ادعای سازمان غذا و دارو: تمام محصولات تراریخته در کشورمان برچسب‌گذاری می‌‌شوند!-راهبرد معاصر
پلیس راه: آزادراه تهران - شمال بازگشایی شد | جاده چالوس همچنان بسته است هواشناسی: وزش باد شدید، کیفیت هوای تهران را بهبود می‌بخشد متلاشی شدن باند ۶ نفره گروگان‌گیر / رهایی گروگان اتفاق هولناک در بیمارستان؛ به جای پای راست، پای چپ را قطع کردند سرپرست پلیس راه مازندران: مسدودیت کندوان تا روز شنبه ادامه دارد انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه انفجار پیجرهای لبنان در ایران صدور کیفرخواست برای مدیر عامل معدن زمستان یورت تداوم بارش در ارتفاعات کشور آدرس سامانه ثبت معاملات اموال غیرمنقول دستگیری اراذل و اوباش مسلح شرق تهران اساسنامه نهضت سوادآموزی تغییر کرد؟ پرداخت بیش از ۲۹۵ هزار فقره تسهیلات به بازنشستگان کشوری اولین تصاویر از تیراندازی به یک اتوبوس مسافربری زاهدان + واکنش فوری یک مقام ارشد پلیس رئیس سازمان نظام پزشکی: اتحاد بین طب سنتی و مدرن منافع برخی را به خطر می‌اندازد دستور جدید وزیر علوم به دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی کشور

ادعای سازمان غذا و دارو: تمام محصولات تراریخته در کشورمان برچسب‌گذاری می‌‌شوند!

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با طرح این ادعا که تمام محصولات تراریخته در بازار مصرف کشورمان برچسب‌گذاری می‌‌شوند؛ گفت: روغن‌ها عمده محصولات تراریخته کشورمان هستند.
تاریخ انتشار: ۱۵:۱۲ - ۱۱ آذر ۱۴۰۲ - 2023 December 02
کد خبر: ۲۱۶۳۶۲

به گزارش راهبرد معاصر، واردات و مصرف محصولات تراریخته یکی از بحث‌برانگیزترین مسائل اخیر حوزه سلامت کشور بوده است.

 

این محصولات حاصل دستکاری ژنتیکی هستند؛ محصولات تراریخته، سالیان درازی است که وارد بازارهای جهانی شده‌اند اما مانند یک جعبه دربسته هستند که هنوز بسیاری از پیامدها و عوارض مصرف این محصولات بر سلامتی انسان به ویژه در درازمدت مشخص نشده است.

 

براساس قانون، محصولات تراریخته در بازار مصرف کشورمان باید برچسب گذاری شوند تا مصرف‌کنندگان حق انتخاب میان محصولات تراریخته و غیرتراریخته را داشته باشند و در عین حال مصرف‌کنندگان در زمان خرید به واسطه برچسب‌گذاری از تراریخته بودن یا نبودن آن مطلع باشند اما بازدیدهای میدانی تسنیم حکایت از آن دارد که میزان و درصد برچسب گذاری محصولات تراریخته در بازار مصرف کشورمان بسیار ناچیز است.

 

برای بررسی ابعاد این مسئله و چرایی اجرای بسیار ضعیف و ناقص قانون الزام به برچسب‌گذاری محصولات تراریخته در کشورمان با محمود آل بویه؛ مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت‌وگو کردیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

 

تسنیم: چه شد که دانشمندان جهان به فکر تولید محصولات تراریخته افتادند؟

سابقه مواد غذایی تراریخته به 27 سال پیش برمی‌گردد؛ در سال 1996 اولین محصولات تراریخته وارد بازار شدند و بعدها به کل کشورها تسری پیدا کردند و کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده است.

 

علت کشف محصولات تراریخته این بود که سرعت رشد محصولات کشاورزی و مواد غذایی در تناسب با سرعت رشد جمعیت جهان نبود و تعداد انسان‌هایی که به کره زمین اضافه می‌شدند بیش از مواد غذایی تولیدشده در جهان بود؛ این موضوع نگرانی دانشمندان از بروز کمبود غذا در جهان را برانگیخت؛ یکی از راهکارها این بود که در مساحت کمتر، حجم غذای بیشتری تولید شود؛ درهمین راستا با ایجاد تغییرات ژنتیکی در برخی محصولات غذایی، آن‌ها را در مقابل آفات و صدمات و کمبود آب مقاوم کردند.

 

تسنیم: بیشترین محصولات تراریخته در کشور ما کدامند؟

بیشترین محصولاتی که در جهان بحث تراریختگی درباره آنها مطرح است شامل سویا، کلزا و ذرت است؛ تولید محصولات تراریخته در کشور ما وجود ندارد؛ البته مراکز تحقیقاتی در حال کاشت آزمایشگاهی این محصولات برای تحقیق روی این محصولات هستند.

 

در حال حاضر روغن‌ها عمده محصولات تراریخته را شامل می‌شوند.

