به گزارش «راهبرد معاصر»؛ مؤسسه رتبهبندی استاندارد اند پورز (Standard and Poor's) با توجه به اینکه خطرات ژئوپلیتیکی و امنیتی پیش روی رژیم صهیونیستی همچنان بسیار بالا و پیشبینی تحولات سیاسی داخلی سرزمین های اشغالی دشوار است، تصمیم گرفته رتبه اعتباری این رژیم را در سطح A/A-1 با چشمانداز منفی حفظ کند. این موضوع نشان میدهد چشمانداز اقتصادی رژیم صهیونیستی تقریباً ۱۸ ماه پس از جنگ علیه غزه و تقابل آشکار در جبهههای مختلف از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ میلادی تاکنون در وضعیت دشواری قرار دارد و به هیچ وجه پایدار نیست.
پیامدهای جنگ تنها به جنبههای نظامی یا سیاسی محدود نشد، بلکه به شدت به حوزه اقتصادی نیز گسترش یافت، جایی که اقتصاد رژیم صهیونیستی دچار بحرانی تقریباً بیسابقه شد.
وضعیت اضطراری و قرنطینههای امنیتی مداوم، محدودیتهای بیشتری بر فعالیت کسب و کارها و سرمایهگذاری اعمال کرده و به فلج نسبی اقتصادی منجر شده است
جنگ غزه شکنندگی مدل اقتصادی رژیم صهیونیستی را آشکار کرده و سایه سنگینی بر آینده توسعه و ثبات مالی و اجتماعی این رژیم انداخته است. از روزهای نخست جنگ، اقتصاد صهیونیست ها وارد وضعیت انقباض شدید شد و فعالیتهای اقتصادی گسترده، به ویژه در بخشهای حیاتی مانند گردشگری، فناوری پیشرفته (های تک) و صنایع نظامی و غیرنظامی به حالت تعلیق درآمد.
وضعیت اضطراری و قرنطینههای امنیتی مداوم، محدودیتهای بیشتری بر فعالیت کسب و کارها و سرمایهگذاری اعمال کرده و به فلج نسبی اقتصادی منجر شده که مدتهاست ادامه دارد. تا پایان سال گذشته آمارها نشان میداد تولید ناخالص داخلی در مقایسه با سال قبل بیش از سه درصد کاهش یافت و این روند با توجه به جنگ جاری تا به امروز ادامه دارد.
گردشگری نخستین بخشی بود که تحت تأثیر قرار گرفت، به طوری که بیشتر سفرهای توریستی لغو و هتلها و مراکز گردشگری برای مدت طولانی تعطیل شدند. بخش فناوری که محرک اصلی رشد اقتصادی رژیم صهیونیستی است نیز به دلیل اخراج هزاران کارگر و کاهش سرمایهگذاری خارجی در استارتآپها به شدت آسیب دیده است.
در امور مالی کلان، کسری بودجه به سطوح خطرناکی رسید؛ رژیم صهیونیستی مجبور شد هزینههای نظامی و امنیتی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد، در حالی که درآمدهای مالیاتی به دلیل رکود فعالیتهای اقتصادی کاهش یافت. در نتیجه، نسبت بدهی عمومی به تولید ناخالص داخلی به طور قابل توجهی افزایش یافته و باعث شده است آژانسهای رتبهبندی اعتباری دائم در زمینه کاهش احتمالی رتبه اعتباری رژیم صهیونیستی در صورت کنترل نکردن کسری مالی در سالهای آینده هشدار دهند.
جنگ غزه تأثیر قابل توجهی بر بازار کار داشت و صدها هزار کارگر به طور مستقیم یا غیرمستقیم شغل خود را به ویژه در بخشهای خدمات و ساخت و ساز از دست دادند. فراخوان نیروهای ذخیره نظامی همچنین به غیبت دهها هزار کارگر از محل کار خود برای مدت طولانی منجر شد و کمبود نیروی کار و بحران بهرهوری را افزایش داد. با توجه به تصمیم کابینه سیاسی و امنیتی رژیم صهیونیستی برای گسترش جنگ علیه غزه و صدور فراخوان دهها هزار سرباز و افسر ذخیره برای حضور در ارتش صهیونیستی، افزایش قابل توجه بار اقتصادی و انقباض اقتصاد پیشبینی میشود که بیشترین تأثیرش بر بازار کار و تولید خواهد بود.
