روش‌های طلایی برای درمان آفتاب سوختگی-راهبرد معاصر

روش‌های طلایی برای درمان آفتاب سوختگی

هر روزه قریب به چند میلیون مرد ایرانی برای امرار معاش، تردد، کسب و کار و... از وسیله نقلیه موتور استفاده می‌کنند. یکی از اساسی ترین مشکلاتی که ممکن است مردان موتور سوار در تابستان با آن مواجه شوند معضل آفتاب سوختگی است. دراین گزارش راه‌ و روش‌های درمان آفتاب سوختگی را بررسی می‌کنیم.
تاریخ انتشار: ۱۲:۳۴ - ۱۳ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 04
کد خبر: ۱۹۲۶۸۰

به گزارش راهبرد معاصر، هر روزه قریب به چند میلیون مرد ایرانی در زمستان و تابستان، گرما و سرما برای امرار معاش، تردد، کسب و کار و... از وسیله نقلیه موتور استفاده می‌کنند. تردد با موتور آن هم در خیابان‌های شلوغ شهر تهران یکی از پرطرفدار ترین روش‌های رفت‌وآمد است به طوریکه اگر فردی هم موتور و هم ماشین داشته باشد ترجیح می‌دهد برای کارهای روزمره از موتور استفاده کند تا زودتر به مقصد برسد.

 

موتور سواری مانند هر کار دیگری در کنار مزایایی که دارد، دارای معایبی است. تابستان بهترین و لذت‌بخش ترین فصل برای موتور سواران است. زیرا در زمستان به دلیل سرما و بارش برف و باران و لیز بودن زمین، تردد در خیابان‌ها و اتوبانها برای موتور سواران کمی سخت و پرخطر تر می‌شود. اما در تابستان به دلیل عدم بارندگی و خشک بودن سطح زمین رانندگی با موتور دلچسب تر از زمستان است.

 

یکی از اساسی ترین مشکلاتی که مردان موتور سوار در تابستان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند معضل آفتاب سوختگی است. تمام کسانی که یک مرد موتور سوار در اطرفشان دارند شاهد دست‌های دو رنگ این افراد بوده‌اند. دستانی که نیمی از آن سفید است اما نیم دیگرش در تماس با نور آفتاب رنگ قهوه‌ای سوخته به خود گرفته است.

 

آفتاب سوختگی نتیجه قرارگرفتن بیش از حد در معرض اشعه UVB خورشید است. این اشعه باعث ازبین‌رفتن بافت پوست، ‌التهاب آن یا گاهی ایجاد تاول‌هایی در سطح پوست می‌شود. این آسیب بیشتر لایه‌های محافظ خارجی پوست را تهدید می‌کند و در تمامی طول سال ممکن است رخ دهد؛ اما آمار ابتلا به آن در تابستان و هوای گرم بیشتر است. آفتاب سوختگی عمیق ممکن است به صدمات طولانی‌مدت در پوست منجر شده و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می‌دهد.

 

برای جلوگیری از آفتاب سوختگی چه‌کنیم؟

اصولاً آقایان خصوصاً مردان موتور سوار به لیل نداشتن حجاب، برخورد مسقیم آفتاب به پوست دست و صورتشان، تردد بیشتر در خیابان، استفاده کمتر از ضدآفتاب، پوشیدن لباس‌های آستین کوتاه و... بیشتر از خانم‌ها در معرض آفتاب سوختگی قرار دارند. سؤالی که ایجاد می‌شود این است که برای جلوگیری از آفتاب سوختگی چه کنیم؟

 

۱) از کرم ضدآفتاب مخصوص آقایان استفاده کنید: همانطور که از اسمش پیداست این نوع ضدآفتاب مخصوص آقایان تولید شده است. زیرا در اکثر موارد آقایان بیشتر از بانوان در معرض نور آفتاب بوده و پوستشان بیشتر آسیب می‌بیند. ضدآفتاب مخصوص آقایان بی رنگ بوده و قدرت حفاظت بیشتری نسبت به سایر ضدآفتابها دارد. این نوع از ضدآفتاب در سایر داروخانه‌ها موجود بوده و به راحتی قابل تهیه است.

 

۲) استفاده از لباس‌های آستین بلند و رنگی: در اکثر مواقع آقایان در فصل تابستان از تیشرت‌ها و لباس‌های آستین کوتاه استفاده می‌کنند. به همین دلیل بخش اعظمی از دستشان در تماس با نور خورشید سوخته و رنگ تیره به خود می‌گیرد. همچنین استفاده از رنگ‌های تیره خصوصاً لباس مشکی به دلیل جذب بیشتر گرما باعث گرما زدگی آنها می‌شود. آقایان می‌توانند در صورت استفاده از لباس‌های آستین کوتاه از ساق‌ دست نیز استفاده کنند.

 

۳) استفاده از کلاه‌های نقاب‌دار و آفتاب‌گیر: از آنجایی که افراد موتور سوار در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دارند استفاده از کلاه نقاب‌دار باعث می‌شود که آفتاب مسقیم به سر و صورت آنها تابیده نشود و از گرما زدگی نیز جلوگیری می‌کند.

 

۴) نصب سقف کاذب بر روی موتور: زیاد دیده‌ایم موتوری‌هایی را که برای در امان ماندن از باران و برف در فصل زمستان از سقف‌های کاذب کمک می‌گیرند. اما با شروع فصل تابستان سقف‌های کاذب را از موتورهای خود برمیدارند. باید بگویم که این سقف‌ها به جلوگیری از تابش نور آفتاب بر راننده نیز کمک خواهد کرد.

