به گزارش «راهبرد معاصر»؛ بسیاری از کارشناسان براین باورند، اختلاف دو تا سه برابری قیمت گوشتهای تنظیم بازار با داخلی موجب شده است بسیاری از دهکهای جامعه توان خرید گوشت تولید داخل نداشته باشند که حذف ارز ترجیحی میتواند در میزان مصرف اثر نامطلوبی داشته باشد.
متأسفانه سالهای گذشته به دلایل مختلف میزان مصرف گوشت قرمز در کشور کاهش یافته بود
این پایان ماجرا نیست، زیرا سازمان برنامه و بودجه به دلیل کاهش ۳ میلیارد دلاری ارز ترجیحی تصمیم به حذف ارز ترجیحی واردات گوشت گرفته که این موضوع با انتقاد تشکل های تولیدی مواجه شده است، زیرا معتقدند حمایت از تولید داخل تنها با بستن درها به روی واردات امکان پذیر است.
این موضوع می تواند سفره اقشار آسیب پذیر را تحت تأثیر قرار دهد، زیرا آمارها نشان می دهند گوشت گوسفند تولید داخل با هزینه تولید ۹ یورو معادل ۷۲۰ هزارتومان در زمره گران ترین گوشت های دنیاست.
حسن حسن خانی، کارشناس موضوعات اقتصادی درباره نگرانی ها نسبت به حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی به «راهبرد معاصر» گفت: طبق آمارها، در ایران سالیانه نزدیک به 1 میلیون تن گوشت قرمز مصرف می شود. متأسفانه سالهای گذشته به دلایل مختلف میزان مصرف گوشت قرمز در کشور کاهش یافته بود، بنابراین هشدارها در زمینه کاهش مصرف سرانه جدی است و باید به اثرات منفی ای که بر سلامت جامعه وارد می شود، فکر کرد تا مانع از تداوم این وضعیت شد.
وی افزود: با وجود اینکه مصرف سرانه معیار مناسبی نیست و توزیع مصرف گوشت میان دهکها باید دقیق مشخص شود؛ اما نمی توان درباره آن هشدار نداد یا از این موضوع بسیار مهم چشم پوشی کرد که بنا به برخی دلایل، میزان مصرف تجمیعی گوشت قرمز سال های اخیر در کشور کاهش یافته است.
کارشناس موضوعات اقتصادی عنوان کرد: عده ای بر این باورند باید ارز ترجیحی حذف شود و بخش دیگری نیز در شرایط تحریم و فشار اقتصادی معتقدند برای حمایت از معیشت مردم تخصیص ارز ترجیحی ضرورتی غیر قابل انکار است.
حسن خانی گفت: تخصیص ارز ترجیحی به واردات گوشت قرمز ازجمله موضوعاتی است که درباره آن زمزمه هایی مطرح شده است. آنچه حائز اهمیت است، اینکه تخصیص ارز ترجیحی گرچه در کوتاه مدت قیمت گوشت قرمز را پایین نگه میدارد یا کاهش میدهد، اما در بلندمدت باعث تضعیف تولید گوشت قرمز در کشور میشود.
وی معتقد است: تولید گوشت قرمز در کشور موضوع مهمی است، یعنی با تخصیص ارز ترجیحی برای واردات گوشت قرمز نباید تولید داخلی تضعیف شود. متأسفانه شواهد نشان می دهد تاکنون تولید گوشت قرمز در داخل به درستی مدیریت نشده است، زیرا اگر مدیریت درستی وجود داشت، نه تنها تخصیص ارز ترجیحی در مدت زمان مشخصی نمی توانست نگران کننده باشد، بلکه در کوتاه مدت میتوانست قیمت گوشت را در کشور پایین نگه دارد و در بلندمدت مانع آسیب رسیدن به تولید کننده داخلی شود.
تولید گوشت قرمز در کشور موضوع مهمی است، یعنی با تخصیص ارز ترجیحی برای واردات گوشت قرمز نباید تولید داخلی تضعیف شود
حسن خانی یادآور شد: متأسفانه به دلیل هماهنگ نبودن سیاستهای پولی، مالی، ارزی، تجاری و تولیدی در کشور چاره ای جز تخصیص ارز ترجیحی برای واردات گوشت باقی نمانده است، زیرا به هر نحو ممکن گوشت قرمز مورد نیاز مردم باید تأمین شود. عده ای معتقدند، پرداخت ارز ترجیحی باعث سرکوب تولید گوشت در کشور میشود، فارغ از اینکه در کوتاه مدت نمیتوان ارز ترجیحی را حذف کرد در بلند مدت نیز پرداخت ارز ترجیحی چاره ساز نیست، زیرا باید با تقویت توان تولید داخلی قیمت تمام شده گوشت و سایر اقلام اساسی را برای تضمین رفاه مردم کاهش داد .
کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد: ارز ترجیحی برای اقلام اساسی در کوتاه مدت پذیرفتنی و در بلندمدت قابل تداوم نیست، لذا حتماً باید شرایط تحریم را با تدابیر و سیاستهای درست مدیریت کرد، به نحوی که در بلندمدت بتوان با پرداخت ارز ترجیحی رفاه مردم را ارتقا و قیمت تمام شده تولید گوشت را در داخل کشور کاهش داد تا کالای اساسی مردم با قیمت مناسب و به وفور در دسترس باشد.