به گزارش «راهبرد معاصر»؛ تنش خونین اخیر در کشمیر بهانهای تازه برای شعلهور شدن اختلافات هند و پاکستان شده است. ایران با محکومیت خشونت و تکیه بر رویکرد واقعگرایانه میانجیگری فعال را در پیش گرفته است. از رایزنیهای دیپلماتیک گرفته تا طرحهای اقتصادی همچون خط لوله صلح و پروژه چابهار، طرح هایی است که تهران تلاش می کند با استفاده از آنها الگویی از همگرایی منطقهای ارائه کند تا جایگزین تنشها شود.
در عین حال بهدنبال حمله مرگبار اخیر به گردشگران در کشمیر تحت کنترل هند، نیروهای مرزی این کشور و پاکستان با یکدیگر درگیر شدند. منابع هندی خبر دادند، نظامیان پاکستانی شامگاه جمعه از چندین پاسگاه مرزی بهسوی مواضع نیروهای هندی تیراندازی کردند.
درگیری روزهای اخیر میان هند و پاکستان به بهانه کشته شدن ۲۶ جهانگرد در منطقه کشمیر هندوستان به ایجاد نزاع میان دو کشور منجر شده است
میرقاسم مؤمنی، کارشناس مسائل قفقاز درباره ابعاد پیدا و پنهان تنش اخیر میان هند و پاکستان به «راهبرد معاصر» گفت: هندوستان و پاکستان در بیش از پنج دهه اخیر اختلافاتی بر سر موضوعات مختلف اعم از سرزمینی تا قومیتی و سیاسی داشته اند. با وجود اختلافاتی که در دوره های مختلف به ایجاد تنش هایی منجر و حتی به درگیری های مرزی منتهی شده است، روندها نشان می دهد درگیری ها فرسایشی و طولانی نیست.
وی افزود: سیاستمداران هند و پاکستان به خوبی واقف اند در صورت افزایش اختلافات میان دو طرف و طولانی شدن نزاع و درگیری، اقتصادشان به شدت لطمه می بیند، زیرا هند و پاکستان اقتصادهای بسیار قوی ندارند که بتوانند هزینههای جنگ را بپردازند.
کارشناس مسائل قفقاز درباره مشکوک بودن کشتار جهانگردان در منطقه کشمیر هندوستان عنوان کرد: درگیری روزهای اخیر میان هند و پاکستان به بهانه کشته شدن ۲۶ جهانگرد در منطقه کشمیر هندوستان به ایجاد نزاع میان دو کشور منجر شده است، زیرا هندی ها انگشت اتهام را به سمت پاکستان گرفته و این کشور را به ترویج فعالیت های تروریستی متهم کرده اند.
مؤمنی گفت: در زمینه تنش میان هند و پاکستان باید دقت کرد؛ در وهله نخست، هندوستان به این موضوع واکنشی بسیار فوری نشان داد و با مسدود و محدود کردن حقابه آب پاکستان در مسیر افزایش تنش و نزاع گام برداشت. علاوه بر این، هندی ها پاکستان را به ترویج خشونت و فعالیت های تروریستی متهم کردند، در حالی که این اتفاق در کشمیر هندوستان و نه در کشمیر پاکستان رخ داد.
کارشناس مسائل قفقاز معتقد است: آنچه حائز اهمیت است، اینکه به جز هندوستان و پاکستان به نظر می آید جریان دیگری برای افزایش تنش نقش آفرینی می کند؛ پس آنچه میان هند و پاکستان گذشته مشکوک به نظر می آید.
وی تصریح کرد: هندوستان بدون ارائه ادله لازم در زمینه نقش داشتن گروه های تبهکار پاکستانی در منطقه مربوط به خود از عملیات خرابکاری سخن می گوید که هنوز درباره آن تحقیق جامعی انجام نشده است. وقتی هندوستان مستندات و ادله لازم را برای متهم کردن پاکستان ارائه نداده، با توجه به اینکه باندهای جنایتکار سازمان یافته در مناطق مختلف کشمیر پاکستان و کشمیر هندوستان فعال هستند، نشان می دهد پای جریان سومی در میان است تا پاکستان را زیر فشار قرار دهد.
مؤمنی گفت: آنچه آشکار است، اینکه طرف سومی خواهان ایجاد نزاع و تنش میان هندوستان و پاکستان است. این طرف نمی تواند جز رژیم صهیونیستی باشد، زیرا مواضع صهیونیست ها و حمایت هایی که از هند در روزهای گذشته داشتند، نشان می دهد موضوع مشکوک و رژیم صهیونیستی مایل به زیر فشار قرار دادن پاکستان است.
هندوستان بدون ارائه ادله لازم در زمینه نقش داشتن گروه های تبهکار پاکستانی در منطقه مربوط به خود از عملیات خرابکاری سخن می گوید که هنوز درباره آن تحقیق جامعی انجام نشده است
وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی به دنبال آن است افکار عمومی را از جنایت هایش در غزه به سمت مشکلات پاکستان وهندوستان بکشد، عنوان کرد: هجمه تبلیغاتی نظامی علیه پاکستان به وسیله رژیم صهیونیستی مدیریت می شود، زیرا صهیونیست ها دل خوشی از پاکستان که از مردم غزه حمایت کردند، ندارد. صهیونیستها تلاش می کنند با این روش ها پاکستان را زیر فشار قرار دهند تا در مواضع حمایت از فلسطین تجدید نظر کند؛ لذا مترصد آن هستند با فشارهای منطقهای و نظامی به نوعی پاکستان را همسو با خود کنند تا کمتر به غزه و فلسطین توجه شود.
کارشناس مسائل قفقاز تأکید کرد: به شدت واضح است رژیم صهیونیستی با توطئه چینی در قتل جهانگردان تلاش می کند به نوعی هند و پاکستان را رو در روی هم قرار دهد تا با ایجاد تشنج در وضعیت جنگی میان هندوستان و پاکستان به اغراض سیاسی و امنیتی خود دست یابد.
مؤمنی معتقد است: رژیم صهیونیستی در این معرکه نقش آتش بیار را برعهده گرفته است. وعده حمایت های تسلیحاتی صهیونیست ها از هند نشان می دهد کشتار جهانگردان چگونه طراحی شده است و صهیونیست ها مایل هستند اوضاع به کدام سو پیش برود. آنها تلاش می کنند مانع از همکاری پاکستان با گروه های فلسطینی شوند ضمن اینکه افکار عمومی جهان را از کشتار روزانه مردم غزه دور نگاه دارند.