بحران اقتصادی با افزایش فرار نیروهای کارکشته، به ویژه افزایش قابل توجه مهاجرت متخصصان و جوانان تحصیل کرده به خارج در جست وجوی فرصتهای بهتر در محیطهای باثباتتر، افزایش یافته است. این موضوع سرمایه انسانی رژیم صهیونیستی که ستون فقرات اقتصاد دانشبنیان را تشکیل میدهد، تهدید به فرسایش میکند.
جنگ غزه تأثیر قابل توجهی بر بازار کار داشت و صدها هزار کارگر به طور مستقیم یا غیرمستقیم شغل خود را به ویژه در بخشهای خدمات و ساخت و ساز از دست دادند. ف
در حوزه زیرساختها، مناطق وسیعی در جنوب و شمال فلسطین اشغالی در نتیجه موشکها و حملات از جبهههای مختلف، به ویژه غزه و لبنان، متحمل خسارت های گستردهای شدهاند. بازسازی نیازمند سرمایهگذاریهای عظیمی است که میلیاردها دلار تخمین زده میشود، آن هم در زمانی که کابینه رژیم صهیونیستی از کمبود نقدینگی و کاهش اعتماد بینالمللی رنج میبرد. این موضوع رژیم صهیونیستی را بر آن داشت طرحهایی ازجمله اختصاص بستههای حمایتی مالی به شرکتهای کوچک و متوسط و صرف کردن هزینههای کابینه در پروژههای زیرساختی با هدف ایجاد مشاغل جدید برای تحریک اقتصاد پیشنهاد دهد. با وجود این، طرحهای یادشده به دلیل محدودیتهای مالی و اختلافات سیاسی داخلی بر سر اولویتهای هزینه، با مشکلات قابل توجهی مواجه هستند.
حملات مداوم نیروهای یمنی به کشتیهای صهیونیستی یا کشتیهایی که از مسیرهای دریایی به سمت رژیم صهیونیستی میروند، اقتصاد صهیونیست ها را تحت تأثیر قرار داده و به کاهش ترافیک واردات و صادرات و تجارت دریایی از بنادر مختلف منجر شده است. ادامه شلیک موشک به وسیله نیروهای یمنی به رژیم صهیونیستی و هدف قرار دادن و اصابت مستقیم اخیر فرودگاه بن گوریون نیز در تعلیق پروازهای بسیاری از خطوط هوایی به رژیم صهیونیستی نقش داشته و باعث خسارت های قابل توجهی شده است که در صورت ادامه هدف گیری فرودگاه، احتمالاً افزایش خواهد یافت.
در بُعد ساختاری، جنگ غزه شکننده بودن مدل اقتصادی رژیم صهیونیستی را که مبتنی بر اتصال به بازارهای جهانی و جذب سرمایهگذاری خارجی است، آشکار کرد. جنگ و تهدیدات امنیتی مداوم، رژیم صهیونیستی را به محیطی با جذابیت کمتر برای سرمایهگذاری تبدیل کرده است.
انزوای سیاسی فزاینده بر روابط اقتصادی بینالمللی رژیم صهیونیستی تأثیر گذاشته است و کمپینهای تحریم که پس از جنگ، چه به وسیله جنبشهای مدنی و چه به وسیله برخی دولتها، افزایش یافتند، بر بخشهای صادراتی، بهویژه محصولات کشاورزی و فناوری سایه افکنده است.
جنگ غزه به افزایش نرخ فقر و نابرابری منجر و فشارهای اقتصادی به طور نامتناسب باعث افزایش حاشیهنشینی در سرزمین های اشغالی شده است، در حالی که بخشهای خاصی مرتبط با صنایع نظامی و امنیتی از افزایش هزینههای کابینه بهرهمند شدهاند.
با توجه به پیامدهای جنگ بر اقتصاد رژیم صهیونیستی، احتمالاً اقتصاد این رژیم به دلیل دشواری ایجاد تعادل میان الزامات جنگ و رشد اقتصادی و توانایی ضعیف کابینه در اجرای اصلاحات ساختاری عمیق برای تضمین پایداری امور مالی کلان، تحریک رشد و کاهش بیکاری و نرخ فقر، با چالشهای قابل توجهی مواجه خواهد شد.
رهبران سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی تصمیم گرفته اند جنگ را ادامه دهند و سال جاری میلادی را سال جنگ در جبهههای مختلف بدانند، که این موضوع اقتصاد صهیونیست ها را به سمت وخامت بیشتر سوق خواهد داد.