به گزارش «راهبرد معاصر»؛ بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی پس از پایان یافتن سفر به مجارستان خاک این کشور اروپایی را به مقصد واشنگتن ترک کرد. به گفته رسانههای عبری، نتانیاهو در این سفر قصد داشت به مهمترین چالش میان تلآویو- واشنگتن یعنی پرونده هسته ای ایران بپردازد. گرچه در این سفر قرار بود درباره آینده کنترل و بازسازی غزه و نیز تعرفههای وضع شده بر کالاهای صهیونیستی مذاکرات جدی شود، اما ظاهراً در دومین سفر نخست وزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا علاوه بر دونالد ترامپ با مارکو روبیو و استیو ویتکاف نیز دیدار و گفت وگو کرد.
«بی بی» پس از ورود به واشنگتن با استقبال رئیس جمهور آمریکا مواجه شد و برنامه کاری اش را آغاز کرد. دیدار با استیو ویتکاف نماینده ویژه آمریکا در امور غرب آسیا، مارکو روبیو وزیر امور خارجه و در نهایت ترامپ در صدر برنامهها قرار داشت. به گزارش آکسیوس، ظاهراً در جریان مذاکرات طرف صهیونیست ادعا کرد شانس توافق با ایران بسیار پایین است، اما اگر قرار بر امضای «توافقی خوب» با ایران باشد، باید الگوی «لیبی» پیاده سازی شود.
رئیس جمهور آمریکا در حالی که نتانیاهو در وضعیت عجیبی قرار داشت، از مذاکرات میان نمایندگان ایران و آمریکا و دیدار سطح بالای دو کشور در روز شنبه خبر دا
در این مدل برنامه هسته ای ایران صرفاً به سمت افزایش محدودیت و سطح نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی حرکت نخواهد کرد، بلکه به صورت کامل برچیده خواهد شد. همچنین تلآویو مایل است در هر توافق جدید، برنامه موشکی- منطقهای ایران نیز به عنوان بخشی از توافق در نظر گرفته شود. کارشناسان معتقدند، پذیرش چنین ایدهای از سمت دولت جدید آمریکا به معنای بسته شدن «پنجره توافق» و حرکت دو طرف منازعه به سمت گزینه افزایش تنش بود.
در سوی مقابل، دولت ترامپ سعی کرد چهرهای متفاوت از خود به نمایش بگذارد. بعد از آنکه کنفرانس خبری ترامپ- نتانیاهو در محل رسمی آن لغو شد، اصحاب رسانه به سرعت راهی اتاق بیضی شکل شدند تا در آنجا پذیرای اظهارنظرهای دو طرف باشند. برهمین اساس، رئیس جمهور آمریکا در حالی که نتانیاهو در وضعیت عجیبی قرار داشت، از مذاکرات میان نمایندگان ایران و آمریکا و دیدار سطح بالای دو کشور در روز شنبه خبر داد.
این دیدار که قرار است در عمان برگزار شود، میان سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان و استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در غرب آسیا خواهد بود. در حالی که رئیس جمهور آمریکا از عبارت «عالی» در زمینه پذیرش توافق از سوی ایران استفاده میکند که همچنان هیچگونه اطلاعات ابتدایی در زمینه مفاد رایزنی های تهران- واشنگتن در رسانهها منتشر نشده است. حال باید منتظر ماند و دید جمهوری خواهان خواهند توانست مسیر سیاستورزی در قبال ایران را تغییر دهند و به شکلی از توافق با ایران دست یابند؟
برای توصیف روند تنشها و مذاکرات جاری میان ایران و آمریکا از تئوریها و عبارت های مختلفی مانند «بازی جوجه»، «دیپلماسی اجبار»، «پلن B» و «دیپلماسی قایقهای توپدار» استفاده میشود، اما به نظر میآید در تمام آنها برخی عناصر مشترک باشد. «تهدید مستقیم»، «اعلان ضرب الاجل»، «اعتبار دادن به گزینه نظامی» و ... ازجمله ویژگیهای تیم جدید دولت آمریکا برای تعیین دستورکار دور جدید مذاکرات با تهران است.
در این بازی آمریکاییها قصد دارند با افزایش فشار بر تهران و پررنگ کردن «سایه جنگ» مقام های ایرانی را مجبور به پذیرش شروط خود کنند. در گام نخست به نظر میآمد دولت ترامپ قصد دارد امارات را به عنوان محل جدید مذاکرات تهران- واشنگتن انتخاب کند، اما در این مسیر توفیقی به دست نیاورد. پاسخ نامه ترامپ از کانال عمان و سپس انتخاب مسقط به عنوان محل جدید مذاکرات غیرمستقیم ایران- آمریکا نشان دهنده اراده ایران برای ایستادگی در برابر زیادهخواهیها آمریکا و مقاومت در برابر خواستههای غیرواقعی مانند پرداختن به برنامه منطقهای و موشکی است.
آمریکاییها قصد دارند با افزایش فشار بر تهران و پررنگ کردن «سایه جنگ» مقام های ایرانی را مجبور به پذیرش شروط خود کنند
شاید مهمترین چالش رئیس جمهور آمریکا بدهکاری کمپین انتخاباتی وی به لابی صهیونیستی و شخص نتانیاهو باشد. برای مستأجر کنونی کاخ سفید مهمترین اولویت در تنظیم سیاستهای غرب آسیا، کسب استقلال از «بی بی» به گونهای است که لابی صهیونیستی اقدام جدی علیه جمهوری خواهان در انتخابات میان دورهای انجام ندهد.
اعلام رسمی مذاکره با ایران در عمان، اظهارات مبهم در زمینه کاهش داشتن یا نداشتن تعرفههای وضع شده بر کالاهای صهیونیستی و در نهایت ناکامی نتانیاهو سبب شد تا برخلاف ارزیابیهای اولیه، «بی بی» خیلی زود واشنگتن را ترک کند. حال باید منتظر ماند آیا روز شنبه نماینده ویژه آمریکا در امور غرب آسیا فرمول نتانیاهو مبنی اجرای مدل «لیبی» را در ایران پیاده خواهد کرد یا آنکه با نگاهی واقعگرایانه به سمت توافق با تهران حرکت خواهند کرد.