چرا تحریم‌ها علیه روسیه نتیجه عکس دارند؟-راهبرد معاصر
گزارش مرکز مطالعاتی «ریسپانسیبل استیت کرفت»؛

چرا تحریم‌ها علیه روسیه نتیجه عکس دارند؟

روسیه در تاب آوری مشکلات اقتصادی تحمیل شده به وسیله غرب پس از عملیات ویژه نظامی در اوکراین مهارت نشان داده و برخلاف خواست و اراده غربی ها، در حال پیشرفت است.
تاریخ انتشار: پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ - 07 November 2024

چرا تحریم‌ها علیه روسیه نتیجه عکس دارند؟

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ ایالات متحده و متحدانش عمدتاً به ابزار تحریم روسیه برای محدود کردن عملیات نظامی کرملین در اوکراین متکی هستند و به نظر می آید تحریم های غرب شکست خورده است. تحریم‌ها پس از اعمال محدودیت‌ها بر بخش‌های کلیدی مانند نفت و گاز روسیه شدت گرفت و هزینه‌های اقتصادی غیرقابل قبولی را بر مسکو تحمیل کرد تا مانع از تحرکات نظامی روسیه ‌شوند و مسکو را برای پایان دادن به کارزار نظامی تحریک کنند. این تحریم ها مسئولان سیاسی، شرکت‌ها و بازرگانان را دربر گرفته است.
 

حامیان تحریم که منتظر بودند با ادامه یافتن محدودیت های شدید صبر روسیه به سر آید و ذخایر نفت و گازش تمام شود، شکست خوردند و از ادامه این روند ناامید هستند


هرچند برخی کارشناسان از کارایی این ابزار می گویند و استدلال می کنند تحریم های همه جانبه، به ویژه محدودیت های گسترده در درآمدهای نفت و گاز، بر اقتصاد روسیه تأثیر گذار بوده است، بسیاری کارشناسان معتقدند، با گذشت نزدیک به سه سال، جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد و غرب نتوانسته است اهداف خود را از تحریم شدید مسکو محقق کند. علاوه بر این، اقتصاد روسیه همچنان پررونق است و حمایت های مردمی از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور و کاخ کرملین در بالاترین حد خود قرار دارد.
 
تحریم‌ها نه تنها در پایان دادن به جنگ اوکراین یا تضعیف توان نظامی کرملین بی تأثیر بودند، بلکه نتیجه معکوس دارند و ناخواسته موقعیت مسکو را تقویت کردند .

 

اقتصاد مقاومتی در روسیه

حامیان تحریم که منتظر بودند با ادامه یافتن محدودیت های شدید صبر روسیه به سر آید و ذخایر نفت و گازش تمام شود، شکست خوردند و از ادامه این روند ناامید هستند. مسکو گیرنده منفعل منابع انرژی باقی نماند، بلکه این کشور توانست از دارایی های خود محافظت، شبکه های تجاری جدید ایجاد و درنهایت از صادرات نفتش در سال 2021 درآمد بیشتری کسب کند. در این راستا کشورهای غربی دیگر به اندازه گذشته حاضر به اعمال تحریم های جامع علیه مسکو نیستند. برخی ها سیاست های مالی هوشمندانه داخلی مسکو را عامل تاب آوری اقتصادی روسیه می دانند. برخی دیگر نیز کشورهای بریکس را به دلیل تضعیف ساختاری تلاش‌های تحریم آمیز غرب سرزنش می‌کنند.
 
در این مدت با مقاومتی که اقتصاد روسیه نشان داد، جریان تجاری اش با چین از سال 2021 تا 2023 دو برابر و صادرات به هند 10 برابر شد. تحریم‌ها به جای محدود کردن تلاش‌های نظامی، مشارکت اقتصادی و سیاسی با چین، هند، ایران و کره شمالی را ترغیب کرده است که نشان‌دهنده تحولی ژئوپلیتیک در منطقه است. این یعنی شبکه نوپدید شرکا از نظر اقتصادی در برابر تحریم ها مقاومت بیشتری نشان می دهند و از نظر سیاسی با غرب خصومت می ورزند.
 
حامیان تحریم‌ها استدلال می‌کنند حتی اگر مسکو بتواند از نخبگانش در برابر هزینه‌های اقتصادی محافظت کند، عموم مردم روسیه همچنان این هزینه را پرداخت خواهند کرد و درنهایت علیه رهبران این کشور اقدام خواهند کرد. اما بعید به نظر می آید این روند محقق شود. در حالی که هدف غرب تضعیف حمایت های مردمی از سیاست‌های دولتی روسیه زیر فشار تحریم‌ها بود، مردم روسیه با همسویی بیشتر با دولت و تقویت موقعیت سیاسی داخلی پوتین و حامیانش به این فشار پاسخ دادند.
 
مسکو انتشار اطلاعات داخلی را کنترل می کند و سابقه اشتراک اطلاعات بر مبنای منافع سیاسی دارد. رهبران روسیه از تحریم‌ها در راستای بسیج مردم برای حمایت مردمی استفاده کردند و توانستند روحیه میهن‌پرستی و مقاومت در برابر فشارهای خارجی را با مدیریت روایت تحریم‌ها تقویت کنند. محبوبیت پوتین که دو سال پیش حدود 65 درصد بود، پس از جنگ به بیش از 80 درصد رسیده است و همچنان ادامه دارد.
 

رهبران روسیه از تحریم‌ها در راستای بسیج مردم برای حمایت مردمی استفاده کردند و توانستند روحیه میهن‌پرستی و مقاومت در برابر فشارهای خارجی را با مدیریت روایت تحریم‌ها تقویت کنند


تلاش های غرب برای ترویج اطلاعات نادرست و تبلیغات سوء علیه مسکو نتیجه عکس داشته است. شرکت‌های اینترنتی وابسته به غرب مانند X و ... تلاش کردند سال 2022 مردم روسیه را به شورش داخلی ترغیب کنند و هم زمان حذف و ممنوعیت فعالیت حساب‌های کاربری رسمی روسیه را در دستور کار قرار دادند و از تولید محتواهای ضد روسی حمایت کردند، ولی کرملین توانست با تصویب یکسری قوانین بر مبنای فیلترینگ شبکه های اجتماعی و ممنوعیت فیس بوک و ... این وضعیت را به کنترل خود درآورد.
 
غرب تنها یک هدف دارد؛ مهار توسعه روسیه، اما تحریم ها و محدودیت ها ناخواسته موقعیت سیاسی داخلی پوتین و حامیانش را تقویت کرده است. تحریم ها باعث شدند مسکو انگیزه و توانایی بیشتری برای پیگیری عملیات های ویژه در محیط پیرامونی خود و مقاومت اقتصادی در برابر محدودیت های اعمال شده داشته باشد.

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
یادداشت جمال سالمی، تحلیلگر الجزایری؛ / ۱ روز پیش

شاخص‌های فروپاشی اقتصاد رژیم صهیونیستی

یادداشت حسن حیدری، کارشناس مسائل اقتصادی؛ / ۱ روز پیش

چرخه نامطلوب حمایت و قیمت‌گذاری در اقتصاد