آمریکا: احیای برجام در آینده نزدیک دشوار است

ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درحالیکه مذاکرات وین در انتظار تصمیم سیاسی واشنگتن است، گفت که احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در آینده نزدیک به سختی امکان پذیر است.
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۹ - ۰۴ اسفند ۱۴۰۱ - 2023 February 23
کد خبر: ۱۷۴۲۰۶

به گزارش راهبرد معاصر، پرایس روز چهارشنبه به وقت محلی در نشست خبری با رسانه‌های جمعی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در مورد احتمال از سرگیری مذاکرات وین برای احیای برجام، گفت: کماکان پرونده احیای توافق هسته‌ای ایران خارج از دستور کار ما می‌باشد.

 

این اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در حالی مطرح می‌شود که دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور جنجالی سابق ایالات متحده آمریکا روز ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ با خروج یکجانبه از این توافقنامه بین المللی چندجانبه، تحریم‌های ظالمانه کاخ سفید را علیه جمهوری اسلامی ایران بار دیگر به اجرا گذاشت.


از آن زمان، کاخ سفید با جوسازی مسموم علیه تهران ادعا می‌کند که ایران باید به برجام بازگردد و به تعهدات خود عمل کند، بدون آنکه اشاره‌ای به لغو تحریم‌های گسترده واشنگتن علیه تهران داشته باشد.

 

ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله همواره در گزارش‌های آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفته است.

 

اما اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

 

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

 

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده است.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین در ادامه این نشست خبری با اشاره به یورش ناجوانمردانه نظامیان رژیم اشغالگر قدس به نابلس که به شهادت ۱۰ فلسطینی و مصدومیت بیش از ۱۰۰ فلسطینی دیگر منجر شد، درباره احتمال پاسخ مقاومت فلسطین به این حملات ابراز نگرانی کرد.

 

وی افزود: گسترش شهرک سازی مانعی برای صلح و موجب تضعیف راهکار دو دولتی است.

 

ند پرایس همچنین به احتمال کمک نظامی چین به روسیه در جنگ اوکراین اشاره کرد و مدعی شد: به اعتقاد ما پکن در حال بررسی امکان ارسال سلاح و مهمات به مسکو است.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا افزود: درپی تصمیم روسیه به تعلیق پیمان مشترک با آمریکا در خصوص اقدامات برای کاهش و محدود کردن سلاح‌های راهبردی تهاجمی، آمریکا به دقت اقدامات بعدی مسکو را زیر نظر دارد تا به امنیت مردم و کشور آمریکا و متحدانش صدمه ای وارد نشود.

 

ند پرایس همچنین در این نشست خبری به آزمایش‌های موشکی اخیر کره شمالی نیز اشاره کرد و گفت: برنامه موشکی بالستیک و اتمی کره شمالی نه تنها تهدیدی برای آمریکا و مردم آن و متحدان ما از جمله ژاپن و کره جنوبی است بلکه تهدیدی برای صلح و امنیت در کل منطقه است./ ایرنا

ارسال نظر