به گزارش «راهبرد معاصر»؛ غربی ها و به ویژه آمریکا مدت زیادی است به بهانه روابط نظامی ایران با روسیه و تغییر موازنه قدرت در جنگ اوکراین، تمام تلاش خود را برای فشار بر ایران و روسیه به کار گرفته اند. این در حالی است که مقام های آمریکایی بارها به توسعه روابط دو کشور پرداخته اند و در همه جهت گیری ها نوعی ترس از افزایش همکاری ها وجود داشته است.
ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) گفت: بسیار نگرانیم، زیرا بی اعتمادی زیادی میان روسیه و ایران از نظر تاریخی وجود داشت، اما روابط آنها در حال حاضر رو به رشد است. آنچه مشاهده می شود، دست کم نشان دهنده آغاز مرحله نخست روند مشارکت گسترده دفاعی میان روسیه و ایران است.
سطح تعاملات اقتصادی ایران و روسیه در یک سال گذشته پیشرفت چشمگیری داشته و مراودات دو کشور نیز روندی تصاعدی به خود گرفته است
جان کربی، هماهنگ کننده روابط راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا نیز پیش تر گفته بود: به دنبال گزینههایی برای گرد هم آوردن چند کشور برای گفت و گو درباره همکاریهای نظامی روسیه و ایران هستیم. روابط میان مسکو و تهران در حال تغییر به سمت مشارکت دفاعی کامل شامل تبادل تسلیحات و فناوری آن است. از تمام ابزارهایی که در اختیار داریم برای برهم زدن مشارکت دفاعی میان مسکو و تهران استفاده خواهیم کرد.
اکنون باید به این پرسش پاسخ داد دلایل واهمه آمریکا از توسعه روابط ایران و روسیه چیست؟
هر بازیگر تجدیدنظرطلبی که به دنبال اقدامات مقابله ای در برابر هژمون گرایی غرب برود، با واکنش غربی ها مواجه خواهد شد
به عنوان نمونه، عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای علاوه بر مزیت های نظامی دارای مزیت های اقتصادی است. همچنین راه گذر شمال-جنوب که ایران به عنوان کمربند اصلی این راه گذر نقش محوری در زمینه بازیگری فرامنطقه ای ایفا خواهد کرد. همه این موارد در آینده به عنوان عوامل تهدیدزا از منظر غرب به شمار می روند.
بیان این نکته نیز ضروری است که هر بازیگر تجدیدنظرطلبی که به دنبال اقدامات مقابله ای در برابر هژمون گرایی غرب برود، با واکنش غربی ها مواجه خواهد شد؛ موضوعی که اکنون درباره چین صدق می کند.
جهان در حال تبدیل شدن از نظام تک قطبی به نظام چندقطبی با محوریت بازیگران جدید در عرصه های امنیتی، نظامی و اقتصادی است و هر بازیگری در راستای اقدام برای برهم زدن این نظام تک قطبی تلاش کند، با یک سری اقدامات مقابله ای مواجه خواهد شد. ایران و روسیه اکنون در راستای تغییر این وضعیت در سطح جهانی گام برداشته اند و افزایش تعاملات میان دو کشور رویکرد مقابله ای در برابر جهان تک قطبی است و به همین دلیل بیشترین فشارها از سوی غرب به ایران و روسیه وارد می شود.