، پلیس فتا، پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات است؛ همان پلیسی که بعد از انتشار کلیپ جنجالی پسر تلگرامی-پسرجوانی که عکسهایش با زنان و دختران در فضای مجازی منتشر شد و بعدها ملقب به پسرتلگرامی شد- و عنوان این مطلب که «پلیس فتا حواسش به همه چیز است» بر سر زبانها افتاد؛ جالبتر آنکه بعد از انتشار کلیپ مربوطه و شکایت چند نفر از دختران حاضر در عکسها، پلیس، وی را دستگیر و به همگان ثابت کرد که حتماً حواسش به همه جا هست!
اما این روزها واژه پلیس فتا را قطعا بیشتر شنیدهایم که متاسفانه به واسطه کلاهبرداریهایی است که در پی ناآگاهی و غفلتمان در فضای مجازی رخ میدهد؛ برداشتهای غیرمجاز از حساب بانکی، هتک حرمت ونشر اکاذیب از جمله مواردی است که سر و کارمان را به پلیس فتا میاندازد. در همین راستا با سرهنگ تورج کاظمی رئیس پلیس فتا پایتخت به گفتوگو نشستیم تا او برایمان از حواس جمع پلیس فتا، رصد فضای مجازی و جرایم موجود در این فضا بگوید؛ بخوانید:
به عنوان اولین سوال بفرمایید که آیا این مسأله درست است که پلیس فتا حواسش به همه چیز است؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: راستش را بخواهید همه پلیسها حواسشان جمع است و این گونه نیست که پلیس فتا مجزا از سایر پلیسها باشد؛ چراکه لازمه کار پلیسی این است که به همه حواشی حوزه مربوطهشان احاطه داشته باشند؛ به طور مثال کلانتریها بر محدوده استحفاظیشان اشراف داشته و این توانایی را دارند که هر اتفاق و جرم رخ داده در حوزه خود را رصد کنند؛ پلیس آگاهی نیز در حوزه کشف جرایم رصد کامل دارد و پلیس فتا هم در اقصی نقاط فضای مجازی اشراف اطلاعاتی داشته و دارد تا بتواند فضای امنی را برای کاربران ایجاد کند.
وظیفه پلیس فتا چیست؟
مهمترین جرایم فضای مجازی کدامند؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: متأسفانه یکی از جرایم فضای مجازی که آمارش روز به روز در حال افزایش است سرقت از حسابهای بانکی از طریق فضای مجازی یا اینترنت است که بالغ بر 60 تا 70 درصد جرایم این حوزه را شامل میشود؛ اگر چه امیداریم با اجرای رمز پویا از سوی بانکها این آمار به شدت کاهش یافته و جلوی سوءاستفاده مجرمین گرفته شود.
هتک حرمت و نشر اکاذیب در شبکههای اجتماعی در ردههای بعدی جرایم این حوزه قرار دارد که به دلیل ناآگاهی و دانش پایین کاربران و استفاده ناصحیح از تلفن همراه در نگهداری اطلاعات شخصی، به شدت افزایش یافته است.
جرم بعدی کلاهبرداری رایانهای است که با توجه به گسترش شبکههای اجتماعی و اقبال عمومی برای خرید از بستر مجازی باعث ورود سوءاستفادهگران در این حوزه شده است؛ کلاهبرداران اهداف خود را در جهت فریب کاربران پیادهسازی کرده و با توجه به ناآگاهی کاربران قربانیان زیادی داشتهاند؛ میتوان در جمعبندی گفت که سه جرم اعلام شده فوق، 70 تا 80 درصد جرایم در فضای مجازی را به خود اختصاص میدهند.
