پیش بینی قیمت دلار ۲ خرداد ۱۴۰۲ / شوک شمخانی به بازار ارز-راهبرد معاصر

پیش بینی قیمت دلار ۲ خرداد ۱۴۰۲ / شوک شمخانی به بازار ارز

نخستین روز خرداد مصادف شد با خبر تغییر علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی که به معمار روابط دوستانه ایران و عربستان معروف شده است؛ به اعتقاد معامله‌گران، این تغییر می‌تواند روابط دوستانه این دو کشور را تحت تاثیر قرار دهد. این در حالی است که در ماه‌های گذشته حُسن روابط میان ایران و عربستان به مثابه ترمز سیاست‌گذار برای مهار قیمت دلار عمل می‌کرد.
تاریخ انتشار: ۱۹:۲۴ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۲ - 2023 May 22
کد خبر: ۱۸۵۵۸۵

به گزارش راهبرد معاصر، قیمت دلار در نخستین روز خردادماه با نوسان افزایشی همراه بود. این اسکناس یک کانال افزایش قیمت داشت و با رقم ۵۲ هزار و ۴۰۰ تومان در بازار آزاد مبادله شد.

سه روز از هفته جاری گذشته است؛ طی این مدت قیمت دلار به طور متوسط در هر روز ۵۰۰ تومان افزایش داشته است. بازار ارز پذیرای سرمایه‌گذارانی است که در روزهای گذشته شانس خود را در بازار خودرو امتحان کردند و دست خالی برگشتند.

سیاست‌گذار برای بازار آزاد شمشیر را از رو بست

در روزهای گذشته خبری مبنی بر افزایش اختیارات بانک مرکزی با تصمیم سران قوا مطرح شد. روز گذشته رئیس جمهوری لایحه افزایش اختیارات بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز را برای بررسی و تصویب به مجلس شورای اسلامی ارسال کرد.

در ماده یک لایحه تقویت اختیارات بانک مرکزی آمده است که عدم تحویل ارز صادرکنندگان به بانک مرکزی مصداق قاچاق ارز خواهد بود. همچنین دلالی، واسطه‌گری و تبلیغ خرید و فروش ارز در فضای رسانه‌ای و مجازی، جارچی‌گری خرید و فروش ارز قاچاق محسوب می‌شود و برخورد قضایی با آن صورت خواهد گرفت.

این افزایش اختیارات به درخواست بانک مرکزی صورت گرفته و به نظر می‌رسد فرزین شمشیر را برای بازار آزاد از رو بسته است.

مدیریت ارز آزاد در فضای مجازی!

در همین راستا آلبرت بغزیان کارشناس اقتصادی به محدودیت اختیارات بانک مرکزی که بارها از سوی این نهاد سیاست‌گذار مطرح شده بود اشاره کرد و به تجارت‌نیوز گفت: «این اقدام با هدف همسو کردن بازار آزاد ارز با بازار رسمی صورت گرفته است. بنابراین برای اینکه نرخ غیررسمی به سمت بازار رسمی حرکت کند، باید یک‌سری اختیارات با هدف تثبیت بازار ارز، تامین ارز، نرخ‌دهی و کنترل قیمت‌ها و عدم دستکاری روزانه دلار در اختیار بانک مرکزی قرار می‌گرفت.»

وی افزود: «بارها از سوی رئیس کل بانک مرکزی تاکید شده است که بازار آزاد و نرخ‌های آن را قبول ندارد.»

پیش از این نیز اختیارات بانک مرکزی افزایش یافته است؛ مصداق این موضوع ایجاد مرکز مبادله ارز و طلا و نرخ‌دهی به بازار ارز است. چرا این اقدام تاثیری در محدودیت بازار آزاد ارز نداشته است؟ این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال گفت: «مرکز مبادله تنها، دستورالعملی روی کاغذ نیست. این بازاری که ایجاد شده واقعی است و مبادلات در آن انجام می‌شود. افراد ثبت‌نام می‌کنند و ارزشان را دریافت می‌کنند. این در حالی است که بازار غیررسمی که توسط کانال‌های اینستاگرامی مدیریت می‌شود، قیمت دلار غیررسمی را شکل می‌دهند و این رویه درست نیست.»

وی افزود: «در سال جدید قیمت ارز در این مرکز تغییر زیادی نداشته و این نشانه خوبی است. یعنی تقاضا و عرضه‌ نوسانی نداشتیم. تقاضای واقعی برای ارز وجود دارد و چیزی نیست که هر روز تغییر کند. باید توجه داشت عده‌ای که خارج از این شمول می‌خواهند ارز دریافت کنند وارد بازار غیررسمی می‌شوند.»

بغزیان به فاصله قیمت دلار در بازار آزاد و مرکز مبادله اشاره کرد و افزود: «این فاصله حدود ۲۵ درصد است و فاصله زیادی است. اما اینکه بازار غیررسمی قیمت کالاها را تحت تاثیر قرار می‌دهد به دلاریزه شدن جامعه مربوط می‌شود.»

وی خاطرنشان کرد: «همه اقلام با دلار آزاد و افزایش قیمت در این بازار شکل می‌گیرند. اما در مواقعی که دلار کاهش می‌یابد روند قیمت‌ها نزولی نمی‌شود. این موضوع روند نامتوازنی را میان قیمت ارز آزاد و رسمی ایجاد می‌کند که باید توسط  بانک مرکزی مدیریت شود.»

پیوند ایران و عربستان در ماه‌ عسل تمام شد؟

امروز معامله‌گران بازار ارز معتقد بودند که بازار فعلا داغ است اما عرضه دلار محدود و خریدار زیاد است. بازیگران بازار ارز معتقد بودند در روز جاری قیمت‌ها تحت تاثیر تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی جهش پیدا کرده است.

اواسط اسفندماه سال گذشته علی شمخانی از پایان بن‌بست هفت ساله و توافق برای از سرگیری روابط دوجانبه ایران و عربستان سخن گفت. وی که معمار اصلی ارتباط دوستانه میان ایران و عربستان است در سال ۱۳۷۹، زمانی که وزیر دفاع ایران بود عالی‌ترین نشان دولتی عربستان را از «ملک فهد» پادشاه این کشور دریافت کرد.

بنابراین نقش شخص شمخانی در حسن روابط ایران و عربستان را نمی‌توان نادیده گرفت. خبر از این جهت برای بازار ارز اهمیت دارد که در ماه‌های گذشته و روزهای اوج قیمت در بازارهای مالی، توافقات میان این دو کشور و حسن این روابط نقش ترمز را برای قیمت دلار داشت. امروز فعالان بازار ارز معتقد بودند که شوک تغییر شمخانی به بازار ارز رسیده و ممکن است توافق ایران و عربستان زیر سوال برود.

هرات هزار تومان گران شد

در روز جاری بازارهای همسایه نیز با افزایش قیمت دلار در تهران همراه شدند. این افزایش قیمت در دلار هرات نزدیک به هزار تومان بود. دلار هرات امروز با قیمت ۵۲ هزار و ۳۰۰ تومان عرضه شد. دلار سلیمانیه نیز ۷۰۰ تومان افزایش قیمت داشت و با رقم ۵۱ هزار و ۹۴۰ تومان مبادله شد. امروز درهم امارات کاهش اندکی داشت و با قیمت ۱۴ هزار و ۵۶۰ تومان معامله شد./ تجارت نیوز

مطالب مرتبط
ارسال نظر