به گزارش راهبرد معاصر؛ سبحانیان، رئیس سازمان امور و مالیاتی کشور در گفت وگویی تلویزیونی ضمن اشاره به میزان مالیات پرداختی مشاغل مختلف در سنوات گذشته گفت: میانگین مالیاتی که متوسط مشاغل در سال 1400 پرداخت کرده اند حدود 2 میلیون و 600 هزار تومان بوده، که این عدد در سال 1401 به نزدیکی 5 میلیون تومان رسیده است. به عنوان مثال متوسط مالیاتی که دندانپزشکان در سال 1401 پرداخت کرده اند، 35 میلیون تومان در سال بوده که بیشترین میزان مالیات بوده است.
وی ادامه داد: ابتدای امسال 1950 شرکت صورت حساب در سامانه مودیان صادر می کردند، ظرف 5 ماه گذشته این عدد به بیش از 33 هزار شرکت رسیده است. در نظام سنتی مالیاتی فضای اینطور بود که اگر اظهارنامه ای صادر می شد فرض بر این بود که این اظهار نامه اشتباه است و باید ثابت شود که اطلاعات آن درست است، اما اکنون این نگاه عوض شده و فرض بر این است که تمام اطلاعات درست است تا خلاف آن ثابت شود.
سبحانیان گفت: ما به دنبال این هستیم که شرکت های بزرگی که گردش های بسیار بزرگی دارند، نباید منابع دولت در دست آن ها باقی بماند و آنها پرداخت مالیات را به تعویق بی اندازند، بلکه باید یک مالیاتی علی الحساب پرداخت کنند. ما به دنبال این هستیم که بخش عمده ی مالیات را دانه درشت ها پرداخت کنند. به عنوان مثال در سال گذشته بالغ بر 150 همت، مالیاتی بوده که می توانستیم تنها از 40 شرکت اخذ کنیم، اما طبق برخی قوانین نتوانستیم این کار را کنیم، چرا که شرکت با توجه به اینکه سود قابل توجهی کرده بود مثلا افزایش سرمایه داده و مالیاتی پرداخت نکرده است. در اینجا این سوال مطرح می شود که آیا راه بهتری برای حمایت از این شرکت ها غیر از معافیت های مالیاتی وجود ندارد؟ به نظر می رسد منطقی نیست از شرکتی که چند هزار میلیارد تومان سود کرده هیچ مالیاتی اخذ نشود که البته پیشنهاد آن در برنامه هفتم آوردیم.
رئیس سازمان مالیاتی در پاسخ به سوالی مبنی بر آخرین وضعیت اخذ مالیات از سلبریتی ها، خانه های خالی و خودروهای لوکس گفت: برای سلبریتی ها و اینفلوئنسر ها، یک اداره ی مشخصی معین کرده ایم و مالیات ستانی از این افراد آغاز شده است که تا کنون برای 500 نفر پرونده تشکیل شده است و حدود 30 میلیارد تومان مالیات گرفته شده است.
وی افزود: همچنین متاسفانه یک برداشت غلطی به وجود آمده است که مالیات تنها از کارت خوان اخذ می شود که به هیچ وجه اینطور نیست، چرا که با استفاده از هوش مصنوعی و الگوریتم هایی که طراحی شده، اگر واریزی های به حساب افراد نیز خارج از عرف باشد قطعا از آن مالیات اخذ خواهد شد.
سبحانیان با اشاره به اخذ مالیات از خانه ها و خودروهای لوکس گفت: ما هم در حوزه خانه های لوکس، خانه های خالی و همچنین خودروهای لوکس، طبق قانون عمل می کنیم. تا کنون حدود 252 هزار خودروی لوکس شناسایی شده و تا کنون 2.3 هزار میلیارد تومان از آن ها مالیات اخد شده است. از طرفی در سال جاری عدد خودروهای لوکس به بالای 3 هزار میلیارد تومان ارتقا پیدا کرده، بنابراین 252 هزار خودرو لوکس شناسایی شده در سال گذشته، به 170 هر خودرو تقلیل پیدا کرده است و میزان مالیات آن ها نیز به 3 هزار میلیارد تومان رسیده است.
در سال گذشته ملاک شناسایی خانه های لوکس خانه های 15 میلیارد تومان به بالا، در نظر گرفته شده بود و بر همین اساس حدود 43 هزار خانه ی لوکس در سال 1401 در کل کشور شناسایی شد و 2.2 همت از آن ها مالیات ستانی شد. لازم به ذکر است ملاک خانه های لوکس در سال 1402، به 20 میلیارد تومان ارتقا یافت، که تا کنون تنها در تهران حدود 110 هزار خانه ی لوکس شناسایی شده است./تسنیم