در خصوص انتشار عکس و اخاذیهای فضای مجازی بگویید؛ در قبال این موارد چگونه باید اقدام کرد؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: انتشار عکس در فضای مجازی در دسته هتک حرمت قرار میگیرد؛ شاکی در این موارد به دلیل اینکه حرمتش زیر سوال رفته و هتک حرمت شده یا عکسی منتسب به وی منتشر شده و نشر اکاذیب صورت گرفته یا با انتشار عکس، مواردی به وی منتسب شده است اقدام به شکایت میکند؛ البته ممکن است در چنین مواردی امکان وقوع جرایمی مثل اخاذی هم وجود داشته باشد و مجرم، فرد قربانی را تهدید کند که اگر همکاری لازم را نکرده یا خواسته مورد نظر را انجام ندهد اقدام به انتشار عکسها کند؛ متاسفانه بیشتر این موارد به واسطه ناآگاهی کاربران و نگهداری اطلاعات و تصاویر شخصی در گوشی تلفن همراه اتفاق افتاده است؛ چرا که ممکن است به روشهای مختلفی امکان دسترسی مجرمین به اطلاعات شخصی ذخیره در تلفن همراه فراهم شده و بدین ترتیب زمینههای آسیب پذیری و تهدیدکاربران ایجاد شود.
عملکرد پلیس فتا در مواجهه با فروش اقلام ممنوعه در فضای مجازی چیست؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: به طور کلی در حوزه فروش اجناس ممنوعه همانند مواد مخدر، سلاح، مهمات و ... اولین هدف مجرمین، کسب منفعت مالی و در واقع کلاهبرداری است؛ خیلی از صفحاتی که اقدام به فروش اجناس ممنوعه میکنند عملا بستری را برای ورود کاربران و واریز مبلغ فراهم کرده اما جنسی برای خریدار ارسال نمیشود و به این ترتیب اقدام به کلاهبرداری میکنند؛ از طرفی چون شکات به خاطر انجام عمل غیرقانونی، حاضر به شکایت نیستند کلاهبرداران از این مساله سواستفاده کرده و به کلاهبرداری خود ادامه میدهند؛ البته مواردی هم وجود دارد که به صورت واقعی به فروش این دسته از اقلام میپردازند که به دلیل بررسیهای تخصصی به حوزههای مربوطه ارجاع میشود.
در خصوص فروش اعضای بدن نیز به محض شناسایی موارد، پرونده به مرجع قضایی ارجاع میشود، اگر دستگاه قضایی به پلیس فتا دستور پیگیری دهد ما پیگیری خواهیم کرد در غیر این صورت به پلیس مربوطه ارجاع میشود.
پس میتوان نتیجه گرفت که پلیس فتا در برابر جرایم فضای مجازی رأساً اقدام نمیکند؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: بله ؛ مگر اینکه دستور قضایی باشد و به پلیس فتا حکم داده شود که پیگیری پرونده را راسا انجام دهد؛ در غیر این صورت پلیس فتا بعد از رصد فضای مجازی و شناسایی جرایم رخ داده ، موضوع را به پلیس مربوطه ارجاع میدهد به طور مثال در خصوص فروش مواد مخدر در فضای مجازی ، پلیس فتا فرد مجرم را شناسایی کرده و موضوع را به پلیس مبارزه با مواد مخدر اعلام میکند و آن پلیس برای بررسی تکمیلی اقدام میکند.
در خصوص کلاهبرداریها و فریب شهروندان در ارتباط با قرعهکشیها سخن بگویید؛ متأسفانه علیرغم اطلاعرسانیهای زیاد باز هم شاهدیم که در پوشش برنامههای رادیویی یا قرعهکشیها، حسابهای بانکی شهروندان را به سرقت میبرند.
رئیس پلیس فتا پایتخت: پلیس همواره در این موارد به شهروندان اطلاعرسانی کرده و هشدارهای لازم را داده است؛ اما باز هم شاهدیم که مجدداً مردم مراجعه و اعلام میکنند که مورد کلاهبرداری قرار گرفته اند.
متأسفانه میزان زیادی از شکایات در این حوزه است و با توجه به نوع اقدام مجرمان، این شکایات در دو شاخه جداگانه مورد بررسی قرار میگیرد؛ به طور مثال اگر پرونده کلاهبرداری به صورتی باشد که خود فرد شاکی به دستگاه خودپرداز مراجعه کرده و راسا اقدام به انتقال وجه کند این پرونده به پلیس آگاهی ارجاع میشود چرا که جرمی در فضای سایبری صورت نگرفته و فقط فرد قربانی، فریب خورده است.
