به گزارش راهبرد معاصر؛ شاخصهای بورسی از ابتدای بازار شنبه تحت فشار قدرت عرضهکنندگان قرار گرفتند. روند کاهشی نماگرهای تالار شیشهای تا پایان معاملات روز آغازین هفته ادامه داشت. از طرف دیگر بیشترین میزان ورود پول در بازار شنبه به صندوقهای درآمد ثابت اختصاص یافت. از بررسی این دو داده در کنار هم میتوان نتیجه گرفت، اهالی بازار سرمایه برای خرید هنوز با تردید زیادی مواجه هستند.
معاملات بورس در آخرین روز از تیرماه نیز همچنان تحت تاثیر نرخ خوراک هفت هزار تومانی قرار گرفت؛ به طوری که نماگر اصلی تالار شیشهای با افت 32 هزار و 381 واحدی که معادل 1.65 درصد این شاخص است روبهرو شد. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات در سطح یک میلیون و 983 هزار واحدی ایستاد.
برخلاف چهارشنبه هفته گذشته، میزان ترس موجود در بازار کاهش یافته است. به این شکل که در برخی از صنایع که ربطی به مصوبه افزایش نرخ خوراک گاز ندارند، ورود پول حقیقی نیز صورت گرفت. از جمله این صنایع میتوان به گروه لاستیک و پلاستیک، حمل و نقل آبی، نساجی و صنعت حمل و نقل و انبارداری اشاره کرد.
با این حال ترس از تصمیمات خلقالساعه سیاستگذار همچنان در بدنه بازار نهفته است. هنگامی که فاز ترس شدید بر بازار سهام حاکم میشود، سهامداران بدون توجه به فاکتورهای بنیادین و تکنیکال تنها به فکر فروش سهام و خروج از بازار سرمایه هستند.
گفتنی است شاخص هموزن همسو با شاخص کل رفتار کرد و با کاهش 1.77 درصدی به سطح 699 هزار و 935 واحدی رسید. در صورت تثبیت شاخص هم وزن زیر این سطح باید منتظر ادامه ریزش سهام شرکتهای کوچک بود.
گفتنی است تابلو بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات را هفت میلیارد و 800 میلیون و ارزش معاملات خرد را چهار هزار و 515 میلیارد تومان نشان میدهد. لازم به ذکر است در روز شنبه 77 شرکت بورسی به مجمع رفتند و سهام این شرکتها ممنوع-متوقف شد. همین امر ارزش معاملات را تا حد بالایی تحت تاثیر قرار داد.
بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی حکایت از خروج سرمایه حقیقیها از بازار سهام دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان بورس شنبه، خبر از خروج 763 میلیارد تومانی پول از سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی میدهد.
روند صعودی بازار سهام از آبانماه سال گذشته استارت خورد. در این بین اما در حالی که بازار گام در مسیر جبران عقبماندگی خود نسبت به بازارهای موازی گذاشته بود، تصمیمات و دخالتهای نهادها و سیاستگذاران همواره این مسیر را تهدید کرده است.
در بهمنماه سال گذشته، ماجرای توقف عرضه خودرو در بورس کالا و از نیمه اردیبهشتماه تا کنون مصوبه افزایش نرخ خوراک گاز پتروشیمیها بازار را ترسانده است. شایان ذکر است از دید بنیادی، P/E بازار در هفته منتهی به 28 تیرماه در محدوده 8.92 قرار گرفته است. چنین نسبتی بسیار ارزنده و کمریسک ارزیابی میشود.
اما آنچه باعث میشود با وجود ارزندگی بازار، شرایط تورمی اقتصاد کشور و گزارشهای عملکردی خوب سهماهه شرکتها، باز هم بازار سرمایه از حرکت بازماند عدم وجود اطمینان و اعتماد به سیاستگذار است. از این رو رگولاتور و سیاستگذار هر دو وظیفه دارند گام در راه ترمیم اعتماد خدشهدار شده سهامداران گذارند. هنگامی که امنیت سرمایهگذاری فراهم شود، میتوان انتظار رفتار منطقی از بازار و تصمیمگیری بر مبنی سنجش ارزش را داشت.
مردادماه برای بازار سهام در حالی فرارسید که پس از دو ماه و نیم اصلاح فرسایشی، حال اهالی بازار سرمایه امید به تغییر روند در این ماه دارند. با توجه به آنچه گفته شد در رابطه با پیش بینی بورس یکشنبه میتوان اذعان داشت، بازار با ادامه فشار فروش آغاز به کار کند و در ادامه معاملهگران ریسکپذیر با افت قیمت دست به خرید بزنند و چهره بازار کمی به تعادل گرایش یابد./تجارت نیوز