به گزارش «راهبرد معاصر»؛ احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی که پنج شنبه گذشته در رأس هیئتی اقتصادی به عربستان سعودی سفر کرد، با استقبال مقام های این کشور، مديران بانک توسعه اسلامی و اعضای سرکنسولگری ایران وارد فرودگاه جده شد. دیدارهای دوجانبه با مقام های عربستانی و حضور و ایراد سخنرانی در نشستهای بانک توسعه اسلامی از مهمترین اهداف این سفر است.
وی در حاشیه اجلاس سالیانه بانک توسعه اسلامی (IsDB) در گفتوگو با نشریه فوربز آمریکا، اجلاس سالانه بانک توسعه اسلامی را یکی از بهترین و مهم ترین فرصت ها برای کشورهای عضو دانست و گفت: این اجلاس فرصت همکاری مشترک میان اعضای بانک را فراهم می کند و این هدف در دستور کار این دوره اجلاس نیز قرار داده شده است.
خاندوزی از اعتقاد جمهوری اسلامی ایران بر استفاده از توانمندی های کشورهای عضو بانک توسعه اسلامی گفت و عنوان کرد: اراده ما بر این است، با توجه به پیشرفتهای ایران در زمینه های فناوری و توانمندی های بیو، نانو، صنایع دارویی، تجهیزات پزشکی، ساخت تجهیزات نیروگاهی و ساخت کاتالالیستهای صنعت نفت، این پیشرفتها را در اختیار سایر اعضای بانک و کشورهای اسلامی قرار دهیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین در حاشیه اجلاس سالیانه بانک توسعه اسلامی در جده عربستان به خبرگزاری اقتصادی الشرق (وابسته به خبرگزاری بین المللی بلومبرگ) گفت: توافقی که میان ایران و عربستان شکل گرفته است، فرصت های تجارت و سرمایه گذاری میان دو کشور را افزایش خواهد داد.
وی افزود: سیاست دولت ایران تقویت روابط با کشورهای همسایه است. توسعه روابط اقتصادی و تعاملات ایران و عربستان، ارتباط برد-برد است که منافع آن علاوه بر دو کشور به همه کشورهای منطقه خواهد رسید.
کشورهای منطقه به عینه دیدند شرایط برایشان سخت شده است، لذا نمی توانند از ایران دور باشند؛ به همین دلیل شاهد گرایش کشورهای منطقه ازجمله عربستان سعودی به سمت جمهوری اسلامی ایران هستیم
رحمان سعادت، کارشناس مسائل اقتصادی درباره اهمیت سفر وزیر امور اقتصادی و دارایی و هیئت همراه اعم از فعالان اقتصادی و بازرگانی به عربستان و دستاوردهای تقویت مراودات با کشورهای منطقه ای به «راهبرد معاصر» گفت: امروز به همه کشورهای منطقه این موضوع مهم ثابت شده است در غرب آسیا دو قدرت بزرگ ایران و عربستان وجود دارند که نباید یکی را از دیگری به لحاظ تأثیرگذاری بر روند منطقه ای و حتی بین المللی جدا دانست.
وی افزود: ایران و عربستان دارای ظرفیت های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بسیار زیادی هستند و تقابل دو قدرت بزرگ باعث تضعیف غرب آسیا و از دست رفتن منابع منطقه و کشورهای اسلامی می شود، زیرا هر یک از این دو کشور سهم مهمی در تقویت دستاوردها و حفظ منافع جهان اسلام دارند.
کارشناس مسائل اقتصادی توضیح داد: در دهه گذشته شاهد بودیم بعد از روی کار آمدن نظام جدید در عربستان متأسفانه هیئت حاکمه تقابل شدیدی با ایران اسلامی در دستور کار قرار داد، موضوعی که به سخت و پیچیده شدن فضای منطقه و جهان اسلام منجر شد.
سعادت گفت: با وجود اینکه برای ایران هراسی بسیار هزینه شد، اما کشورهای منطقه به عینه دیدند شرایط برایشان سخت شده است، لذا نمی توانند از ایران دور باشند؛ به همین دلیل شاهد گرایش کشورهای منطقه ازجمله عربستان سعودی به سمت جمهوری اسلامی ایران هستیم.
وی تصریح کرد: از سال گذشته نشانه هایی از همگرایی اقتصادی، سیاسی و حتی فرهنگی میان عربستان با ایران مشاهده شد، به طوری که نظام حاکم بر عربستان متمایل به ایران شد، زیرا به این نتیجه دست یافتند برای توسعه جهان عرب و جهان اسلام باید تنش زدایی شود. در این راستا چین برای امضای توافقنامه میان ایران و عربستان میانجیگری کرد که دو کشور روابط خود را ازسر گرفتند و عادی سازی روابط کلید زده شد.
سعادت گفت: دو کشور در زمینه های مختلفی در حال همکاری هستند که با سفر وزیر امور اقتصادی و دارایی به عربستان سعودی راه برای تقویت دیپلماسی اقتصادی میان دو کشور هموار می شود، لذا به نظر می آید در دولت سیزدهم شاهد اوج گرفتن دیپلماسی اقتصادی میان ایران و عربستان باشیم.
کارشناس مسائل اقتصادی تشریح کرد: سفر وزیر امور اقتصادی و دارایی به عربستان نشان می دهد از مرحله مذاکرات اولیه سیاسی عبور کردهایم و به سمت اجرایی شدن ارتباط دو کشور در حوزه اقتصادی حرکت کرده ایم، طبعاً این موضوع میتواند منافع دو کشور را حفظ کند. موضوع حائز اهمیت اینکه سران سعودی باید از سال های گذشته به این نتیجه دست می یافتند منافع جهان اسلام در همگرایی میان کشورها به ویژه قدرت های منطقه ای تضمین می شود.
سفر وزیر امور اقتصادی و دارایی به عربستان نشان می دهد از مرحله مذاکرات اولیه سیاسی عبور کردهایم و به سمت اجرایی شدن ارتباط دو کشور در حوزه اقتصادی حرکت کرده ایم
سعادت با بیان اینکه سفر وزیر امور اقتصادی و دارایی به عربستان می تواند سرفصل جدیدی برای رونق اقتصادی در منطقه باشد، عنوان کرد: حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان بارها بر این موضوع تأکید کردند که دیپلماسی منطقهای را بر دیپلماسی فرامنطقه ای ترجیح میدهند؛ این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که کشورهای عربی تابع عربستان در صورت بهبود روابط تهران و ریاض، به ایران نزدیک می شوند و این موضوع به همگرایی بیشتر منطقه ای منجر می شود.