واکنش رسانه ها و کارشناسان به انتخاب نخست وزیر جدید لبنان-راهبرد معاصر
پوتین: روسیه ۴ هزار نیروی ایرانی را از سوریه به تهران منتقل کرد / هنوز بشار اسد را پس از آمدن به مسکو ندیده‌ام پزشکیان در نشست دی هشت: کشور‌های اسلامی با همگرایی مقابل جنایات رژیم صهیونیستی بایستند مصر رئیس گروه دی۸ شد سخنگوی وزارت خارجه: حملات اسرائیل منجر به تخریب زیرساخت‌های غیرنظامی یمن شد واکنش انصارالله به حمله هوایی اسراییل: به هر تجاوزی پاسخ می‌دهیم/ حمایت از غزه ادامه دارد حمله هوایی گسترده رژیم اسرائیل به صنعاء و الحدیده یمن + جزییات وزیر کابینه صهیونیستی: فعلا در سوریه می‌مانیم المیادین از وقوع یک انفجار بسیار مهیب در جنوب لبنان خبر داد عراقچی: امیدواریم سران دی۸ پیام محکمی درباره توقف جنایات اسرائیل به جهان بدهند «تروداویه» و «ستاریه ترنی» توسط ارتش روسیه آزاد شدند سارکوزی به یک سال زندان محکوم شد تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران در اقدامی نادر، سوئیس فعالیت حزب‌الله را ممنوع کرد هشدار عراقچی درباره طراحی آمریکا و اسرائیل برای تجزیه کشورهای اسلامی اشغال ۴۴۰ کیلومتر مربع از اراضی سوریه توسط رژیم صهیونیستی
انتخاب حسان دیاب؛ گزینه نزدیک به حزب الله

واکنش رسانه ها و کارشناسان به انتخاب نخست وزیر جدید لبنان

نتخاب حسان دیاب با واکنش‌های بسیاری مواجه شده است. وفیق ابراهیم کارشناس مسائل استراتژیک در گفت‌وگو با شبکه العالم گفت که حزب الله ثابت کرد که اجازه نمی دهد آمریکا در امور داخلی لبنان دخالت کند و همواره خواهان استقلال لبنان است و به همین دلیل از حسان دیاب به عنوان یک شخص مستقل حمایت کرد.
تاریخ انتشار: ۱۵:۴۷ - ۳۰ آذر ۱۳۹۸ - 2019 December 21
کد خبر: ۳۱۴۴۰

واکنش رسانه ها و کارشناسان به انتخاب نخست وزیر جدید لبنان

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ با توجه به طرح دشمن در منطقه غرب آسیا جهت تبدیل کردن وضع کشور های منطقه به وضع کشوری مانند سوریه و اتفاقات عراق و ایران ولبنان و برنامه ریزی دشمن در قبال آنها و موج سواری برای آنها در روز 17 اکتبر موج اعتراضات گسترده مردمی در لبنان علیه حرکت دولت سعد حریری برای تحمیل مالیات های جدید فوران کرد.

 

از آن زمان ، این اعتراضات به یک جنبش سیاسی گسترده علیه ناکارآمدی دولت ، فساد گسترده در بین نخبگان حاکم در کشور و سهمیه های فرقه ای در پارلمان و دولت لبنان تبدیل شده است. لبنان ، کشوری با حدود 4 میلیون نفر ، از مشکلات عمیق اقتصادی ، از جمله سطح بسیار بالای بدهی عمومی ، همراه با افزایش فقر و بیکاری رنج می برد. دولت های متوالی در کشور نتوانسته اند این مسائل را برطرف کنند و در چندین نوبت نتوانسته اند امکانات اساسی را برای عموم مردم تضمین کنند.علی رغم وعده های حریری در مورد ابتکارات جدید سیاست ها و اصلاحات اما پس از اعتراضات او در تاریخ 7 آبان استعفا میدهد که البته کارشناسان این را نیز همراه پیامد های خطرناک می دانستند.

 

انتخاب نخست وزیر جدید

حسان دیاب نامزد مورد حمایت حزب الله و همپیمانان آن در جریان ۸ مارس توانست با کسب حمایت ۶۹ تن از نمایندگان پارلمان لبنان از مجموع ۱۲۸ رای روز پنجشنبه 28 آذر به عنوان نخست وزیر این کشور انتخاب شود.  در مقابل «نواف سلام» و «حلیمه قعقور»، نامزدهای دیگر تصدی نخست‌وزیری لبنان به ترتیب ۱۳ و یک رأی به دست آوردند و ۴۳ نماینده از بین ۱۲۸ نماینده از رأی دادن خودداری کردند که معروف ترین این فراکسیون‌ها، فراکسیون جریان المستقبل به ریاست سعد الحریری بود.

