تکذیب اعطای مجوز خاص به یک واردکننده برنج-راهبرد معاصر

تکذیب اعطای مجوز خاص به یک واردکننده برنج

معاون بازرگانی وزیر جهاد کشاورزی از اعمال مدیریت در واردات برنج به کشور در راستای حمایت از تولید داخل و کاهش ۴۲ درصدی حجم واردات این کالا به کشور خبر داد و گفت: اعطای مجوز خاص به یک شرکت واردکننده برنج کذب است و صحت ندارد.
تاریخ انتشار: ۲۰:۳۰ - ۳۰ دی ۱۴۰۲ - 2024 January 20
کد خبر: ۲۲۴۲۶۵

به گزارش راهبرد معاصر؛ احمد خانی نوذری درباره شبهات منتشر شده پیرامون واردات برنج به کشور اظهار کرد: واردات برنج در برخی زمان‌ها افزایش داشت که دلیل آن افزایش قیمت برنج داخلی در سال ۱۴۰۱، افزایش سطح ذخایر راهبردی به دلیل تاثیر نگرانی‌ها از جنگ اوکراین و روسیه و افزایش مصرف برنج خارجی در کشور بوده است.

وی با اشاره به افزایش مصرف برنج خارجی در کشور گفت: مصرف برنج وارداتی به دلیل عواملی همچون افزایش قیمت کالای جایگزین مانند ماکارانی (با توجه به حذف آرد یارانه‌ای کارخانجات تولیدکننده ماکارانی) افزایش داشت که یک امر در افزایش واردات برنج بی‌تاثیر نبوده است.

برخی ادعاها در مورد میزان تولید و واردات برنج صحت ندارد

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه برخی ادعاهای طرح شده در مورد میزان تولید داخلی و واردات برنج خارجی صحت ندارد، افزود: ادعای تولید سه میلیون تن برنج داخلی در سال درست نیست زیرا تا کنون چنین رکورد تولیدی در کشور ثبت نشده و میزان تولید برنج داخلی در سال گذشته با استناد به آمار کمتر از ۲.۵ میلیون تن برآورد شده است.

خانی نوذری ادامه داد: این موضوع زمانی غیر واقعی‌تر می‌شود که ادعای واردات ۲.۳ میلیون تن برنج خارجی نیز به آن افزوده می‌شود، در حالیکه طبق آمار اعلامی گمرک در سال گذشته کمتر از ۱.۹ میلیون تن برنج واردات کشور شده است.

وی بیان کرد: آمار میانگین واردات برنج طی ۱۰ سال گذشته نشان می‌دهد سالانه حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن برنج خارجی وارد کشور شده و هیچ‌گونه ارز ترجیحی (۴۲۰۰ تومانی) برای واردات برنج طی سال‌های گذشته پرداخت نشده و با ارز نیمایی واردات انجام شده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: میزان واردات برنج به صورت مقطعی در سال ۱۴۰۱ به رقم یک میلیون و ۸۷۵ هزار تن رسید که واردات چنین رقمی مسبوق به سابقه بوده، به طوری که در برخی سال‌های دهه نود و قبل از آن نه‌تنها واردات به نزدیک ۲ میلیون تن هم رسیده و حتی در برخی سال‌ از ۲ میلیون تن هم گذشته بود.

کاهش واردات برنج برای حمایت از تولید داخل در دستور کار

خانی نوذری با بیان اینکه در سال جاری برنج‌کاران کشور حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصول برداشت خواهند کرد، گفت: با توجه به ثبات بازار برنج و در جهت حمایت تولیدکنندگان داخلی، سیاست‌گذاری این است که واردات برنج در سال جاری کمتر از میانگین سنوات گذشته باشد.
وی توضیح داد: وزارت جهاد کشاورزی به گونه‌ای برنامه‌ریزی کرده تا سقف ثبت سفارش‌ها با کاهش بیش از ۴۰۰ هزار تنی نسبت به میزان متوسط واردات یک دهه گذشته باشد و واردات یک میلیون تن برنج را برای سال جاری هدف‌گذاری کرده است.

معاون بازرگانی وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: در ۹ ماه گذشته امسال سقف برنامه‌ریزی شده برای واردات برنج رعایت شده و این روند تا پایان سال نیز ادامه دارد.

اعطای مجوز واردات برنج به یک شرکت خاص کذب است

خانی نوذری در مورد شایعه واردات برنج به یک شرکت خاص، بیان کرد: اعطای مجوز خاص به یک برند صحت ندارد و در سال گذشته بیش از ۱۵۰ بازرگان و مجموعه تولیدی اقدام به واردات برنج به کشور کرده‌اند و سهم واردات هیچ‌کدام آنها بیش از ۲۰ درصد نبوده است.

