دستاوردهای راه اندازی بازار ارز توافقی-راهبرد معاصر
حجت‌الله فرزانی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» بررسی کرد:

دستاوردهای راه اندازی بازار ارز توافقی

حجت‌الله فرزانی، کارشناس مسائل اقتصادی با بیان مکانیزه شدن عرضه و تقاضا گفت: با شناسایی دقیق مشتریان و مبارزه با پولشویی که ذیل راه اندازی بازار ارز توافقی انجام می‌شود، شاهد گسترش شفافیت در بازار ارز خواهیم بود.
حجت‌الله فرزانی؛ کارشناس مسائل اقتصادی
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۸ - ۱۳ آبان ۱۴۰۳ - 2024 November 03
کد خبر: ۲۶۱۹۴۷

پیامدهای راه اندازی بازار ارز توافقی

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ رئیس کل بانک مرکزی گفت: سیاست ارزی بانک مرکزی بر این است نرخ ارز نیما متناسب با متغیرهای بنیادین اقتصادی تغییر کند و در این راستا سامانه بازار ارز توافقی به زودی برای فعالان و متقاضیان وارد مرحله عملیاتی می‌شود.
 
وی افزود: با اجرای برنامه‌های بانک مرکزی، تورم در 1.5 سال گذشته ۲۰ درصد کاهش یافت و اکنون نیز تورم نقطه به نقطه مصرف کننده طبق محاسبات بانک مرکزی در کانال ۳۴.۵ درصد و تورم سالانه بعد از چندین سال در مهرماه سال جاری به حدود ۳۸ درصد رسید.
 

تا پیش از راه اندازی بازار ارز توافقی صادرکننده تلاش می کرد ارز خود را در آخرین مهلت به سامانه های بانک مرکزی عرضه کند


حجت‌الله فرزانی، کارشناس مسائل اقتصادی درباره وعده رئیس کل بانک مرکزی در زمینه آماده سازی زمینه های لازم برای راه اندازی بازار ارز توافقی به «راهبرد معاصر» گفت: با توجه به مکانیزم تعریف شده در مرکز مبادله ارز و طلا که قرار است محلی با عنوان بازار ارز توافقی شکل بگیرد که در آن مکانیزم حراج ارز ناظر بر توافقی شدن سفارش خرید و فروش ارز باشد، به نظر می آید بانک مرکزی قصد دارد خریدار و فروشنده دسترسی راحتی داشته باشند تا به دلیل افزایش عرضه ارز شاهد کاهش نرخ آن در میان مدت باشیم.
 


وی افزود: راه اندازی بازار ارز توافقی از این منظر حائز اهمیت است که به رفع تعهدات ارزی به ویژه در بخش صادرات منتهی می شود و این فرایند را روان می کند؛ برخلاف گذشته که صادرکنندگان مایل به عرضه ارز نبودند و دستورات بانک مرکزی مبنی بر رفع تعهداتشان معطل می ماند.
 
کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد: تا پیش از راه اندازی بازار ارز توافقی صادرکننده تلاش می کرد ارز خود را در آخرین مهلت به سامانه های بانک مرکزی عرضه کند، زیرا معتقد بود فاصله میان ارز نیما و بازار آزاد زیاد است، بنابراین علاقه ای به واگذاری ارز نداشت.
 
به اعتقاد فرزانی، راه اندازی بازار ارز توافقی به رفع مشکلات یاد شده منجر می شود و علاوه بر تسهیل گری عرضه ارز، سرمایه در گردش صادرکننده را تأمین می کند، زیرا در اسرع وقت معادل ریالی  ارز عرضه شده به سرعت در اختیار صادر کننده قرار می گیرد؛ لذا مشکل رفع تعهد ارزی و سرمایه در گردش صادرکنندگان از بین می رود.
 
تحلیلگر اقتصادی و بانکی یادآور شد: راه اندازی بازار ارز توافقی به تأمین ارز واردکنندگان که مشکل دریافت ارز دارند، منتهی می شود و به دلیل اهمیت واردات مواد اولیه و کالای مصرفی، بسیاری از واردکنندگان مجبور به تهیه ارز از بازار آزاد هستند. وقتی به دلیل کمبود در بازار و عرضه ارز در مرحله ثبت سفارش می مانند، ثبت سفارش واردات و به تبع آن تولید کالای مورد نیاز جامعه به تعویق می افتد و تورم زا می شود. از این منظر بازار ارز توافقی می تواند کمک کند ارز مورد نیاز واردکنندگان در سریع ترین زمان ممکن به قیمت توافقی تأمین و ثبت سفارشات به سرعت انجام شود.
 

راه اندازی بازار ارز توافقی علاوه بر تسهیل گری عرضه ارز، سرمایه در گردش صادرکننده را تأمین می کند


فرزانی راه اندازی بازار ارز توافقی را خبر خوبی برای کلیت اقتصاد خواند و گفت: این روند به تک نرخی کردن ارز کمک شایانی می کند. با توجه به اینکه بازار ارز تعیین کننده قیمت هاست، تمام شاخص های اقتصادی در تعیین نرخ ارز آثار خود را نشان می دهند؛ ضمن اینکه لزومی ندارد بانک مرکزی به صورت جدی در بازار ارز مداخله و منابع اصلی اش را وارد بازار کند.
 


کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: با راه اندازی بازار ارز توافقی تنظیم بازار ارز دقیق تر و شفاف تر می شود که این موضوع یکی دیگر از آثار مثبت شفافیت در بازار است؛ لذا با مکانیزه شدن عرضه و تقاضا، شناسایی مشتریان به درستی انجام و اقدامات مبارزه با پولشویی ذیل راه اندازی این مرکز شکل خواهد گرفت، لذا شاهد گسترش شفافیت در بازار ارز خواهیم بود.

ارسال نظر
آخرین اخبار