به گزارش راهبرد معاصر، «دیمیتری کولبا» وزیر امور خارجه اوکراین روز شنبه به ریاست روسیه بر شورای امنیت سازمان ملل واکنش نشان داد.
وزیر امور خارجه اوکراین در سخنانی گفت: «ریاست روسیه بر شورای امنیت سازمان ملل "سیلی به صورت جامعه جهانی" است».
هر یک از ۱۵ کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل، به مدت یک ماه به صورت چرخشی ریاست ورا را بر عهده می گیرند.
آخرین باری که روسیه به ریاست شورای امنیت رسید، فوریه ۲۰۲۲ تقریبا همزمان با آغاز اوکراین بود.
به رغم شکایتها و درخواستهای اوکراین، مقامهای آمریکایی اعلام کردند که واشنگتن نمیتواند روسیه به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت و دارنده حق وتو را از تصدی ریاست شورا منع کند.
آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه و چین اعضای دائم و دارای حق وتو هستند و 10 عضو دیگر شورای امنیت به صورت موقت در این نهاد عضویت دارند.
روسیه از امروز اول آوریل (۲۰۲۳) ریاست دورهای شورای امنیت سازمان ملل را به مدت یک ماه بر عهده گرفت.
مقامهای ارشد اوکراین از ولودیمیر زلنسکی گرفته تا دیمتری کولبا وزیر خارجه این کشور بارها از جامعه بینالمللی خواسته بودند عضویت روسیه در شورای امنیت سازمان ملل را پایان دهند.
مقامهای آمریکایی اما اعلام کردند که دست واشنگتن برای انجام چنین کاری بسته است چرا که منشور سازمان ملل اجازه انجام چنین کاری را در قبال عضو دائم شورای امنیت نمیدهد.
«کارین ژانپیِر» سخنگوی کاخ سفید اخیرا در نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره ریاست روسیه بر شورای امنیت اعلام کرد که آمریکا چارهای جز پذیرش این موضوع ندارد.
وی گفت: «متاسفانه روسیه عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل است و هیچ مسیر قانونی بینالمللی برای تغییر دادن این واقعیت وجود ندارد».
سخنگوی کاخ سفید البته به اتهامزنی علیه روسیه پرداخت و مدعی شد که روسیه از ریاست بر شورای امنیت به منظور ادامه انتشار اطلاعات غلط و توجیه اقداماتش در اوکراین استفاده خواهد کرد.
به گزارش رسانههای روسیه از قبیل راشاتودی، پیشبینی میشود از جمله موضوعات اصلی دوره ریاست روسیه بر شورا، مخاطرات مربوط به صادرات تسلیحات و صلح در خاورمیانه باشد.
با توجه به اهمیت جنگ اوکراین، واسیلی نبنزیا نماینده دائم روسیه در سازمان ملل پیشتر تأکید کرده بود که در ماه آوریل هیچ نشستی در خصوص اوکراین در برنامه شورای امنیت نیست هر چند احتمال دارد که جلساتی در این خصوص برگزار شود./ فارس