به گزارش «راهبرد معاصر»؛ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گرچه با عنوان نهاد و سازمان نظامی و سیاسی شناخته می شود که قرار است در بحران های امنیتی از مرزها و کیان مملکت اسلامی دفاع کند و در بزنگاه های تاریخی حضوری فعال در عرصه دیپلماسی و سیاسی و کمک به ارتقای توان دفاعی کشور داشته باشد، اما در همه عرصه های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی تا مدیریت بحران در شرایط قهر طبیعت فعال ترین صحنه گران امداد و نجات و کمک رسانی بی دریغ بوده است.
شاید یکی از دلایل ترس بیگانگان از پاسداران جان بر کف که در صورت حمله نظامی و سایبری دشمن یا هجوم بلایای طبیعی همواره فعال ترین مبارزان عرصه میدان و همراه و یاور مردم هستند، این باشد که با نیروهایی خستگی ناپذیر مواجه اند که بحران نظامی و طبیعی نمی شناسند و مدیریت بحران را جزو وظایف خود می دانند تا به دغدغه امام راحل (ره) از تشکیل نیروی مقتدر سپاه جامه عمل بپوشانند. سپاه همواره خدمات کم نظیری در بحران ها و بلایای طبیعی داشته و این مهم به خوبی در حافظه تاریخی مردم در روزهای سخت این دیار ثبت و ضبط است.
مرداد ماه ۱۴۰۱ به دنبال فعالیت سامانه بارشی شدید در کشور بسیاری از مناطق و استان ها دچار سیل و آبگرفتگی های شدید شد و خسارت های جانی و مالی به بار آمد. اما مانند دیگر مواقع بحرانی سپاه وارد عرصه شد
در سیل دی ماه ۱۴۰۰ سیستان و بلوچستان مردم محاصره شده در سیلاب که باعث آبگرفتگی و خسارت منازل، روستا و شهرهای این استان جنوب شرقی کشور شد، به خاطر دارند سپاه چگونه از تمام ظرفیت خود برای کمک به آنها بهره گرفت؛ تا جایی که در یک مورد رزمندگان دریادل پایگاه دریایی امام علی (ع) چابهار با استفاده حداکثری از ظرفیت سازمانی به امداد و کمک رسانی به هموطنان مناطق سیل زده شتافتند و با راه اندازی قرارگاه جهادی کمک رسانی به مردم و استفاده از تجهیزات و ماشین آلات مهندسی نیروی دریایی، به رفع سریع آبگرفتگی معابر شهری و هدایت آب های سطحی پرداختند و میدان دار مدیریت بحران بودند.
مرداد ماه ۱۴۰۱ نیز به دنبال فعالیت یک سامانه بارشی شدید در کشور بسیاری از مناطق و استان ها دچار سیل و آبگرفتگی های شدید شد و خسارت های جانی و مالی به بار آمد. اما مانند دیگر مواقع بحرانی سپاه وارد عرصه شد و در خیلی از استان ها و شهرهای درگیر سیل، به امداد و نجات پرداخت؛ چنانچه براثر وقوع سیل در شهرستان فیروزکوه نیروهای جهادی سپاه سیدالشهدا(ع) استان تهران با ۸۰ دستگاه خودروی سبک، نیمه سنگین و سنگین (بولدوزر، لودر، بیل مکانیکی، بابکت، کمپرسی، آمبولانس، خودروهای تاکتیکی سبک، سواری و ...) با تشکیل قرارگاه پشتیبانی، امدادرسانی به سیل زدگان را آغاز کردند. در دیگر شهرها و استان ها نیز با دستور سردار سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیروها آماده باش بودند.
اسفند 1397 نیز در حالی که بسیاری از راه های روستایی بر اثر سیلاب شدید در کرمان تخریب شده بود، نیروهای سپاهی استان به امدادرسانی و کمک به مردم آسیب دیده از سیل شتافتند و حتی قبل از اعزام امکانات، با دست های خالی مشغول کار شدند بلکه پیش از هجوم سرمای شب و رسیدن کمک و مایحتاج و دیگر نیروهای امداد و نجات کشور در صحنه یاری مردم در مواقع بحران مانند همیشه حضور داشته باشند.
دامنه این سیل تا پایان فروردین سال 1400 ادامه داشت و بسیاری از استان ها، شهرها و روستاها را درگیر خود کرد؛ اما کورسوی امید مردم رنج دیده از بلایای طبیعی حضور فعال و مخلصانه نیروهای سپاهی در تمام نقاط آسیب دیده کشور بود. سیل در برخی استانها به ویژه گلستان، مازندران، لرستان، خوزستان و کرمان سبب بروز خسارت های بسیاری شد.
سپاه های استانی و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) ازجمله فعالترین گروه های امدادی و کمک رسانی بودند که برای تسریع در امدادرسانی، گسیل امکانات برای ترمیم زیرساختها و کمک به سیل زدگان، کاهش تعداد جان باختگان، ارائه خدمات اولیه مانند تغذیه، بهداشت، اسکان و ترابری و نیز مدیریت متمرکز برای جلوگیری از افزایش خطر سیل را سرلوحه امداد رسانی ها قرار دادند.