 

تسنیم: یکی از مسائلی که الزامی شده، الزام به برچسب‌گذاری محصولات تراریخته است تا مصرف‌کنندگان بین محصولات تراریخته و غیرتراریخته حق انتخاب داشته باشند؛ با وجود این، به نظر می‌رسد با توجه به ذهنیت منفی مردم از محصولات تراریخته و نامشخص بودن اثرات درازمدت این محصولات روی سلامتی مردم، کارخانجات تولیدکننده محصولات تراریخته تمایلی به درج برچسب بر روی این محصولات ندارند؛ چرا قانون الزام به برچسب‌گذاری محصولات تراریخته در کشورمان به درستی اجرا نمی‌شود؟

 

اخیراً نمایندگان مجلس شورای اسلامی بند 2 الحاقی ماده 34 لایحه برنامه هفتم توسعه را تصویب کرده‌اند که در آن تأکید شده است که رهاسازی و کشت هرگونه محصول تراریخته تولیدشده در داخل یا خارج از کشور در اراضی کشور ممنوع است همچنین واردکنندگان و تولیدکنندگان فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی که از مواد اولیه تراریخته استفاده می‌کنند مکلف به درج برچسب ‌روی این محصولات هستند؛ در غیر این صورت مجوزشان تعلیق می‌شود.

 

بر اساس این ماده، تنها تحقیقات و پژوهش روی محصولات تراریخته مجاز است اما وزارت جهاد کشاورزی مکلف شده که واردات تمام محصولات تراریخته را کاهش دهد.

 

درخصوص برچسب گذاری نیز بین محققان و حتی رویه کشورهای مختلف، اختلاف نظر وجود دارد. برای مثال کشورهای اتحادیه اروپا معتقد هستند که برچسب گذاری باید "منبع‌محور" باشد به این معنا که اگر دانه ذرتی که در زمین می‌کاریم، تراریخته باشد بر روی روغنی که از آن استحصال می‌شود نیز برچسب تراریخته درج شود.

 

دسته دیگری از کشورها مانند استرالیا، نیوزلند و ژاپن برچسب‌گذاری "محصول‌محور" انجام می‌دهند به این معنا که اگر محصولی که از یک فرآورده تراریخته حاصل می‌شود حاوی عناصر ژنومیک تراریخته باشد باید روی آن برچسب گذاری تراریخته انجام شود. برای مثال روغن‌ها، عاری از مواد ژنتیکی سلول‌ها هستند و بنابراین اثری از تراریختگی در آن‌ها وجود ندارد و حتی اگر میزان کمی از ماده ژنتیکی تغییر ژنتیکی یافته نیز داخل آن باقی مانده باشد در فرآیند استحصال روغن، از بین می‌رود بنابراین این کشورها می‌گویند نیازی نیست روی روغن‌های استحصال شده از مواد غذایی تراریخته، برچسب تراریخته درج شود!

 

در کشور ما نیز در دبیرخانه شورای ایمنی زیستی مباحثی مطرح است مبنی بر اینکه برچسب‌گذاری محصولات باید منبع‌محور باشد یا محصول محور؛ بخشی از این کار نیز برعهده سازمان غذا و دارو گذاشته شده تا مشخص شود که برچسب گذاری از این پس بر چه اساس باشد.

 

تسنیم: تا به امروز برچسب گذاری محصولات تراریخته در کشور ما بر اساس محصول بوده یا منبع محصولات؟

تا به امروز محصولات تراریخته کشور را بر اساس منبع، برچسب گذاری کرده‌ایم.

 

تسنیم: اینکه الزام برچسب‌گذاری محصولات تراریخته وجود دارد با اینکه آیا واقعاً این محصولات برچسب‌گذاری می‌شوند تفاوت دارد. الان چند درصد محصولات تراریخته سطح بازار کشورمان برچسب تراریخته دارند؟

ما مدعی هستیم که تمام محصولات تراریخته موجود در بازار برچسب تراریختگی دارند!

 

تسنیم: ممکن است به دلیل آنکه برچسب تراریخته روی محصولات درج می‌شود؛ میل مصرف کنندگان به خرید این محصولات کاهش یابد و بنابراین فروشندگان این محصولات مجبور شوند برای ایجاد بازار رقابتی با محصولات غیرتراریخته، محصولات تراریخته را با قیمت پایین‌تری به فروش برسانند؛ الان عمده محصولات تراریخته موجود در بازار کدامند و آیا می‌توان گفت که واهمه تولیدکنندگان از کاهش میل خریداران برای خرید محصولات تراریخته، علت عدم درج برچسب روی برخی از این محصولات موجود در بازار است؟

 

در حال حاضر صددرصد محصولاتی که از مجاری رسمی وارد کشور می‌شوند از لحاظ تراریخته بودن برچسب‌گذاری می‌شوند اما ممکن است برخی محصولات نیز از مجاری غیررسمی وارد بازار شوند که تراریخته باشند اما به دلیل قاچاقی بودن، برچسب گذاری نشده باشند!

 

روغن‌ها عمده محصولات تراریخته در کشورمان را شامل می‌شوند؛ همچنین عمده محصولات سویا که در دنیا وجود دارد، تراریخته است اما 33 درصد ذرت‌های موجود در جهان تراریخته هستند و بیشتر محصولات ذرت که وارد کشور می‌شوند از محصولات غیرتراریخته هستند بنابراین عمده اسنک‌هایی که در کشور از ذرت تولید می‌شوند، غیرتراریخته هستند اما اگر کارخانه‌ای محصولات ذرت و روغن تراریخته داشته باشد ملزم به درج برچسب روی آن است.

 

پنبه دانه و کلزا نیز از عمده محصولات تراریخته در کشور هستند که البته پنبه‌دانه عمدتاً مصارف صنعتی دارد و کلزا نیز روغن آن مورد استفاده قرار می‌گیرد که عمدتاً‌ اثری از تراریختگی در آن وجود ندارد اما به دلیل منبع‌محور بودن برچسب‌گذاری در ایران، روی محصولات روغن حاصل از دانه کلزا نیز باید بچسب تراریخته درج شود و اگر شرکتی آن را درج نمی‌کند، متخلف است./ تسنیم

ارسال نظر
آخرین اخبار