ادعای فرانسه مبنی بر اسکورت کشتی‌ها در تنگه باب‌المندب نتانیاهو حادثه هواپیمای فلای دبی را به ایران ربط داد! خروج ذلت‌بار آخرین نظامی و هواپیمای ارتش تروریست آمریکا از عراق علی الزیدی: اجازه استفاده از عراق را برای حمله به همسایگان نمی‌دهیم تأکید گروسی بر اهمیت تماس‌های پوتین و ترامپ درباره اوکراین اولیانوف ادعای دبیرکل ناتو درباره برنامه هسته‌ای ایران را رد کرد هگست اخراج گسترده مقام‌های بلندپایه ارتش آمریکا را تائید کرد ترامپ ادعای خود برای اعلام پیروزی در جنگ با ایران را بار دیگر تکرار کرد تیپ «الیوم الموعود» در عراق منحل شد/ تغییر ساختار «جیش الامام» به موسسه انصار الامام المهدی المیادین: معاون رئیس امارات در سفر به ریاض حامل پیام نتانیاهو برای بن‌سلمان بود تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران/ ۱۰ فرد و نهاد مستقر در ایران، هنگ‌کنگ و پاکستان تحریم شدند گروسی: فعلا مذاکرات رسمی میان آمریکا و ایران در جریان نیست ترامپ ادعای پایان «خیلی زود» جنگ با ایران را تکرار کرد شروط عجیب آمریکا برای ازسرگیری پرواز‌های نجف میان ایران و عراق ناو هواپیمابر «تئودور روزولت» برای جابه‌جایی با ناو دیگر عازم منطقه شد
یادداشت اختصاصی الناز رحمت نژاد، کارشناس حوزه مقاومت؛

حزب‌الله، معمار «وحدت میدان‌ها»

حزب‌الله معمار شبکه‌ای به شمار می‌رود که به مدت سه دهه، پیوند راهبردی بین غزه، لبنان، عراق، یمن و ایران را در چارچوبی واحد مدیریت کرده است.
الناز رحمت نژاد؛ کارشناس حوزه مقاومت
تاریخ انتشار: ۱۹:۴۴ - ۱۷ خرداد ۱۴۰۵ - 2026 June 07
کد خبر: ۳۱۰۰۷۰

حزب‌الله، معمار «وحدت میدان‌ها»

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ راهبرد کلان بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در دو سال گذشته بر از بین بردن مفهوم «وحدت میدان‌ها» و جداسازی میدان‌های نبرد از یکدیگر متمرکز بوده است؛ با وجود این، شواهد راهبردی نشان می‌دهد حزب‌الله صرفاً بازوی نظامی نیست، بلکه معمار شبکه‌ای است که به مدت سه دهه، پیوند راهبردی بین غزه، لبنان، عراق، یمن و ایران را در چارچوبی واحد مدیریت کرده است.

پس از حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ حزب‌الله نقش محوری در سازماندهی و تقویت گروه‌های شیعه ایفا کرد

تلاش‌های رژیم صهیونیستی برای فروپاشی محور مقاومت از مرزهای لبنان و غزه آغاز شد و هدفش ایجاد شکاف بین این جبهه‌ها و منزوی کردن ایران از صحنه‌های عملیاتی و در نتیجه تضعیف انسجام این محور، که منبع اصلی قدرت آن است، بود. با وجود این، تحلیل‌های سیاسی نشان می‌دهد این راهبرد تهاجمی با مانع اصلی در این محور، یعنی حزب‌الله لبنان، مواجه می‌شود که نقشی محوری در شکل‌دهی به روابط منطقه‌ای ایفا می‌کند و فراتر از متحدی صرف است.

ریشه‌های یک پیوند راهبردی

گرچه مفهوم «وحدت میدان‌ها» با حمایت جمهوری اسلامی ایران تثبیت شد، اما بخش قابل توجهی از آن محصول تلاش‌های تدریجی حزب‌الله از دهه ۱۹۹۰ میلادی است. نقطه عطف این اتحاد به سال ۱۹۹۲ میلادی برمی‌گردد، زمانی که اعضای حماس و جهاد اسلامی به اردوگاه مرج الزهور در جنوب لبنان تبعید شدند. 

در آن زمان، حزب‌الله صرفاً میزبان نبود؛ بلکه کانال‌های ارتباطی را نیز تسهیل، مسیرهای تأمین سلاح را باز، پل‌های ارتباطی با ایران و سوریه را برقرار و غزه را به ستون اصلی محور مقاومت تبدیل می‌کرد. بررسی فعالیت‌های حزب‌الله نشان می‌دهد نفوذ مقاومت لبنان در سایر نقاط منطقه فراتر از بُعد سیاسی رفته است:

پس از حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی حزب‌الله با اعزام کادرهای باتجربه، نقش محوری در سازماندهی و تقویت گروه‌های شیعه ایفا کرد. تأسیس گروه‌هایی مانند گردان‌های حزب‌الله و جنبش النجباء (که در ابتدا با نام حزب‌الله النجباء تشکیل شد) نتیجه مستقیم هماهنگی میدانی به رهبری چهره‌هایی مانند یوسف هاشم در آن کشور بود.

در یمن، همکاری با انصارالله در سال ۲۰۰۷ میلادی آغاز شد. با توجه به اهمیت راهبردی یمن، با توجه به کنترل آن بر دریای سرخ و نزدیکی آن به عربستان سعودی، مشارکت حزب‌الله در سال ۲۰۰۹ میلادی فراتر از مشاوره سیاسی صرف رفت. اعزام مربیان نظامی (که در یمن به عنوان «ملاقات‌کنندگان در مسیر جهاد» شناخته می‌شوند) برای آموزش تاکتیک‌های جنگ کوهستانی، مین‌گذاری و ساخت استحکامات دفاعی، قابلیت‌های بازدارندگی انصارالله را به طور قابل توجهی افزایش داد.

چرا نتانیاهو روی حزب‌الله تمرکز کرده است؟

هدف قرار دادن حزب‌الله در واقع حمله به مغز متفکری است که غزه را به لبنان، عراق را به یمن و ایران را به تمام عرصه‌های درگیری در چارچوب راهبردی واحد متصل می‌کرد

اسناد و تحلیل‌های امنیتی نشان می‌دهد سیدحسن نصرالله، دبیرکل شهید حزب‌الله نه تنها متحد ایران، بلکه شریک فعالی در شکل‌دهی به راهبرد منطقه‌ای بود، تا جایی که حتی مقام‌های امنیتی رژیم صهیونیستی نیز از میزان نفوذ وی بر روندهای کلان محور مقاومت ابراز تعجب می‌کردند.

بنابراین، اصرار فعلی نتانیاهو بر منزوی کردن لبنان از سایر عرصه‌ها صرفاً عملیات نظامی نیست، بلکه تلاشی مذبوحانه برای ضربه زدن به «گره مرکزی» این شبکه است. 

از دیدگاه تحلیلگران، هدف قرار دادن حزب‌الله در واقع حمله به مغز متفکری است که غزه را به لبنان، عراق را به یمن و ایران را به تمام عرصه‌های درگیری در چارچوب راهبردی واحد متصل می‌کرد؛ پیوندی که قطع آن یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های تاریخ امنیتی رژیم صهیونیستی است.

ارسال نظر
captcha
پرطرفدارترین اخبار