وی ادامه داد: واردات برنج به عنوان بخشی از سیاست وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت بازار مصرف و تامین سبد خانوار جامعه است و فقط به میزان کسری بازار و فاصله تولید داخل تا نیاز مصرفی کشور واردات انجام می‌شود؛ البته میزان واردات در برخی مواقع به دلیل جایگزینی با سایر مواد غذایی یا افزایش قیمتی و دیگر متغیرها از یک دامنه نوسان نسبت به میانگین ۱۰ ساله برخوردار است.

کاهش واردات برنج در سال جاری

معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: با فرآیند طراحی شده طی یک سال گذشته عامل انسانی از مسیر تصمیم‌گیری خارج شده و با دقت فوق‌العاده بالایی جریان اعطای مجوز واردات رهگیری رصد و مدیریت می‌شود که نتایج آن روزبه‌روز بیشتر در این حوزه نمایان خواهد شد.

خانی نوذری از کاهش واردات برنج در سال جاری در مقایسه با سال گذشته خبر داد و اظهار داشت: بر اساس آمار واردات کالاهای اساسی که گمرک اعلام کرد واردات برنج در سال جاری از نظر وزن بیش از ۴۲ درصد و از نظر ارزش ۵۰ درصدی کاهش داشته که این اقدام در راستای حمایت از تولید داخل بوده است.

وی تصریح کرد: با توجه به مصرف‌کنندگان برنج و دهک درآمدی جامعه عملاً بخش بزرگی از دهک‌های بالایی و پایینی جامعه مصرف‌کننده یکی از دو نوع برنج موجود در بازار هستند.

واردات یک میلیون تن برنج در سال جاری/هدف ثبات بازار است

معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: در این راستا برای برنج خارجی با استفاده از اقدامات و محدودیت‌های اعمالی، سقف واردات تعیین شده و طی ۹ماهه نخست امسال حدود ۸۰۰ هزار تن برنج وارد کشور که تا پایان سال به یک میلیون تن خواهد رسید.

خانی نوذری اعلام کرد: کاهش واردات بیش از این میزان یا اعمال محدودیت‌های بیشتر از آنچه تاکنون اعمال شده است، اعم از ممنوعیت کامل ثبت سفارش یا واردات و ترخیص برنج خارجی، سبب شوک قیمتی به بازار برنج خارجی و به ضرر خانواده‌های کمتر برخوردار خواهد شد که در آستانه ماه‌های پر مصرف پایان سال و شروع ماه مبارک رمضان ثبات بازار را دستخوش تلاطم خواهد کرد.

وی افزود: در زمینه برنج ایرانی نیز به واسطه رکود به وجود آمده به دلیل افزایش قیمت سال گذشته ناچار به تحریک تقاضا و ارائه خطوط اعتباری به فروشگاه‌های زنجیره‌ای و مراکز عمده مصرف هستیم تا از تولید داخل نیز حمایت شود.

سیاست وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت واردات کالا

معاون وزیر جهاد کشاورزی اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در یک سال گذشته برای مدیریت واردات کالا (محصولات کشاورزی) به کشور را به شرح ذیل برشمرد:

۱ - اصلاح مستمر پایه قیمت ارزی کالاهای وارداتی متناسب با نوسانات قیمت جهانی کالاها به صورت چند هفته یکبار انگیزه ثبت سفارش‌ها بیشتر در بازرگانان به‌واسطه اختلاف قیمت با بازار جهانی از میان می‌رود.
۲ - اعمال سقف کالایی موردنیاز کشور در سیستم و مدیریت جریان واردات و مصارف ارزی کشور.
۳ - اعمال سقف و سابقه شرکت‌های واردکننده و اعطای سهمیه واردات بر مبنای رتبه اعتباری و حجم واردات گذشته آنها در سیستم.
۴ - اعمال سیاست‌های جلوگیری از انحصار در بازار با اعمال سقف ثبت سفارش برای کالاها توسط بازرگانان بزرگ.
۵ - اعمال سیاست تشویق بازیگران جدید برای ورود به بازار با اعمال سهم حداقلی تحت عنوان کمینه برای شرکت‌هایی که هیچ سابقه‌ای در آن کالا ندارند؛ ولی قصد بازیگری در یک گروه جدید را دارند.
۶ - کم کردن مهلت اعتبار ثبت سفارش‌های از ۶ ماه به ۴ ماه و مهلت تمدید اول آن از ۳ ماه به ۲ ماه و تمدید ثبت سفارش‌های قدیمی با قیمت‌های جدید و کاهش مصارف ارزی کشور.
۷ - ابطال ثبت سفارش‌های تاریخ گذشته و تکلیف به بازرگانان که اگر در مهلت کوتاه مشخص شده از ثبت سفارش قدیمی راکد استفاده نکنند آن ثبت سفارش ابطال شده و باید دور ریخته شود./ایرنا

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار