به گزارش راهبرد معاصر، با شروع فعالیت سامانه نیما از ساعت 9 صبح در روز جاری مورخ 24 آذر ماه 1403، کلیه صادرکنندگان و کارگزاران (بانکها و صرافیها) نسبت به درج نرخ پیشنهادی خود در سامانه نیما بهمنظور خرید و فروش اقدام کردند.
همزمان با آغاز معاملات نیما به نرخ توافقی از صبح امروز برخی کانال های بورسی مدعی شدند که دلار توافقی در این معاملات 65 هزار تومان قیمت خورده است. اما خبرگزاری تسنیم با تکذیب این نرخ ها تأکید کرده بود که فعلاً صادرکنندگان و واردکنندگان نرخ های پیشنهادی خود را میدهند و معاملات بعد از ساعت 14 انجام میشود.
در اطلاعیه ای که دقایقی قبل از سوی بانک مرکزی منتشر شد، نرخ دلار توافقی کاملاً برخلاف گمانه زنی های بورسی ها اعلام شد؛ قیمت دلار توافقی در معاملات نیما در کانال 59 هزار تومان کشف شده است.
بانک مرکزی در این اطلاعیه تأکید کرده: با توجه به سازوکار جدید معاملات در سامانه نیما با نرخ توافقی، بهمنظور کشف نرخ واقعی معاملات، کلیه بازیگران بازار امکان درج هرگونه نرخی را بدون محدودیت دارا بودند. با توجه به عرضه و تقاضاهای ثبت شده، از مجموع معادل 76 میلیون دلار عرضه شده، معادل 39.5 میلیون دلار عرضه منجر به معامله شد که معادل دلاری میانگین موزون نرخ معاملات انجام شده حدود 596.478 ریال کشف قیمت شد.
با توجه به اینکه روز جاری، نخستین روز از شکلگیری و تعمیق بازار یکپارچه ارز بود، کشف نرخ میانگین موزون معاملات بدون دامنه نوسان انجام شد. لذا بهمانند تمام بازارهای مالی، بهمنظور تعمیق معاملات و ایجاد تعادل در بازار، از روز یکشنبه مورخ 25 آذر ماه 1403 دامنه نوسان 3± درصد قیمت کشف شده روز کاری قبل در سامانه نیما لحاظ خواهد شد.
محمد آرام معاون ارزی بانک مرکزی قبلا درباره وضعیت قیمت گذاری در معاملات بازار تجاری گفته بود: قیمت در سامانه ارز تجاری میتواند در دامنه 3 درصد حرکت رو به بالا یا رو به پایین داشته باشد و محدودیتی برای آن وجود ندارد؛ این یک استاندارد معاملاتی است که در معاملات بینالمللی وجود دارد.
وی افزود: هدف سیاستگذار این است که دامنه نوسان گسترده و حد نوسان در یک دایره منطقی نگه داشته شود؛ چراکه در این غیر صورت بازار دچار بیثباتی خواهد شد. وقتی بازار متعادل خواهد بود که حد نوسان آن منطقی باشد؛ یعنی نوسانات روزانه وجود داشته باشد که در همه بازارها میتواند اتفاق بیفتد.
طبق اعلام رسمی بانک مرکزی، از امروز شنبه، 24 آذرماه، نرخ نیما بهصورت توافقی تعیین خواهد شد و از اول بهمنماه نیز شرکتهای پتروشیمی، پالایشی، فولادی، صنایع فلزات رنگین و فرآوردههای نفتی نیز میتوانند ارز حاصل از صادرات خود را در بازار ارز تجاری بهصورت توافقی عرضه کنند، بنابراین از اول بهمن ماه دیگر سامانه معاملاتی نیمایی در کار نخواهد بود. / تسنیم