سپاه های استانی درگیر در سیل و سپاه های استانی معین، نیروهای زمینی، دریایی، هوافضا و بسیج، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) و معاونت های پشتیبانی مانند لجستیک، بهداری و نیروی انسانی سپاه به طور مداوم مشغول امدادرسانی و کمک به هموطنان در استانهای سیلزده بودند.
جمع آوری کمک های مردمی، فراهم کردن امکانات ترابری و ارسال و توزیع کمک ها با هماهنگی سازمان های مسئول در منطقه ازجمله اقدامات سپاه های استانی درگیر در سیل و سپاه های استانی که به عنوان معین برای هر یک از استان های سیل زده مأموریت داشتند، به شمار می رود. اعزام پاسداران، بسیجیان و گروه های جهادی برای ارائه خدمات میدانی و همکاری با ستادهای بحران استان ها، برقراری امنیت و نیز کمک رسانی به مردم در اسکان، تغذیه و پاکسازی منازل، معابر و محل های کسب از دیگر اقداماتی است که در سیل اسفند ۹۷ و فروردین ۹۸ در مناطق سیل زده انجام شد.
قرارگاه کربلای نیروی زمینی سپاه در خوزستان بیش از ۴ هزار متر سیل بند را ترمیم و احداث کردند و بیش از ۲۰۰ هزار لیتر آب شرب برای سیل زدگان ارسال شد
بکارگیری واحدهای مهندسی نیروی زمینی سپاه برای ایجاد و ترمیم سیل بند ها، حفر کانال، ساخت پل و ...، بازگشایی مسیرهای اصلی ارتباطی و ساخت پل های ۱۹ گانه در استان گلستان، استفاده از ۵۶۳ دستگاه ماشین آلات مهندسی و نیز بکارگیری بالگردهای هوانیروز برای جابجایی و اقدامات ترابری مورد نیاز به وسیله یگان های نیروی زمینی سپاه انجام شد.
قرارگاه کربلای نیروی زمینی سپاه در خوزستان بیش از ۴ هزار متر سیل بند را ترمیم و احداث کردند و بیش از ۲۰۰ هزار لیتر آب شرب برای سیل زدگان ارسال شد. اعزام و استقرار بیمارستان صحرایی حضرت فاطمه زهرا (س) از دیگر اقدامات این نیرو در مناطق سیل زده به شمار می رود.
از اقدامات برجسته نیروی دریایی سپاه در یاری رساندن به سیل زدگان سال ۹۷ و ۹۸ بکارگیری بیش از ۲۷۰ فروند شناور سبک برای جابجایی مردم با هدف تردد و نیز استفاده از ۷۰ فروند قایق جیمینی در کانال ها و مسیرهای کم عمق مناطق سیل زده بود. ترابری سنگین تجهیزات در مسیرهای دریایی، بکارگیری بیش از 100 دستگاه ماشین آلات راهسازی اعم از بولدوزر، جرثقیل، بیل مکانیکی، کامیونت و کشنده و نیز استقرار بیمارستان تخصصی با تجهیزات و امکانات کامل در مناطق سیل زده ازجمله اقدامات نیروی دریایی سپاه بود.
در سیلاب شدید سال ۹۵ نیز نیروهای سپاه فتح استان کهگیلویه و بویراحمد برای یاری مردم منطقه سرابتاوه شهر یاسوج و مردم خوزستان که به دلیل بارش شدید باران در سیل گرفتار شده بودند، به کمک آنها شتافتند.
در زلزله بزرگ ۷.۳ ریشتری سال ۹۶ کرمانشاه که طبق داده های سازمان لرزه نگاری کشور ۴۵۰ پس لرزه داشت، مردم زیادی دچار آسیب های جسمی و روحی همچون از دست دادن عزیزانشان شدند تا جایی که آخرین آمارها فوت ۵۷۴ نفر را براثر زلزله نشان می داد و ۹هزار و ۳۸۸ نفر زخمی شدند. در این هجوم ناگهانی طبیعت نیز سپاه پای ثابت امداد و نجات بود.
سه تیپ مستقل سپاه پاسداران با حضور در منطقه و با کمک قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا (ص) شروع به بازگشایی راهها کردند. بالگردهای سپاه و ارتش همچنین هواپیماهای سنگین ترابری ارتش و سپاه پاسداران وظیفه انتقال آذوقه و مواد لازم را عهدهدار و لشکر عملیاتی ۲۷ محمد رسول الله (ص) در منطقه وظیفه تأمین بیش از ۸ هزار کانکس را برای اسکان موقت مردم آسیب دیده برعهده گرفت.
موارد بیان شده تنها گوشه ای از جان فدایی سپاه در بحران ها و بلایای طبیعی در کشور است؛ برگه هایی زرین برای نهادی که مدافع امنیت، حافظ جان مردم، یاری رسان و امدادگر در مواقع بحرانی کشور است. صفحات بسیاری از دوران پر افتخار سپاه در تاریخ انقلاب اسلامی و خدمات کم نظیر این نهاد جان بر کف در بحران ها و بلایای طبیعی وجود دارد که در این نوشتار نمی گنجد.