تعداد زیادی از این پروندهها هم اینک در پلیس آگاهی مشغول رسیدگی است؛ اما دسته بعدی پروندهها مربوط به این قضیه است که فرد رمز اینترنتیاش را به طرف مقابل -کلاهبردار-اعلام کرده و شیادان از طریق داشتن رمز اینترنتی اقدام به سرقت وجوه کردهاند؛ در این صورت پرونده به پلیس فتا ارجاع میشود چرا که جرم در فضای مجازی به وقوع پیوسته است.
پرونده جدیدی در این خصوص داشتهاید؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: ظرف چند هفته گذشته، ماموران پلیس پایتخت یک باند 5 نفره را که اقدام به برداشت وجوه از حسابهای بانکی شهروندان میکرد شناسایی و دستگیر کردند؛ نکته قابل توجه در این پرونده این است که دو نفر زندانی که با محکومیت بالا دوران حبس را در زندان سپری میکردند عضو این باند کلاهبرداری و سرقت وجوه از مردم بودند.
نیروی انتظامی اخیراً پروژه طرح ناظر را در راستای برخورد با بدحجابی در فضای حقیقی رقم زده است؛ پلیس فتا در برخورد با بدحجابی و کشف حجاب در فضای مجازی- به خصوص سلبریتیهایی که اقدام به انتشار تصاویری با مضمون کشف حجاب یا بدحجابی میکنند- چگونه عمل میکند؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: هر موردی که در فضای حقیقی جرم تلقی شود در فضای مجازی مستثنی نبوده و جرم محسوب میشود؛ لذا پلیس فتا به محض مشاهده جرم به خصوص موارد بیحجابی و بدحجابی آنها را با مستندات به پلیس مربوطه اعلام کرده تا برخورد لازم صورت گیرد.
باید بگویم که پلیس فتا در این موارد رأساً اقدام نمیکند و هر اقدامی قطعاً با هماهنگی پلیس تخصصی مربوطه است؛ چرا که برخورد با هر جرم خاص نیاز به ورود پلیس تخصصی مربوطه را دارد تا بتواند با شرایط و قوانین لازم اقدام لازم را انجام دهد.
پلیس فتا به کدام پروندهها ورود میکند؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: پلیس فتا به پروندههایی که سایبری محض باشد ورود میکند؛ مانند برداشتهای اینترنتی.
به طور مثال در برداشتهای اینترنتی روش کلاهبرداران این است که یک صفحه جعلی بانکی را ایجاد کرده و با انتشار این صفحه در فضای مجازی و ترغیب افراد به عضویت و اقدام در آن، اطلاعات بانکی افراد را به سرقت برده و در مرحله بعدی وجوه حسابشان را خالی میکنند؛ این پروندهها سایبری محض است و از صفر تا صد آن در پلیس فتا صورت میگیرد اما فروش مواد مخدر یا همین موضوع بدحجابیهای سلبریتیها و موارد این چنینی که قسمتی از آن در فضای حقیقی صورت گرفته، چون ضرورتی برای تحقیقات مجازی ندارد به پلیس تخصصی مربوطه ارجاع میشود.
مگر اینکه مرجع قضایی تأکیدی بر پروندهای داشته باشد؛ در آن صورت پلیس فتا تابع مرجع قضایی بوده و از ابتدا تا انتها پرونده را پیگیری میکند؛ به طور مثال در خصوص کار خلاف فلان سلبریتی، اگر مرجع قضایی ابلاغ کند خود پلیس فتا موضوع را پیگیری خواهد کرد.
از افسران پلیس فتا بگویید؛ از تخصص آنها و اینکه چگونه میتوان جذب پلیس فتا شد؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: افسران پلیس فتا اکثراً مهندسان کامپیوتر هستند که از همه دانشگاهها جذب پلیس میشوند. نیروی انتظامی هر سال برای جذب افسران پلیس فتا اقدام به درج اطلاعیه میکند و داوطلبان را از طریق آزمونهای مختلف جذب میکند؛ یکی از شرایط لازم برای شرکت در آزمونهای پلیس فتا داشتن مدرک کارشناسی به بالا در حوزه آیتی است.
از هکرها بگویید؛ آیا پلیس فتا از تخصص این افراد استفاده میکند؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: 99 درصد هکرها تحصیلات آکادمیک ندارند و صرفاً افراد باهوش و علاقمندی هستند که تمام وقت خود را صرف فعالیت در حوزه مجازی میکنند.
این دسته از افراد تسلط و قابلیت نفوذ بر فضای سایبری را دارند اما با توجه به تفکرات هکرها، اطمینانی در بهرهبرداری از این گروه نیست؛ بنابراین پلیس فتا این افراد را به کار نخواهند گرفت.
از کم سن و سالترین هکری که شناسایی و دستگیرکردهاید بگویید؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: سال گذشته یک باندی را شناسایی کردیم که یکی از افراد آن، هکر 13 سالهای بود که در بحث نفوذپذیری در حسابهای بانکی اقدام کرده و از 20 - 30 نفر بیش از صد میلیون تومان سرقت کرده بودند.
این باند با ایجاد درگاه جعلی بانک و انتشار در فضای مجازی و به بهانه ثبتنام برای یارانه بعد از ترغیب کاربران به مراجعه اقدام به سرقت اطلاعات حساب و در نهایت برداشت وجوه از حساب آنها میکرد.
پلیس فتا در خصوص رصد و پیگیری حملات سایبری اقدامی داشته است؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: پلیس فتا مجازی فضای را رصد میکند و اگر مواردی از حملات سایبری باشد به قسمتهای مربوطه اعلام میکند؛ حملات سایبری را واحدهای تخصصی دیگری رصد و پیگیری میکنند.
مهمترین پرونده کشف شده توسط پلیس فتا کدام است؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: پرونده اسکیمری با بیش از 150 شاکی داشتیم؛ در این پرونده یک نفردر پوشش دستفروشی پرتقال یا موز در کنار خیابان، اقدام به برداشت غیرقانونی وجه از حساب شهروندان میکرد؛ متاسفانه شهروندان در هنگام خرید، به راحتی رمز خود را در اختیار فروشنده قرار داده و این فرد با کپی کارت بانکی و دسترسی به اطلاعات حساب کارت از حساب 150 نفر سرقت کرد.
در نهایت با پیگیری اطلاعاتی و انجام عملیات توانستیم متهم را که بالغ بر 500 میلیون تومان از وجوه شهروندان را به سرقت برده بود شناسایی و دستگیرکنیم.
چگونه میتوان خرید اینترنتی امن داشت؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: در خصوص ورود به صفحات مجازی دوباره تأکید میکنم که شهروندان باید به صفحاتی مراجعه کنند که از طریق سازمانهای رسمی مورد تأیید باشد یا سابقه صحیح و درستی دارند؛ مثلاً فروشگاههای اینترنتی معروف یا سازمانهای معتبر.
شهروندان دقت داشته باشند که در صورت عدم اطمینان به هیچ عنوان اقدام به خرید و ورود به درگاه بانکی صفحات ناشناس نکنند؛ اسامی شرکتهای مجوزدار خرید و فروش کالا در فضای مجازی در سایت «ایران هشدار » مشخص است؛ شهروندان به هوش باشند در صورت معامله با شرکتهای فاقد مجوز هیچ نهادی پاسخگو نیست.
از کلاهبرداریهای شایع در فضای مجازی بگویید؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: متأسفانه در موارد مختلفی از جمله کارت سوخت، بحث یارانه، سبد کالا در ماه رمضان و ... همواره شاهد سوءاستفاده کلاهبرداران هستیم که از طریق ارسال پیامک به کاربران یا ایجاد درگاههای جعلی اقدام به کلاهبرداری میکنند.
وقتی هم که با قربانیان صحبت میکنیم، میگویند چرا باید به سایت مربوطه شک میکردیم فقط 2 هزار تومان هزینه ثبتنام بود! آنها نمیدانستند که 2 هزار تومان «طعمه» است و کلاهبرداران به این طریق به اطلاعات حساب آنها دسترسی پیدا کرده و در فرصتی مناسب حسابشان را خالی میکنند.
