به گزارش راهبرد معاصر؛ بحران در لبنان در خلال روزهای اخیر وارد مرحله جدیدی شده است. مرگ دو شهروند لبنان زمینه ساز ایجاد خشونت در این کشور را فراهم آورده است. دو شب پیش نیز میان هواداران جنبش امل و حزب الله با برخی معترضین درگیری های پراکنده ای در نواحی بیروت به وقع پیوست.
ساعت پنج و ۳۰ دقیقه دیروز یک خودرو از مسیر جنوب به سمت بیروت در حرکت بود که با موانعی که با هدف مسدود کردن راه ها از سوی معترضان در جاده قرار داده شده بود، برخورد کرد و پس از اصابت با تیر برق، دچار حریق شد و در آتش سوخت.
در این حادثه دو تن از شهروندان لبنانی با نام های «حسین شلهوب» و «سناء الجندی» جان باختند.
این حادثه در بزرگراه برجا در منطقه الجیه به سمت بیروت رخ داد.
در پی این حادثه حزب الله لبنان با صدور بیانیه ای اعلام کرد: این جنایت ناشی از اقدامات تجاوزکارانه گروهی شبه نظامی است که به زشت ترین رفتارها در مسدود کردن راه ها و تروریسم در حق شهروندان متوسل شده اند.
حزب الله اعلام کرد این تجاوز که موجب شهادت دو شهروند لبنانی شد، تجاوز به حق تمام لبنانی ها و به مثابه تهدیدی برای صلح داخلی و ثبات اجتماعی است.
حزب الله همه طرف ها را به «مسئولیت پذیری کامل و روشن کردن این جنایت تروریستی و مجازات عوامل آن» فرا خواند.
شبکه المنار لبنان نیز در این خصوص اعلام کرد: شلهوب و خواهر همسر وی در حادثه وحشتناک رانندگی در بزرگراه برجا و در اثر موانعی که برخی حامیان احزاب در این محل قرار داده بودند، جان باختند.
دیشب نیز بین هواداران حزب الله و جنبش امل دو حزب اصلی شیعی لبنان با معترضان در مناطق مرکزی بیروت درگیری رخ داد.
مسدود کردن راه ها یکی از شیوه هایی است که معترضان لبنانی از آغاز تظاهرات از شامگاه پنجشنبه ۲۵ مهر ماه (۱۷ اکتبر) در فواصل زمانی مختلف به آن متوسل شده اند. این اقدام به دلیل بروز مشکلات متعدد در رفت و آمد اعتراض مردم را به دنبال داشت و در مواردی نیز باعث برخوردهایی بین مردم و تظاهرکنندگان شد.
مسدود بودن راه ها مشکلاتی را در حمل و نقل کالاهای اساسی از جمله مواد غذایی ، دارو و سوخت به دنبال داشته است.
در دو هفته اخیر بسیاری از راه ها بازگشایی شده و این مشکل تقریبا به شکل کامل برطرف شده بود اما از شب گذشته بار دیگر برخی راه های ارتباطی در منطقه بقاع در شرق لبنان و نیز برخی جاده های ارتباطی بین بیروت به جنوب در مسیر «خلده» و بیروت به شمال در محور «جل الدیب» مسدود شد.
بیش از یک ماه از اعتراض های ضد دولتی در لبنان می گذرد. با وجود استعفای دولت، اعتراض ها همچنان ادامه دارد.
حزب الله شروط آمریکا برای تشکیل دولت را رد کرد
معاون دبیرکل حزب الله ضمن مخالفت با شروط آمریکا برای تشکیل دولت جدید لبنان گفت که دولت جدید باید «دولت نجاتی» باشد که دست به اقدامات اصلاحی و مبارزه با فساد را آغاز کند.
شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزبالله لبنان روز دوشنبه میزبان هیأتی از حزب «اللقاء الوحدوی الاسلامی» به ریاست «عمر غندوز» بود. وی در این دیدار بر مخالف خود با شروط آمریکا برای تشکیل دولت لبنان تأکید کرد.
شیخ نعیم قاسم گفت که همه مردم و احزاب سیاسی لبنان با آغاز اصلاح و بررسی اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور موافق هستند و این نقطه مشترک بین آنهاست.
وی افزود: «دولت جدید باید دولت نجاتی باشد که جلوی شرایط نابسامان مالی و اقتصادی کشور بگیرد و شروع به انجام اقدامات اصلاحی گسترده مانند مبارزه با فساد و مجازات مفسدان کند و مانع بهرهبرداری سیاسی خارجی شود».
معاون دبیر کل حزبالله لبنان پیش از این در مصاحبهای، دخالتهای آمریکا در امور داخلی لبنان را عامل اصلی عدم تشکیل دولت جدید در این کشور دانست.
شیخ قاسم جمعه گذشته (یکم آذرماه) در گفتوگو با خبرگزاری رویترز گفت: «مانع اصلی عدم تشکیل دولت در لبنان آمریکاست؛ چرا که این کشور به دنبال دولتی مانند خود است ولی ما به دنبال دولتی مانند مردم لبنان هستیم که نیاز آنها را برآورد کند».
وی اضافه کرد: «آمریکا پنهانی حرکت میکند و شرایط خود را تحمیل میکند و تلاش دارد که نتایج به نفع آن باشد».
معاون سید حسن نصرالله به دخالت مقامات آمریکایی در امور لبنان اشاره کرد و گفت: «مقامات آمریکایی تماسهای مستقیمی با سیاستمداران لبنانی دارند و به آنها میگویند "اجازه بدهید با هم به تفاهم برسیم" و هرچقدر مداخله آنها بیشتر شود حل بحران لبنان را به تأخیر میاندازند. هماکنون علت تأخیر در برونرفت از بحران، آمریکاست».
لبنان از ۲۴ مهر در اعتراض به اوضاع معیشتی و اقتصادی و اعمال مالیات بر برخی از خدمات دولتی، به عرصه برگزاری تظاهرات مردمی تبدیل شده است. معترضان خواهان اصلاحات جدی و برکناری مسئولان فاسد و فاقد صلاحیت هستند.