تاکید بیانیه پایانی اجلاس بغداد بر محوریت قضیه فلسطین و حمایت از مذاکرات ایران و آمریکا آغاز مذاکرات غیرمستقیم حماس و رژیم اسرائیل در دوحه چین از پهپاد‌های نامرئی پرنده‌نما رونمایی کرد بیانیه وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران: اظهارات ترامپ، نشانه دیگری از رویکرد مزوّرانه سیاستگزاران آمریکا نسبت به ملت‌های منطقه است ترامپ: در حال تلاش برای دستیابی به توافقی با ایران هستیم تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران «ویتکاف» و «روبیو» عازم استانبول می‌شوند بقایی: تناقض‌ها در مواضع، نشانه جدّیت و حسن نیّت آمریکایی‌ها در روند مذاکرات نیست هشدار انصارالله به ۲ شرکت هواپیمایی برای پرواز به فرودگاه بن گوریون کاخ سفید: ترامپ توافق همکاری اقتصادی با قطر به ارزش بیش از یک تریلیون دلار را امضا کرد کاخ سفید: ترامپ توافق همکاری اقتصادی با قطر به ارزش بیش از یک تریلیون دلار را امضا کرد ترامپ: الجولانی اسرائیل را به رسمیت خواهد شناخت اسلامی: برچیده شدن غنی سازی را نمی‌پذیریم/ دنبال نظامی سازی هسته‌ای نیستیم سخنگوی وزارت خارجه: نشست مدیران سیاسی ایران و سه کشور اروپایی جمعه برگزار خواهد شد دیدار امیر قطر با ترامپ با محوریت همکاری برای صلح در منطقه
یادداشت اختصاصی بشیر اسماعیلی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی؛

این بت «ثروت»

دیپلماسی، گسترش روابط تجاری و اقتصادی و حتی خرید تسلیحات نظامی از آمریکا به خودی خود ایرادی ندارند، اما اگر پول و سرمایه به بت تبدیل شود و همه موضوعات اخلاقی و انسانی را تحت الشعاع قرار دهد، باید این بت را شکست و بنیانی از نو نهاد.
بشیر اسماعیلی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۶ - ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 May 17
کد خبر: ۲۷۸۱۰۳

این بت «ثروت»

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ روزگاری در شبه جزیره عربستان گروهی متشکل از خاندان‌های اشرافی بر مکه و خانه خدا استیلا یافته و آن مکان معنوی را مبدل به منبعی برای درآمد‌های سرشار خود کرده بودند. بت‌ها در خانه خدا، بیش از هر چیز، اقتصاد خاندان های اشرافی مکه را تغذیه می‌کردند و گردش مالی بالای نذورات و هدایای کاروان‌ها و زائران به اندازه ای بالا بود که اشراف مکه برای تضمین سود خود به تداوم و بازتولید بت پرستی و شرک اصرار می‌ورزیدند.

در سفر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به عربستان دیدیم چگونه در منظر چشم جهانیان، بت بزرگ «پترودلار» جایگزین تمامی ارزش‌های انسانی می‌شود

 

اینچنین بود که وجود مبارک پیامبر اسلام (ص) علیه نظام فاسد فکری- اقتصادی برخاست و درنهایت رسالت الهی خود را بر مبنای توحید، معنویت و مکارم اخلاق بنیان نهاد. رسول اکرم (ص) علیه اشراف مکه اقدام به افشای حقایق و بر پایه سرچشمه وحی، پوچی و ابتذال آن نظام مبتنی بر زر و زور و تزویر را آشکار کرد؛ پیامبر اسلام (ص) عموما از میان فقرا و ضعفا، طردشدگان و بردگان یاران خود را برمی‌گزید. کسانی که گرسنه و ستمدیده بودند، اما نهایتا در سایه دین مبین اسلام، عزت و انسانیت از دست رفته خود را بازیافتند.

 

 

اکنون بعد از متجاوز از 14 قرن، شاهدیم متاسفانه دوباره اشرافی‌گری بر زادگاه اسلام حاکم شده است. در سفر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به عربستان دیدیم چگونه در منظر چشم جهانیان، بت بزرگ «پترودلار» جایگزین تمامی ارزش‌های انسانی می‌شود و بدین نحو، انگار تاریخ دوباره تکرار شده است.

 

در این سفر، از ترامپ و هیئت عمدتا اقتصادی همراهش، مثل پادشاهان دوران باستان مورد استقبال قرار می‌گیرند و در طرف مقابل ترامپ هم در تعریف و تمجید اغراق آمیز از مقامات سعودی به ویژه شخص محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان چیزی کم نمی‌گذارد.

 

این در حالی است که در قلمرو جهان اسلام، اوضاع غزه هر روز فاجعه بارتر از قبل می‌شود؛ ارتش صهیونیستی از اسفند سال گذشته حملات به غزه را از سر گرفته و آتش‌بس و توافق تبادل اسرا با حماس را که ۳۰ دی ماه برقرار شده بود، نقض کرده است. از اکتبر ۲۰۲۳ میلادی تاکنون بیش از ۵۲ هزار فلسطینی در حملات به شهادت رسیده‌اند که بیشتر آنان زنان و کودکان بوده‌اند.

