به گزارش راهبرد معاصر. ظرفیت تولید برق سوریه تا سالهای قبل از جنگ داخلی، 9500 مگاوات بود. با شروع و تشدید بحران در سوریه بعد از یک دهه ظرفیت باقی مانده تقریباً پاسخگوی 25 درصد انرژی مورد نیاز است.
این کمبود تقریباً همه ابعاد و شئون زندگی روزمره، اقتصادی و اجتماعی مردم این کشور را تحت الشعاع قرار داده و به یکی از مهمترین چالش های پیش روی دولت سوریه مبدل شده است.
در این میان دمشق با همکاری ایران، راه اندازی دو نیروگاه حرارتی حلب و الرستین لاذقیه را با هدف احیای صنعت برق سوریه به پیش می برد که در مجموع 1000 مگاوات بر ظرفیت تولید شبکه برق سوریه می افزاید.
حملات تروریستی بخشهای بزرگی از نیروگاه های برق و منابع نفتی را در سوریه نابود کرد. شهروندان سوری در سالهای اخیر با مشکلات زیادی از این دست، روبهرو بوده اند و برای وصل شدن برق لحظه شماری می کنند. نقش جمهوری اسلامی ایران، به عنوان متحد سوریه که در این سالها از ملت سوریه حمایت کرده به این ترتیب برجسته میشود.
محمد نجم، کارشناس اقتصادی با اشاره به نقش متحدان سوریه در کاهش الام این ملت گفت: «طبیعتا هم پیمانان سوریه در کاهش شدت این بحران نقش عمده ای داشتند، چه در نگهداری نیروگاه های حرارتی که در خلال جنگ آسیب دیده بودند و غالبا به شکل عامدانه هدف حملات تروریست ها قرار گرفتند.
جمهوری اسلامی ایران نقشی مهم در بازسازی، تعمیر و نگهداری تعدادی از این نیروگاه های حرارتی ایفا کرد. ایران همچنین در جذب حمایت از بخش انرژی های تجدیدپذیر در سوریه که تا حدی گزینه بدیلی برای کمک به افزایش ظرفیت تولید شبکه برق به شمار می رود. نیروگاه برق حرارتی حلب که پس از بازسازی با همکاری سوریه و ایران به بهره برداری رسید و همچنین نیروگاه الرستین در لاذقیه، دو پروژه ای هستند که نیروگاه نخست، حدود 500 مگاوات به ظرفیت تولید شبکه برق سوریه اضافه کرد. نیروگاه الرستین نیز 500 مگاوات دیگر به این ظرفیت تولید خواهد افزود. این امر نشان از رشد و بهبودی واقعی برای وضعیت برق در سوریه دارد.
حسین عرنوس، نخست وزیر سوریه: «ما همواره و همیشه تاکید داریم که این روابط راهبردی در مسیر تحقق خواسته های دو ملت است. این فعالیت ها بخشی ناچیزی از همکاری بین ایران و سوریه است؛ این همکاریها در همه زمینه ها وجود دارد. بدون تردید شرکت های ایرانی تجربه و اراده لازم برای کمک به مردم سوریه را دارند و این واقعیتی است که ما در نزد مهندسان و تکنسین های ایرانی شاهد آن هستیم.
وی افزود: «آنها دست برادران سوریشان را به گرمی می فشارند و تمام تجربیاتی را که دارند به آنها انتقال می دهند. بنابراین قطعا چشمانداز همکاری عظیم و شگرفی بین دو کشور وجود دارد.»
از ساخت و بازسازی نیروگاههای تولید برق گرفته تا پروژههای تعمیر و نگهداری نیروگاهها در محرده و بانیاس و دیرعلیف ایران علی رغم تحریمهای اعمالی علیه متحدش دمشق، وارد میدان شده و هرآنچه را که برای احیای مجدد نیروگاه ها و تولید انرژی برق مورد نیاز به عنوان اهرمی برای صنعت و احیای بازسازی مورد نیاز است، در اختیار سوریه قرار داده اند.»
معتصم عیسی، کارشناس سیاسی: «سوریه برای احیای صنایع و زیرساختهای خود که آسیب زیادی دیدهاند به دوستان و متحدانی نیاز دارد و ایران نشان داده در این زمینه کوتاهی نمیکند چرا که مناسبات این کشور با سوریه، روابطی راهبردی است و نسبت به مردم سوریه و آنچه در سوریه روی می دهد از روی دوستی و هم پیمانی راهبردی و نه از روی طمع و منفعت احساس مسئولیت میکند.
این بدان معناست که ایران تلاش زیادی می کند، مشاوره می دهدو حتی در سطوح مالی و اقتصادی، بسیاری از آنچه را که می تواند از روی وظیفه و تعهد به سوریه ارائه می کند تا این کشور دوباره از جای خود برخیزد و به جایگاه اصلی و واقعی خود بازگردد.
آمار نشان می دهد با توجه به اقداماتی که شرکتهای ایرانی در راستای ساخت، نظارت و نگهداری انجام داده اند. سوریه در آینده نزدیک به لحاظ ظرفیت تولید برق در وضعیتی قرار خواهد گرفت که میتواند امید را به این صنعت بازگرداند.
تا وضعیت کنونی جیرهبندی برق را تا حد زیادی بهبود بخشیده و بتواند مصرف روزانه برقش که روازنه به بیش از 5000 مگاوات می رسد را تولید کند. همکاری نزدیک سوریه و جمهوری اسلامی ایران در کمک به سوریه در بحرانی که این کشور در زمینه تولید انرژی برق با آن دست و پنجه نرم می کند، نمایان شد. از کمک به بازسازی این نیروگاه های ویران شده به دست تروریسم تا تامین مشتقات نفتی سوریه واقعیات حاکم بر این روابط دوجانبه که در طول تاریخ گسترش یافته را آشکار می کند./ تسنیم