 

۵) استفاده از دستکش‌های مخصوص موتور سواری: در اکثر موارد موتور سوارها برای جلوگیری از سرمازدگی و خشکی دستان در فصل زمستان از دستکش‌های گرم و پوشیده استفاده می‌کنند. در تابستان به علت گرمای شدید دسته‌های فرمان موتور داغ شده و باعث سوزاندن دست موتور سوارها می‌شود. استفاده از دستکش‌های موتور سوار در تابستان نیز به بهبود کیفیت جسمی رانندگان کمک خواهد کرد.

 

آفتاب سوختگی به چند دسته تقسیم می‌شود؟

آفتاب سوختگی به سه دسته خفیف، متوسط و شدید تقسیم می‌شود. قرمزی پوست، احساس حرارت و کشیدگی در پوست، حساس شدن، درد و تاول، تورم و پوسته‌ پوسته شدن «چند روز پس از آفتاب سوختگی» و در برخی از موارد احساس خستگی و سردرد و تب و حالت تهوع از علائم آفتاب سوختگی نوع خفیف است.

 

همچنین آفتاب سوختی در سطح متوسط می‌تواند با علائمی مانند قرمزی شدید پوست، تاول و تورم روی قسمت بزرگی از پوست، مرطوب به‌نظررسیدن پوست یا به سفیدی زدن آن، درد و در برخی موارد علائمی از گرمازدگی مثل خستگی، سرگیجه، تب، سردرد، تنفس تند، گرفتگی‌های عضلانی، تهوع یا رعشه همراه باشد.

 

در شدیدتر حالت آفتاب سوختگی فرد به حالاتی مانند بی‌حالی، سفید و بی‌رنگ شدن پوست، بی‌حسی، علائم بالا نشانه گرمازدگی و احتمالاً شوک دچار شود.

 

برای درمان آفتاب سوختگی شدید چه کنیم؟

در آفتاب سوختگی شدید اصولاً صورت، گردن یا هر نقطه از پوست که در برابر نور شدید آفتاب سوخته است به‌شدت قرمز شده و با کوچک‌ترین لمس، فرد درد و سوزشی شدید احساس می‌کند. برای تسکین این درد، می‌توان از اسپری‌های خنک‌کننده پوست صورت، کمپرس آب سرد، ژل آلوئه‌ورا برای خنک‌کنندگی و تسکین درد مستقیماً روی موضع استفاده کنید.

 

همچنین برای جلوگیری از آفتاب سوختگی بیشتر می توانید از کرم‌های ضدآفتاب استفاده کنید. شاید با خودتان بگویید بعد از سوخته شدن پوست زدن ضدآفتاب چه فایده‌ای دارد؟ ضدآفتاب‌ها قابلیت درمان آفتاب سوختگی را ندارند اما باعث جلوگیری از سوخته شدن مجدد پوست در در برابر نور آفتاب را دارد.

 

درمان و بهبود آفتاب‌سوختگی چقدر طول می‌کشد؟

طول درمان آفتاب سوختگی بستگی به‌شدت آن دارد و موارد خفیف‌تر طبیعتاً زودتر از موارد شدیدتر التیام پیدا می‌کنند. آفتاب‌سوختگی‌های خفیف معمولاً در عرض چند روز تا یک هفته خوب می‌شوند که البته ممکن است پوست همچنان تا دو هفته پوسته پوسته شود و اصطلاحاً پوست بیندازد.

 

آفتاب‌سوختگی‌های در حد متوسط تا چند هفته ممکن است دردناک باشد و شاید هم نیاز به درمان پزشکی داشته باشند. همچنین آفتاب‌سوختگی‌های شدید که بسیار نادر است، باعث آسیب شدید پوست شده و به مراقبت‌ها و درمان‌های پزشکی طولانی‌مدت نیاز دارند.

 

پوست‌اندازی، مرحله‌ای از درمان آفتاب سوختگی

ناحیه‌ای که دچار آفتاب‌سوختگی شده، پس از مدتی شروع به پوست‌اندازی می‌کند، بهترین کاری که می‌شود برای این بافت مرده انجام داد، استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده است که نقش محافظتی برای پوست دارند.


پوست آفتاب‌سوخته نیاز به مدارا دارد تا ترمیم شود، بنابراین تا ترمیم کامل، پاک‌سازی و لایه‌برداری را به کل فراموش کنید. همچنین ناحیه‌ای که در حال پوست‌اندازی است، هرگز نباید در معرض پرتوهای خورشید قرار بگیرند زیرا ممکن است زمینه برای بروز سرطان پوست فراهم شود.

 

چه زمانی باید برای آفتاب‌سوختگی به پزشک مراجعه کرد؟

اگر پس از آفتاب‌سوختگی شدید، احساس ناراحتی کردید و یا اینکه آفتاب‌سوختگی موجبات نگرانی‌تان را فراهم کرد، نیاز است تا سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

 

توصیه می‌شود در صورت تب بالا « تب بالای 38 درجه در بزرگسالان و 37.5 درجه در کودکان»، لرز، حالت تهوع، سرگیجه و استفراغ «علائم گرمازدگی»، تاول زدن یا ورم کردن پوست دچار شدید حتماً به پزشک مراجعه کنید.

 

یکی از معمول‌ترین داروها برای درمان آفتاب‌سوختگی خفیف، کرم هیدروکورتیزون است که می‌توان آن‌ را بدون نسخه از داروخانه‌ها تهیه کرد. برای آفتاب‌سوختگی‌های شدید از کرم‌های مخصوص سوختگی و پانسمان استفاده می‌شود. گاهی نیز فرد برای درمان باید به بیمارستان مراجعه کند./ فارس

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده