به گزارش راهبرد معاصر، «هنری کسینجر» وزیرخارجه و مشاور امنیت پیشین سابق آمریکا، در مصاحبه اخیر خود با شبکه خبری سیبیاس با بیان آنکه درگیریها در اوکراین ممکن است به نقطه عطفی برسد، پیشبینی کرد که با پادرمیانی چین مذاکرات برای صلح در اوکراین تا پایان سال ۲۰۲۳ آغاز خواهد شد.
این دیپلمات که اکنون در آستانه ۱۰۰ سالگی قرار دارد، پیشبینی کرد که اکنون که چین وارد مذاکره شده است، احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات وجود دارد و گفت: «تا آن زمان در مورد فرآیندهای مذاکره و حتی مذاکرات واقعی صحبت خواهیم کرد.»
چین با انتشار علنی موضع خود در مورد حل و فصل سیاسی بحران اوکراین در ماه فوریه سال جاری، خود را به عنوان میانجی بالقوه بین مسکو و کییف معرفی کرد. اتحادیه اروپا و آمریکا طرح چین در این باره را به طور کلی رد کردند، اما «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، برخی از ۱۲ مورد عنوان شده داخل طرح را متناسب با مواضع روسیه خواند و در مقابل «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین، هم در حالی از برخی موارد آن استقبال کرد که میگفت «اوکراین هرگز با روسیه سازش نخواهد کرد.»
امتناع زلنسکی از مذاکره با دولت پوتین تنها یکی از موانعی است که چین یا هر واسطه بالقوه دیگری با آن مواجه است، همچنین زلنسکی در ماه اکتبر سال گذشته در فرمانی هرگونه تماس با کاخ کرملین را ممنوع اعلام کرد.
روسیه درگیری در اوکراین را یک جنگ نیابتی بین خود و ناتو میداند و «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه، روز جمعه هفته گذشته گفت که «هیچ مذاکرهای با زلنسکی که دست نشانده غرب است، انجام نخواهد شد، بلکه مذاکره مستقیم با اربابانش انجام خواهد شد.».
اما در واشنگتن دولت «جو بایدن» معتقد است که تنها به اوکراین بستگی دارد چه زمانی به صلح رضایت دهد، و واشنگتن به زلنسکی هیچ انگیزهای برای صلح ارائه نکرده است، البته بایدن به او پیشنهاد داده است که برای دستیابی به اهداف جنگیاش «تا زمانی که طول بکشد» به تأمین سلاحهای اوکراین ادامه خواهد داد. از جمله اهداف اوکراین بازپسگیری کریمه است که در سال ۲۰۱۴ در یک همهپرسی به روسیه تعلق گرفت، البته رهبران آمریکایی به وضوح چنین اقدامی را غیرممکن میدانند.
سال گذشته هنری کسینجر زمانیکه گفت «اوکراین یا باید بازگشت به وضعیت قبل را بپذیرد یا ازکریمه چشمپوشی کند و به نام صلح به جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک خودمختاری بدهد» خشم اوکراین را برانگیخت. کسینجر از آن زمان پیشنهاد خود را مذاکرات بر روی این مناطق پس از اعلام آتشبس و عقبنشینی روسیه اعلام کرده بود.
مسکو بارها اعلام کرده است که آماده مذاکره با کییف است، اما تنها شرط را این گذاشته است که اوکراین «واقعیت را در زمین به رسمیت بشناسد»، که از جمله آن وضعیت جدید مناطق «دونتسک، لوگانسک، خرسون و زاپوروژیا» به عنوان بخشی از روسیه است./ باشگاه خبرنگاران