راهبردی را با کشورهای دیگر از جمله آمریکا هم داریم و می‌خواهیم چنین رابطه‌ای را با اروپا و سایر کشورهایی که مایل به همکاری با ما هستند هم توسعه دهیم.»

پایگاه آی‌بی‌تایمز نوشته موضع عربستان سعودی در خصوص استفاده از ارزهای غیر از دلار چند روز بعد از آن اتفاق افتاد که روسیه اعلام کرد در حال کار برای ایجاد یک استیبل‌کوین جهت تسهیل مبادلات بین‌المللی است.

پیش از این برخی از تحلیلگران هشدار داده‌اند جنگ اوکراین ممکن است به خلع سلاح آمریکا از تحریم‌ها منجر شود.

ایالات متحده آمریکا از آغاز قرن بیست و یکم با شور و شوق بیشتری از سلطه‌اش بر نظام مالی دنیا جهت جنگ‌افروزی اقتصادی علیه کشورهای مخالف خود استفاده کرده. از همین روست که دو دانشمند علوم سیاسی آمریکا به نام‌های «ایان برمر» و «کلیف کوپچان» مفهومی به نام «سلاح‌انگاری امور مالی» (Weaponization of Finance) را برای اشاره به سیاست‌های برخی کشورها در استفاده از نظام‌های مالی به عنوان ابزارهایی برای اعمال دیپلماسی زورمندانه علیه کشورهای مخالف ابداع کرده‌اند.

به باور این دو دانشمند، ایالات متحده آمریکا در حال حاضر به جای توسل به مولفه‌هایِ سنتیِ برتریِ امنیتی خود-شامل ائئلاف‌هایی مانند ناتو و نهادهای چندجانبه مانند بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول- به استفاده از نظام مالی به عنوان سلاح‌هایی برای پیشبرد سیاست خارجی و امنیتی خود رو آورده و از تهدیدِ قطع دسترسی به بازارها و بانک‌های این کشور به عنوان اهرم فشار علیه کشورهای مخالف خود استفاده می‌کند.

اما طی سال‌های اخیر، توسل مفرط آمریکا به تحریم‌ها بدون توجه به اصل حاکمیت مستقل کشورهای دیگر، نشانه‌هایی را پدید آورده مبنی بر اینکه این سلاح دائماً در دستان آمریکا نخواهد بود. اکنون کارشناسانی در داخل خود آمریکا هشدار می‌دهند که روند فروپاشی نظام تحریم‌ها آغاز شده و در این روند، به ویژه تحریم‌های آمریکا علیه ایران، آن هم به خصوص در دوران ریاست‌جمهوری «دونالد ترامپ» اثرگذار بوده است.

تحریم‌های آمریکا علیه ایران به ویژه در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ نقش ویژه‌ای در تضعیف رژیم تحریم‌ها داشته تا جایی که وزارت خزانه‌داری آمریکا در دولت بایدن اعتراف کرده توسل مفرط به تحریم‌ها استفاده از دلار را حتی در میان متحدان آمریکا کاهش داده است.

شاید تنها اشاره به تسریع روند دلارزدایی از اقتصاد روسیه از سال ۲۰۱۸ به این سو مثال خوبی باشد برای توضیح درباره نقشی که دولت ترامپ در تضعیف جایگاه نظام مالی آمریکا داشته؛ گزارش اکونومیست در ژانویه ۲۰۲۰ حاکی است بانک مرکزی روسیه از سال ۲۰۱۸ دارایی‌های خودش از اوراق قرضه خزانه‌داری آمریکا را از نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار به زیر ۱۰ میلیارد دلار رساند (نقل از اکونومیست، ژانویه ۲۰۲۰). این روند از آن زمان به بعد هم با همین سرعت ادامه پیدا کرد، به گونه‌ای که اول بهمن‌ماه همین امسال گزارش شد روسیه سهم خود را از سرمایه‌گذاری در بدهی‌های آمریکا در ماه نوامبر به میزان ۱.۳ میلیارد دلار کاهش داده و و به ۲.۴ میلیارد دلار رسانده است./فارس

ارسال نظر