زلنسکی: شواهدی درباره فروش موشک توسط ایران به روسیه وجود ندارد-راهبرد معاصر

زلنسکی: شواهدی درباره فروش موشک توسط ایران به روسیه وجود ندارد

رئیس‌جمهور اوکراین در یک کنفرانس خبری در کی‌یف اذعان کرد شواهدی از فروش موشک به روسیه توسط ایران وجود ندارد.
تاریخ انتشار: ۲۳:۳۲ - ۰۶ مهر ۱۴۰۲ - 2023 September 28
کد خبر: ۲۰۶۰۹۰

به گزارش راهبرد معاصر، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین امروز پنجشنبه تصریح کرد شواهدی در تأیید اینکه ایران اقدام به فروش موشک به روسیه کرده است وجود ندارد.

 

طبق گزارش پایگاه «نیو ویس آو اوکراین» زلنسکی این اظهارات را در یک کنفرانس خبری بعد از بعد از دیدار با ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو در کی‌یف اعلام کرد.

 

پیش از این شبکه خبری اینترفکس اوکراین گزارش داده بود استولتنبرگ در یک سفر اعلام‌نشده برای دیدار با مقام‌های اوکراین وارد کی‌یف شده است.

 

زلنسکی در این کنفرانس خبری گفت: «تا به امروز، اطلاعات رسیده از نهادهای ذی‌صلاح ما و شریکانمان نشان می‌دهند شواهدی در تأیید فروش موشک به روسیه توسط ایران وجود ندارد.»

 

رئیس‌جمهور اوکراین تصریح کرد که نهادهای اطلاعاتی اوکراین با همکاری دستگاه‌های امنیتی شرکای خارجی این کشور در حال رسیدگی به این موضوع هستند.

 

ایالات متحده آمریکا پیش از این ایران را به ارسال پهپادهای مهاجر-6 و سایر انواع پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین متهم کرده است. رسانه‌های غربی در ادامه این جنگ تبلیغاتی از سوی واشنگتن مدعی شده‌اند که روسیه در ازای دریافت این پهپادها سلاح‌های سایبری در اختیار ایران قرار می‌دهد.

 

روز گذشته یک روزنامه انگلیسی به نقل از منابعی مدعی شده بود اوکراین در سند محرمانه‌ای که برای متحدانش در گروه 7 ارسال کرده مدعی شده پهپادهای انتحاری ایرانی که از آنها برای حمله به شهرهای اوکراین استفاده شده پر از قطعات اروپایی هستند.

 

کی‌ِیف در آن گزارش مدعی شده بود که در سه ماه گذشته بیش از 600 حمله با استفاده از پهپادهای دارای فناوری‌های غربی به شهرهای مختلف اوکراین صورت گرفته است.

 

ادعاهای جدید بخشی از پروپاگاندای جدید اوکراین علیه ایران در آستانه فرا رسیدن موعد انقضای تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران در 18 اکتبر هستند.

 

تحلیلگران می‌گویند کی‌یف در ماه‌های گذشته به نیابت از آمریکا و کشورهای غربی تبلیغات منفی درباره برنامه موشکی و پهپادی ایران را کلید زده است.

 

مطابق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که حدود ۸ سال پیش برای تأیید برجام صادر شد محدودیت‌های اعمال‌شده این سازمان در خصوص فعالیت‌های مربوط به موشک‌هالی بالیستیک ایران 18 اکتبر ۲۰۲۳ منقضی خواهند شد.

 

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز 23 شهریور اعلام کرد نامه‌ای از فرانسه، انگلیس و آلمان دریافت کرده که در آن اعلام شده آنها قصد ندارد تحریم‌های موشکی علیه ایران را رفع کنند.

 

تحلیلگران پیش از این گفته‌اند تصمیم کشورهای اروپایی به معنای آن خواهد بود که این کشورها قصد فعال کردن ساز و کار موسوم به «اسنپ‌بک» (بازگشت خودکار تحریم‌های سازمان ملل که به «مکانیسم ماشه» مشهور شده) را ندارند و تنها به دنبال حفظ تحریم‌های شخصی خود علیه برنامه موشکی ایران هستند.

 

منظور از مکانیسم اسنپ‌بک (ماشه) همان «ساز و کار حل اختلافات» در بندهای ۳۶ و ۳۷ در توافق هسته‌ای برجام است که در آنها مسائل مربوط به حل و فصل اختلاف میان طرف‌های برجام، در صورت بروز مناقشه مفصلاً شرح داده شده‌اند.

 

این دو بند از آنجا که رجوع به آنها می‌تواند به بازگشت خودکار تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران منجر شود به «مکانیسم ماشه» معروف شده‌اند. هر یک از طرف‌های گروه ۱+۴ در صورت متهم کردن ایران به نقض مفاد آن، می‌توانند از آن برای برگرداندن قطعنامه‌های تحریمی بین‌المللی استفاده کنند.

 

خبرگزاری رویترز نیز در پیش‌خبری که تیرماه گزارش داده بود همسو با تحلیل فوق تأیید کرده بود که قصد کشورهای اروپایی کلید زدن این مکانیسم نیست. سه منبع به این خبرگزاری گفته‌ بودند که کشورهای اروپایی قصد حرکت در این مسیر را ندارند.

 

در ماه‌های گذشته، آمریکا و کشورهای غربی با نزدیک شدن به موعد اکتبر ۲۰۲۳ برای رفع محدودیت‌های موشکی علیه ایران به زمینه‌چینی برای فرار از تعهدات خود روی آورده‌اند.

 

در همین راستا، اوکراین و کشورهای غربی در ماه‌های گذشته بارها ادعای انتقال پهپادهای ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را مطرح کردند. کشورهای غربی همچنین ادعا کرده‌اند که ایران ممکن است اقدام به ارسال موشک‌های بالیستیک به روسیه بکند.

 

این ادعاها بارها از سوی مقام‌های جمهوری اسلامی ایران تکذیب شده است. مضاف بر این، اوکراین و کشورهای غربی هیچ‌یک مستنداتی در صحت این ادعاها ارائه نکرده‌اند./ فارس

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده