به گزارش راهبرد معاصر، بنابر اعلام وزارت بهداشت؛ هر سال به طور معمول دو پیک آنفلوآنزا را در کشور تجربه میکنیم؛ پیک اول در ماههای آذر و دی و پیک دوم هم در روزهای منتهی به فروردین ماه؛ اکنون نیز به اذعان مسوولان ۳۰درصد عفونتهای تنفسی کشور مربوط به آنفلوآنزاست و در عین حال هم گفته میشود که تقریبا سیر نزولی موج اول آن آغاز شده است.
در این مقطع زمانی در پیک آنفلوآنزای فصلی H۱N۱ قرار داریم و هرچند به اذعان معاون بهداشت وزارت بهداشت «سیر نزولی بیماری تقریبا شروع شده»، اما همچنان خطر آن برای تمام گروههای سنی وجود دارد؛ هشدار متخصصان نیز بیشتر متوجه سالمندان، کودکان و بیماران زمینهای است و بر ضرورت رعایت موارد بهداشتی تاکید دارند.
آنفلوآنزا؛ همچنان در صدر عفونتهای تنفسی
در مجموع آنفلوآنزا همچنان در صدر عفونتهای تنفسی در گردش در کشور است و البته به اذعان مسوولان وزارت بهداشت، شدت این بیماری در شهرهای مختلف کشور، متفاوت است. پس از آنفلوآنزا نیز RSVها (ویروس سینسیشیال تنفسی) در جایگاه دوم و بعد از آن هم سرماخوردگی و کرونا در جایگاههای بعدی قرار دارند و گفته میشود سهم کرونا از این عفونتهای تنفسی حدود ۲ تا ۳ درصد است.
به اذعان متخصصان، شرایط محیطی فصل سرد سال برای زیست و تکثیر عوامل بیماریهای تنفسی مطلوب است و بر همین اساس هم بسیاری از بیماریها و عفونتهای تنفسی در فصول پاییز و زمستان اتفاق میافتند. عوامل متعددی نیز میتوانند سبب بیماریهای تنفسی شوند؛ در این میان ویروسها و باکتریها به عنوان عوامل بیماریهای تنفسی شناخته میشوند و میتوانند سبب ابتلا به این بیماریها شوند.
بر همین اساس هم در فصول سرد سال با اپیدمی آنفلوآنز به ویژه آنفلوآنزای فصلی در سطح جهانی روبرو هستیم و طبیعی است که این روزها شیوع آنفلوآنزای H۱N۱ در ایران و برخی کشورها نیز زیاد است؛ همچنین برخی کشورها با آنفلوآنزای تیپ B و H۱N۵ مواجه هستند.
به اذعان مسوولان وزارت بهداشت، برای امسال، رصد و پایش بیماریهای تنفسی در کشور حاکی از آن است که میزان این بیماریها از اوایل آذر ماه افزایش یافته است. الگوی کنونی ابتلا به آنفلوآنزا نیز شبیه به دوران پیش از پاندمی کرونا شده و در این میان رفتار انسانها نیز شبیه به دوران پیش از پاندمی کرونا است؛ به طوری که مسائلی مانند پوشش ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی را که در روزهای کرونایی تجربه میکردند، اغلب کنار گذاشته و به زندگی عادی بازگشتهاند.
در مجموع به اذعان دکتر قباد مرادی – سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، علاوه بر افزایش مراجعات سرپایی به دلیل آنفلوآنزا از آذرماه تاکنون، تقریبا ۴۰ درصد افرادی که در مراکز درمانی به دلیل عفونتهای تنفسی بستری شدهاند نیز به دلیل ابتلا به آنفلوآنزا بوده است.
خطر آنفلوآنزا برای تمام گروههای سنی
از طرفی هم متخصصان همواره تاکید دارند که تمام گروههای سنی در معرض ابتلا به آنفلوآنزا هستند؛ اما قاعدتا علائم این بیماری در سالمندان، مبتلایان به بیماریهای زمینهای، افراد دارای نقص سیستم ایمنی، زنان باردار و غیره میتواند شدیدتر باشد و این افراد جزو گروههای پرخطر آنفلوآنزا محسوب میشوند. بنابراین گروههای پرخطر به ویژه مبتلایان به بیماریهای مزمن لازم است مراعات بیشتری داشته باشند.
در همین راستا نیز در فصول سرد سال که با افزایش بیماریهای تنفسی و شیوع آنفلوآنزا مواجه هستیم، توصیه میشود افراد از حضور بیمورد در مکانهای با جمعیت زیاد خودداری کنند. همچنین بر استفاده از پوشش ماسک و شستوشوی مرتب دستها بسیار تاکید میشود. تهویه مناسب هوا در ادارات و به ویژه مدارس و دانشگاهها هم بسیار ضروری است و به مبتلایان آنفلوآنزا نیز توصیه میشود تا زمان بهبودی در خانه بمانند و پس از بهبودی، در محل کار یا تحصیل خود حاضر شوند.
توصیه تزریق واکسن برای گروههای پرخطر
و اما واکسیناسیون آنفلوآنزا؛ به اذعان دکتر مرادی – سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا شهریور و مهر ماه است، اما برخی از متخصصان بیماریهای عفونی توصیه میکنند که گروههای پرخطر بیماری آنفلوآنزا در صورت در دسترس بودن واکسن این بیماری، نسبت به تزریق آن در فصل سرد سال اقدام کنند. بر اساس منابع علمی، آخرین فرصت تزریق واکسن آنفلوآنزا اواخر آذر ماه است اما تزریق واکسن کرونا برای گروههای پرخطر در این روزها که شاهد شیوع این بیماری هستیم نیز به شرط اینکه در زمان تزریق، مبتلا به این بیماری نباشند، توصیه میشود.
واکسن در دسترس است
اما سوال آن است که واکسن آنفلوآنزا در این بازه زمانی در دسترس است؟ دکتر علی پیرصالحی – رییس سازمان غذا و دارو چندی پیش در این باره توضیح داد و گفت: بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا همزمان با شروع فصل این بیماری یعنی شهریور و مهر ماه است. بر همین اساس نیز عمده برنامهریزی برای تولید و واردات واکسن برای همین ماههاست.
او در عین حال با اشاره به نیمه عمر یک ساله واکسنهای آنفلوآنزا نیز گفت: امسال هم طبق روال معمول سفارشها صورت گرفت و مصرف شد. اکنون و در این فصل نیز برای مصرف باید سفارشگذاری شود. البته چندان نمیتوان تعداد بالا سفارش داد و سفارشهای کوچک انجام و وارد میشود. بنابراین سفارشهایی انجام شده که وارد داروخانهها شده و در دسترس است؛ هرچند که ممکن است به دلیل سفارشهای کوچک، امکان توزیع در همه داروخانهها نباشد./ ایسنا