در بحث خرید و فروش کالا و اجناس در شبکههای مجازی به خصوص اینستاگرام هم افراد باید به این مسائل توجه کنند که با توجه به آنکه فروشندگان قابل شناسایی نیستند نباید اقدام به خرید کنند.
یکی از روشهای کلاهبرداری در فضای مجازی چیست؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: فروش اجناس به قیمت پایین در صفحات مجازی یکی از روشهای کلاهبرداری است چرا که کاربران را از این طریق جذب کرده و با دریافت پول از تحویل کالا ممانعت میورزند.
در آن سو با توجه به آنکه مالباختگان مبالغ ناچیزی پرداخت کردهاند حاضر به شکایت نیستند چرا که میگویند هزینه شکایت و پیگیری ما از هزینه پرداخت شده بیشتر میشود بنابراین از مسأله میگذرند و در مقابل کلاهبرداران با ادامه روش خود و گسترش دامنه کلاهبرداریشان، درآمدهای نامشروع بیشتری کسب میکنند.
یکی از درگاههای خرید و فروش مجازی سایت دیوار است؛ پرونده آنها به کجا رسید؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: سال گذشته 4 پرونده شکایت راجع به دیوار داشتیم که از اول امسال پروندهها به شورای حل اختلاف و کلانتریها محول شد و دیگر پلیس فتا به آن رسیدگی نمیکند چرا که دادستانی با اعتقاد بر اینکه حوزه این جرایم سایبری نیست، این جرایم را به شورای حل اختلاف و کلانتریها عودت داده است.
به سراغ شکایات برویم؛ بفرمایید در چه موقع و چگونه باید به پلیس فتا مراجعه کرد؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: در برابر هر جرمی که برای شهروندان اتفاق میافتد بهترین و سریعترین کار این است که به مرجع قضایی رفته و در ادامه با شکایت در دادسرا و اخذ دستور قضایی به پلیس مربوطه مراجعه کند.
جرمهای موجود در فضای مجازی از طریق دادسرای جرایم رایانهای قابل طرح است؛ در این موارد پس از مراجعه شهروندان به دادسرا پرونده به پلیس فتا ارجاع میشود.
شهروندان تهرانی در خصوص برداشتهای اینترنتی غیرمجاز و کلاهبرداریهای مجازی ابتدا باید به دادسرای جرایم رایانهای به آدرس خیابان آیتالله کاشانی، بلوار اباذر رفته و پس از اخذ مجوز به مقر پلیس فتا در خیابان مطهری بعد از چهارراه قائممقام مراجعه کنند.
مدت زمان رسیدگی به پروندههای ارجاعی به پلیس فتا چقدر است؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: به طور متوسط از زمان اعلام به پلیس فتا تا تکمیل پرونده یک ماه طول میکشد.
یک سؤال خارج از گود؛ رئیس پلیس فتای تهران چگونه از فضای مجازی استفاده میکند؟ نحوه ذخیره عکس و اطلاعات در گوشی تلفن همراهتان چگونه است؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: بنده دو گوشی تلفن همراه دارم؛ اسامی مخاطبان و شماره تلفن آنها، عکسها و اطلاعات شخصی را در آن گوشی تلفنی ذخیره کردم که به اینترنت وصل نیست.
درگوشی تلفن همراه دیگرم که به اینترنت متصل است هیچ اطلاعات شخصی و محرمانه ندارم حتی یک عکس خانوادگی؛ عکسها و اطلاعاتی که در این گوشی وجود دارد مطالبی است که مهم، ضروری و محرمانه نیست.
توصیه فتایی شما به شهروندان چیست؟
رئیس پلیس فتا پایتخت: از شهروندان درخواست میکنم که اطلاعات شخصی و عکسهای خانوادگیشان را در گوشی تلفن همراهی که به اینترنت متصل است ذخیره نکنند؛ چرا که ممکن است به دلایل مختلف و در شرایط گوناگون مورد سرقت و سوءاستفاده کلاهبرداران قرار گیرند.
منبع: فارس