 

در حالی که ترامپ و همراهان بیلیونرش در ریاض، مهمان ضیافت شام مجلل مقامات سعودی بودند، رژیم صهیونیستی همچنان مغایر با همه قوانین حقوق بشری، از تحمیل گرسنگی به مردم غزه به عنوان تاکتیک جنگی استفاده می‌کند، به نحوی که این جنایت جنگی، اعتراض سازمان‌های بین‌المللی را به دنبال داشته است.

 

چندی پیش آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (آنروا) با تاکید بر اینکه بیش از ۹ هفته است که رژیم صهیونیستی از ورود هرگونه محموله امدادی به غزه جلوگیری کرده و هزاران کامیون کمک در مرزها متوقف شده‌اند، خواستار رفع محاصره غزه برای ورود آزادانه کمک‌های انسانی و پزشکی شد.

 

در حال حاضر هیچ غذایی در غزه باقی نمانده و صدها هزار نفر در این منطقه با قحطی و فاجعه انسانی فاصله‌ای ندارند. به نظر می‌رسد مقامات عربستان سعودی به کل نسبت به مسأله فلسطین همدردی خود را از دست داده‌اند و فقط بر مسایل مالی و اقتصادی ناشی از هم‌پیمانی با آمریکا متمرکزند. هر چند این هم پیمانی، بیش از آنکه ضامن منافع دوجانبه باشد، در راستای خالی کردن جیب عربستان است.

 

قرار است عربستان سرمایه‌گذاری 1 تریلیون دلاری را در کوتاه مدت در آمریکا انجام دهد و در واقع از این طریق، دلارهای نفتی دوباره از «پیرامون» به «مرکز» برمی‌گردند. گذشته از این، ترامپ مدعی شده است بزرگترین معامله تسلیحاتی تاریخ را به ارزش ۱۴۲ میلیارد دلار با عربستان  منعقد خواهد کرد. این در حالی است که عربستان سعودی پیش از این هم به انبار بزرگ تسلیحاتی غرب بدل شده بود و در وضعیت اشباع قرار داشت.

 

در عین حال با توجه به عدم توان بومی ارتش عربستان برای نگهداری و استفاده از این تسلیحات مدرن، در واقع آمریکا صدها شغل برای اتباع آمریکایی در عربستان اعم از  مستشاران نظامی، تکنسین‌ها، نیروهای خدماتی، مهندسین پرواز و... به وجود آورده است که هزینه‌های کلان آنها از محل بودجه نظامی عربستان سعودی تامین خواهد شد.

به نظر می‌رسد مقامات عربستان سعودی به کل نسبت به مسأله فلسطین همدردی خود را از دست داده‌اند و فقط بر مسایل مالی و اقتصادی ناشی از هم‌پیمانی با آمریکا متمرکزند

 

بدتر از اینها، لفاظی‌های شرم آور آمریکا درباره ایران است؛ آنجایی که دستاوردهای ملت ایران را تخطئه می‌کند و تاب آوری شگفت ایرانیان در برابر سال ها تحریم و تقلای آمریکا، اروپا و صهیونیسم جهانی را برای از پا درآوردن ایران نادیده می‌گیرد. او همچنین با وجود واکنش بسیار منفی جامعه ایرانی در سراسر جهان علیه تعرض به نام تغییر ناپذیر خلیج فارس، دوباره در برابر مقامات سعودی و برای خوشایند آنها درباره این نام، یاوه سرایی می‌کند. ترامپ دست بر قطعی برق و مسایل زیست محیطی در ایران می‌گذارد و حتی مدعی فرسودگی ساختمان‌هایی در برابر آسمان خراش های مدرن سعودی می‌شود.

 

گذشته از وضعیت اقتصاد ما، سختی‌هایی که تحمل می‌کنیم و همه کاستی‌های موجود که بخش زیادی از آنها با عداوت امثال ترامپ به این مرز و بوم تحمیل شده، ایران و ایرانی در طرف درست تاریخ ایستاده است.  ایرانیان به سیره حضرت رسول و ائمه اطهار (علیهم السلام) در کنار مظلومان ایستادند و هیچ‌گاه مثل بسیاری از کشور‌های جهان عرب، اینطور بی‌تفاوت و سرد در برابر گرسنگی و قتل عام زنان و مردان و کودکان بی‌دفاع ظاهر نشدند.

 

اما برای مقامات عربستان سعودی به عنوان کشور مسلمان، یادآوری تاریخ صدر اسلام ضروری است. آن سرزمین خاستگاه اسلام است، خانه کعبه در آنجا قرار دارد و پیکر مطهر رسول خدا (ص) در آنجا به خاک سپرده شده است. دهه‌هاست مردم مسلمان از فلسطین اشغالی گرفته تا شمال آفریقا و غرب آسیا در آتش جنگ افروزی و توطئه‌های آمریکا سوخته‌اند و همچنان می‌سوزند. این گونه استقبال از رئیس جمهور آمریکا در واقع دهان کجی به جهان اسلام است.

 

دیپلماسی، بسط روابط تجاری و اقتصادی و حتی خرید تسلیحات نظامی، به خودی خود ایرادی ندارند، اما اگر پول و سرمایه به «بت» تبدیل شود و همه مسایل اخلاقی و انسانی را تحت الشعاع قرار دهد، این بت را باید شکست و بنیانی از نو نهاد.

 

ارسال نظر
آخرین اخبار