اطلاعیه مهم سازمان حمایت درباره قیمت‌گذاری خودرو‌های وارداتی پیش‌بینی بورس یکشنبه ۱۴ اردیبهشت: فشار مذاکرات برجام بر شانه‌های بازار سهام پیش‌بینی قیمت سکه و طلا فردا یک‌شنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ احتمال افزایش قیمت نان؛ مردم یارانه جدید می‌گیرند؟ افزایش شدید قیمت دلار در بازار آزاد امروز/ طغیان در بازار ارز فردا هم ادامه خواهد داشت؟ نابودی ۲۰۰هزار تن برنج در بندر شهید رجایی واقعیت دارد؟ جزییات طرح کالابرگ الکترونیک استارت اعطای وام ۴۰۰ میلیونی قرض‌الحسنه برای دهک‌های کم‌درآمد مدیرعامل تامین و تصفیه آب تهران: پنجمین سال بحران آب را داریم / تابستان سختی در پیش است جزئیات جدید از شبکه پولشویی ۵۰ هزار میلیاردی بازار موبایل  پیش‌بینی قیمت دلار ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ واریز مبلغ دیه جان باختگان حادثه انفجار در بندر عباس هشدار یارانه ای؛ این لینک را باز نکنید! شارژ کالابرگ اردیبهشت ۱۴۰۴ کی انجام می‌شود؟ تحویل ۱۲۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تا پایان سال ۱۴۰۴

حق ساحل‌نشینان در قانون ته‌لنجی به رسمیت شناخته شد

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران از به رسمیت شناخته شدن حق ساحل‌نشینان در قانون جدید ته‌لنجی (کالای همراه ملوان) خبر داد و گفت: درآمد حاصل از این فعالیت باید صرف توسعه منطقه و ارتقای رفاه مردم شود.
تاریخ انتشار: ۱۷:۱۵ - ۲۱ فروردين ۱۴۰۴ - 2025 April 10
کد خبر: ۲۷۵۳۷۴

به گزارش راهبرد معاصر؛ محمدعلی دهقان‌دهنوی ظهر امروز در نشست با ساحل‌نشینان شهرستان تنگستان در گمرک بندر دلوار اظهار داشت: برای نخستین بار در قانون جدید ته‌لنجی، حقوق ساحل‌نشینان به رسمیت شناخته شده است. این درآمد باید در راستای توسعه زیرساخت‌های منطقه هزینه شود تا رضایت و سطح زندگی مردم بهبود یابد. مطابق این قانون، مردم در قبال توسعه منطقه خود مسئول هستند و باید چاره‌اندیشی شود که چگونه می‌توان مسیر قانون ته‌لنجی را به سمت افزایش درآمد و رفاه جامعه محلی هدایت کرد.

وی با اشاره به اهمیت دوگانه تجارت ته‌لنجی تصریح کرد: از یک سو، این تجارت حق تاریخی مردم مناطق مرزی است که معیشت آنان همواره به فعالیت‌های مرزی وابسته بوده است. از سوی دیگر، در شرایط تحریمی کشور، ته‌لنجی می‌تواند به تأمین نیاز‌های داخلی و کاهش فشار‌های اقتصادی کمک کند.

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران به تفاوت نرخ حقوق ورودی در تجارت رسمی و ته‌لنجی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، نرخ حقوق ورودی کالا‌ها در تجارت رسمی ۱۰ درصد است، درحالی که در ته‌لنجی این نرخ صفر درصد در نظر گرفته شده که نشان‌دهنده توجه ویژه قانون‌گذار به اقتصاد محلی و حمایت از معیشت ساحل‌نشینان است.

وی با انتقاد از روش‌های پرخطر در حمل‌ونقل غیررسمی کالا‌ها هشدار داد: فعالیت‌هایی مانند حمل شوتی که به ناامنی جاده‌ها منجر می‌شود، باید ساماندهی شود. هدف ما این است که این مناطق علاوه بر رونق تجارت، به قطب گردشگری و تولید نیز تبدیل شوند.

دهقان‌دهنوی در پایان از مردم خواست در صورت لزوم، پیشنهادات خود را برای اصلاح قانون ته‌لنجی ارائه دهند تا در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. / تسنیم

کلمات کلیدی: ساحل ته لنجی
مطالب مرتبط
ارسال نظر