به گزارش راهبرد معاصر؛ در سیاست داخلی ایالات متحده آمریکا، تعطیلی دولت به وضعیتی اطلاق میشود که در آن دولت ارائه همه خدمات جز خدمات حیاتی را متوقف میکند. این خدمات حیاتی در قانون اساسی آمریکا پلیس، آتشنشانی، سرویس ملی آب و هوا و سازمانهای والد آن، خدمات پزشکی در تأسیسات فدرال، خدمات پستی، نیروهای مسلح، مدیریت ترافیک هوایی و نظام تأدیبی تعریف شدهاند. از سال 1976 تاکنون، اختلافات بین کاخ سفید و کنگره بر سر تصویب بودجه در موعد مقرر، 18 بار تعطیلی موقت دولت را به دنبال داشته است.
در واشنگتن تلاشها برای پرهیز از تعطیلی دوباره دولت به دلیل اختلاف میان کنگره و کاخ سفید بر سر بودجه، در جریان است. ترامپ هشدار داده است در صورتی که کنگره بودجه ساخت دیوار در مرز میان آمریکا و مکزیک را تامین نکند، حاضر به قبول بودجه نخواهد بود.
در صورت به توافق نرسیدن کنگره و کاخ سفید بر سر تامین مالی، کارهای دولتی مرتبط با این بودجهها به حال تعطیلی در میآید. دونالد ترامپ پیشتر و در دیدار با رهبران حزب دموکرات در مجلس نمایندگان و مجلس سنا، گفته بود: "اگر امنیت مرزی نداشته باشیم، میگذاریم دولت تعطیل شود."
دونالد ترامپ از زمان تبلیغات انتخابات خواستار ایجاد یک دیوار مرزی با مکزیک بوده است. رئیس جمهور ایالات متحده مخالف ورود مهاجران به آمریکا است. ترامپ میگوید بر اساس شعار "آمریکا نخست" او می خواهد مطمئن شود حضور مهاجران غیرقانونی و احیانا "بزهکاران مکزیکی" امنیت مردم آمریکا را به خطر نمی اندازد. اکثریت حزب دموکرات، مخالف نظر رئیس جمهوری هستند و تاکنون با بودجه مورد خواست او مخالفت کردند.
در صورتی که دولت تعطیل شود، این سومین تعطیلی دولت در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ است. در ژانویه سال گذشته میلادی و به مدت دو روز دولت به دلیل اختلاف بر سر تامین بودجه با کنگره، تعطیل شد.
دومین تعطیلی دولت کوتاه مدت و حدود ۹ ساعت بود که در نهم فوریه ۲۰۱۸ روی داد. این تعطیلی چند ساعته وقفه چندانی در امور دولت ایجاد نکرد، با این حال رسانههای آمریکایی از آن به عنوان دومین تعطیلی دولت یاد میکنند.
اما کریستیان زاشکه روزنامهنگار آلمانی، شکاف بین جمهوریخواهان و دموکراتها را عمیقتر از مباحث مربوط به بودجه میداند. وی در روزنامه آلمانی زوددویچه سایتونگ مینویسد: "هرگز در تاریخ مجلس نمایندگان آمریکا، تفاوت میان دمکرات ها و جمهوری خواهان تا به این اندازه آشکار نبود. در حالی که در اولین جلسه مجلس عمدتا مردان سفید پوست با لباس های تیره در بخش جمهوری خواهان نشسته بودند، در سمت دمکرات ها وضعیت متفاوت بود: لباس های سنتی و رنگارنگ، حتی چند زن محجبه نیز به چشم می خوردند. مهم تر از هر چیز دیگر، تعداد زنان در جناح دمکرات به مراتب بیشتر بود. برای اولین بار، زنان مسلمان و بومیان آمریکایی بر کرسی های پارلمان جلوس کرده اند".
زاشکه در ادامه مینویسد:"نانسی پلوسی از حزب دمکرات، با کسب اکثریت آرا بر کاندیدای جمهوری خواه غلبه کرد و به عنوان رئیس پارلمان انتخاب گردید. چنین نتیجه ای قابل پیش بینی بود، زیرا دمکرات ها برای نخستین بار از سال ٢٠١٠ اکثریت مجلس نمایندگان را در دست دارند. پلوسی طی سال های ٢٠٠٧ تا ٢٠١١ نیز رئیس مجلس بود، اما در آن دوران باراک اوباما که خود نیز از حزب دمکرات بود، در کاخ سفید حضور داشت. در حال حاضر دونالد ترامپ قدرت را به دست گرفته و اصلی ترین حریف وی پلوسی است که اکنون قدرتمند ترین زن در سیاست آمریکا به شمار می رود".
روزتامهنگار آلمانی در ادامه مینویسد:"این موضوع به مذاق رئیس جمهور خوش نیامده است، زیرا دیگر در کانون توجه ها قرار ندارد. بنابراین او یک کنفرانس مطبوعاتی ناگهانی در کاخ سفید برگزار نمود و بار دیگر تأکید کرد که آمریکا نیاز دارد دیواری در مرز با مکزیک بسازد. به علت اختلاف بر سر تامین هزینه ساخت این دیوار، دستگاه های دولتی از ٢٢ دسامبر تا کنون همچنان تعطیل هستند. جمهوری خواهان و دمکرات ها نمی توانند بر سر بودجه توافق کنند و در نتیجه بخش هایی از دولت فلج شده اند".
ترامپ خواستار اختصاص ٥,٦ میلیارد دلار برای ساخت این دیوار است، اما دمکرات ها فقط اختصاص ١.٣ میلیارد دلار برای امنیت مرزی را پیشنهاد می دهند. برگزاری نشستی بین رئیس جمهور آمریکا و سران جناح دمکرات در روز جمعه هیچ نتیجه مثبتی در بر نداشت، ترامپ حتی تهدید کرد برای ماه ها یا حتی سال ها بودجه پیشنهادی را تایید نخواهد کرد یا در نهایت به اعلام وضعیت اضطراری ملی متوسل خواهد شد تا این دیوار را بسازد. عدم تصویب بودجه، ٨٠٠ هزار نفر از کارمندان دولت را که مجبور به مرخصی اجباری میشوند یا در حال حاضر بدون دریافت حقوق کار میکنند، تحت تاثیر قرار می دهد. در اولین روز کاری خود، پلوسی بر موضع دمکرات ها تاکید کرد. او گفت: "ساخت این دیوار امری غیر اخلاقی است". دمکرات ها در اولین جلسه مجلس لایحه ای را به منظور پایان این وضعیت ارائه دادند. برای تصویب آن، آنها نیاز به موافقت اکثریت مجلس سنا را دارند که هنوز هم در کنترل جمهوری خواهان قرار دارد.
به هر حال ترامپ بازهم کنگره را به تعطیلی دولت تهدید کرد، و اینبار ساخت دیوار مرزی با مکزیک را بهانه ای برای اختلاف خود با کنگره قرار داده است. حال باید منتظر ماند و دید که آیا تهدید ترامپ به تعطیلی دولت عملی میشود یا دولت آمریکا باز به تعطیلی کشیده می شود.