به گزارش راهبرد معاصر؛ ۲ منبع نزدیک به محافل رسمی در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و یک مقام آمریکایی مدعی شدند که مقامهای آمریکایی در پشتصحنه و بیسروصدا به رژیم صهیونیستی فشار میآورند تا یکی از شرطهای ریاض برای شروع مجدد مذاکرات عادیسازی روابط را اجابت کرده و با آتشبس فوری در غزه موافقت کند.
بااینحال، منابع مذکور گفتند که مخالفت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، با توقف دائمی جنگ یا ایجاد کشور فلسطینی، پیشرفت در مذاکرات با ریاض را بعید میسازد.
۶ منبع دیگر از جمله دو مقام سعودی و دو مقام آمریکایی به رویترز گفتند که موضوع مذکور که در دوره نخست ترامپ محور مذاکرات دوجانبه واشنگتن و ریاض بود، در عمل از مسائل اقتصادی و سایر مسائل امنیتی فیمابین منفک شده است.
به نوشته رویترز، اکنون هدف ترامپ تضمین سرمایهگذاری یک تریلیون دلاری سعودی در شرکتهای آمریکایی با تکیه بر تعهد اولیه ۶۰۰ میلیارد دلاری محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، است.
۲ منبع آگاه در کشورهای حاشیه خلیج فارس به رویترز گفتند، رئیسجمهوری آمریکا که از تأثیر بحران طولانی غزه بر تلاش برای عادیسازی روابط ریاض و تلآویو ناامید شده، اکنون در پی آن است که از سفر به منطقه برای رونمایی از ابتکارعمل آمریکا برای پایاندادن به این جنگ ۱۸ماهه استفاده کند.
به گفته منابع مذکور، این طرح میتواند شامل یک دولت انتقالی و ترتیبات امنیتی جدید برای غزه پس از جنگ باشد بهنحویکه به طور بالقوه دیپلماسی منطقهای تغییریافته و باب مذاکرات آتی عادیسازی روابط با اسرائیل گشوده شود.
از سوی دیگر، بن بست پیمان دفاعی عربستان و آمریکا که در ابتدا بهعنوان یک معاهده رسمی تصور میشد، در اواخر دوره ریاستجمهوری بایدن به شکل تخفیف یافته ضمانتهای امنیتی احیا شد تا مخالفتهای کنگره را دور بزند. سه منبع گفتند که دولت ترامپ اکنون این مذاکرات را همراه با بحث درباره توافق هستهای غیرنظامی آغاز کرده است.
به گفته دیپلماتها، آمریکا در قالب سفر ترامپ به منطقه به نحو حساب شدهای تلاش میکند تا نفوذ خود در خاورمیانه را احیا کرده و جهتگیریهای اقتصادی در منطقه را در رقابت با چین که پیوسته جای پای خود را در قلب کشورهای نفتخیز افزایش میدهد، تغییر دهد.
پنج منبع صنعتی به رویترز گفتند که عربستان سعودی و متحدانش در حوزه خلیج فارس قصد دارند از ترامپ بخواهند تا آن دسته از مقرراتی را که به نحو فزایندهای مانع از سرمایهگذاری خارجی بهویژه در بخشهایی که جزو "زیرساختهای ملی حیاتی" آمریکا محسوب میشوند، کاهش دهد.
به گفته منابع صنعتی، وزیران سعودی در دیدار با مقامهای آمریکایی، از بهبود فضای تجاری، بهویژه در زمانی که چین بهشدت به سرمایههای خلیج فارس علاقهمند است، دفاع خواهند کرد. /ایرنا