به گزارش راهبرد معاصر، اطلاعیه شماره یک بانک مرکزی در خصوص شکلگیری و تعمیق بازار یکپارچه ارز در کشور بیانگرآن است که از روز شنبه مورخ 24/09/1403 عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) میتوانند نسبت به انجام معامله بر اساس نرخهای توافقی اقدام نمایند.
فرزین رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه بانک مرکزی بهدنبال حذف تعدد نرخها در بازار ارز است؛ گفته بود: سیاست ارزی بانک مرکزی در زمان حاضر این است که نرخ ارز نیما متناسب با متغیرهای بنیادین اقتصادی تغییر کند.
او قبلاً گفته بود که دلار نیما به بازار توافقی ارز خواهد رفت و تأکیدکرد: نرخ ارز در بازار توافقی بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا شکل میگیرد و بانک مرکزی هم بخشی از ارز خود را در آنجا عرضه خواهد کرد و تلاش میکنیم نرخ در یک کانال حرکت کند.
گفتنی است، تمام واردکنندگانی که از ارز نیمایی استفاده نمیکنند از سوم دیماه 1403 باید ارز خود را از سامانه ارز توافقی دریافت کنند.
پیرو بخشنامه بانک مرکزی، صنایع روانکار، دوده، کامپاند، سیمان، سرامیک و انواع لبنیات از تاریخ سوم آذرماه 1403 ملزم به واگذاری ارز حاصل از صادرات خود در مرکز مبادله ایران به واردکنندگان بر اساس نرخ توافقی و سازوکار اجرایی این مرکز هستند. سایر صادرکنندگانی که در گروه های مذکور قرار ندارند فعلا می توانند واگذاری ارز حاصل از صادرات خود را طبق روال سابق انجام دهند یا به صورت اختیاری در سامانه ارز تجاری عرضه کننداما از 26 آذرماه کلیه صادرکنندگان و واردکنندگان غیر نیمایی ملزم به خرید و فروش ارز در این سامانه هستند.
طبق اعلام بازرگانان نرخهای خرید و فروش در این بازار حدود 61 تا 62 هزار تومان میباشد. بهنظر بازرگانان واردکننده، بهدلیل کششهای قیمتی بازار، امکان خرید ارز بهنرخهای بیش از نرخهای مذکور وجود ندارد، چرا که با توجه به قیمت تمامشده اگر بیش از این اقدام به خرید کنند، نمیتوانند کالای خود را به فروش برسانند.
برخی بازرگانان گفتند: هیچکس در این بازار بالاتر از نرخ 61 تا 62 هزار تومان خریدار نیست.
گفتنی است، مقرر شده سایر صادرکنندگان مشمول بند (1) ماده (8) آییننامه مذکور شامل شرکتهای صادرکننده محصولات پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآوردههای نفتی، از تاریخ 01/11/1403 در چهارچوب آییننامه مذکور و تصمیمات کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، از طریق بانک های عامل نسبت به عرضه ارز در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام نموده و رفع تعهد صادراتی نمایند.
همچنین حسب هماهنگی با وزارتخانههای مرتبط و وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردکنندگانی که دارای تخصیص معتبر با محل تأمین ارز از طریق مرکز مبادله ارز و طلا هستند، باید از تاریخ 01/11/1403 و از طریق بانکهای عامل نسبت به خرید ارز از بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام نمایند.
تاکنون 22 بانک به سامانه معاملات ارز تجاری متصل شده و 19 بانک نیز تاکنون اقدام به ثبت سفارش و معامله کرده اند.حجم کل معاملات سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران تا 20 آذرماه، 301 میلیون درهم، 51 میلیون دلار، 10 میلیون یوآن و 1.1 میلیون یورو بوده است./ تسنیم