 

در همین راستا میشل عون، رئیس جمهور لبنان روز پنجشنبه او را مامور تشکیل کابینه جدید لبنان کرد. حسان دیاب اما شخصیت شناخته شده ای در لبنان نیست. او که شخصیتی تکنوکرات به شمار می‌آید سابقه چندانی در فضای سیاسی لبنان ندارد اگرچه این فاکتور در شرایطی که معترضان به دنبال شخصیت‌های جدید برای تصدی امور هستند می‌تواند یک نکته مثبت تلقی شود. دیاب متولد اول ژوئن ۱۹۵۹ است. او دارای مدرک لیسانس در رشته ارتباطات، فوق لیسانس در رشته مهندسی سامانه های کامپیوتری و دکترا در رشته مهندسی کامپیوتر است. دیاب در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ در زمان نخست وزیری نجیب میقاتی، وزیر آموزش و پرورش لبنان بود.

 

واکنش کارشناسان به انتخاب دیاب

اما انتخاب حسان دیاب با واکنش‌های بسیاری مواجه شده است. وفیق ابراهیم کارشناس مسائل استراتژیک در گفت‌وگو با شبکه العالم گفت که حزب الله ثابت کرد که اجازه نمی دهد آمریکا در امور داخلی لبنان دخالت کند و همواره خواهان استقلال لبنان است و به همین دلیل از حسان دیاب به عنوان یک شخص مستقل حمایت کرد.

 

وی با تاکید بر انتخاب دیاب بدون دخالت خارجی تصریح کرد: اهمیت این انتخاب آن است که دیاب شخصی دانشگاهی و تکنوکرات است که این با خواسته های مردم همسو است، وی شخصیت‌های متخصص را برای دولتش انتخاب خواهد کرد.

وی خاطرنشان کرد: دیاب می تواند با تشکیل چنین کابینه ای توطئه های آمریکا علیه لبنان را خنثی کرده و این کشور را به طرف تشکیل دولت تکنوکرات حرکت دهد.

از سوی دیگر دکتر نسیب حطیط؛ کارشناس مسائل سیاسی لبنان هم این انتخاب را یک پیروزی برای لبنان و محور مقاومت دانست و گفت که این انتخاب دارای پیامدهای سیاسی مثبتی برای لبنان است به ویژه پس از دو ماه از آغاز تظاهرات در لبنان.

وی افزود: دیاب می خواهد با همه جناح‌های سیاسی کار کند و کشور را نجات دهد لذا انتخاب وی بسیار حساس و دقیق بود به ویژه که توانست نسبت بالایی از آراء را به خود اختصاص دهد و بسیاری از احزاب و حرکت مردمی را با خود همراه کند.

 

بازتاب‌های رسانه‌ای انتخاب نخست وزیر لبنان

در همین رابطه روزنامه الاخبار لبنان با اشاره به رایزنی‌های امروز نمایندگان پارلمان لبنان نوشت که حسان دیاب درحالی توانست به ۶۹ رای دست پیدا کند که ۱۳ نماینده به نواف سلام نماینده سابق لبنان در سازمان ملل رای داده بودند و ۴۲ نفر دیگر نیز از انتخاب گزینه ها امنتاع ورزیدند.

این روزنامه همچنین خاطرنشان می‌کند که حزب الله لبنان و همپیمانان آن به واسطه انتخاب حسان دیاب در واقع اقدامات اخیر آمریکا برای انتخاب نواف سلام را ناکام گذاشتند، به نحوی که حزب‌الله مانع از شکل گیری دولتی متخاصم با مقاومت در لبنان شد.

الاخبار در ادامه آورده است: جریان ۸ مارس در واقع پیامی را به همه ارسال کرد که کلید حل و فصل معادلات سیاسی به دست محور آمریکایی و عناصر لبنانی وابسته به آن نیست. همچنین این جریان با انتخاب دیاب که گویا با مشورت سعدالحریری انتخاب شده است نشان داد که به دنبال انتخاب شخصیتی جنجال برانگیز نیست؛ چرا که دیاب از هیچ پیشینه خصومت سیاسی با گروه‌های لبنانی برخوردار نیست.

 

وبگاه لبنانی النشره هم در یادداشتی به قلم ماهر الخطیب با تاکید براینکه دیاب شخصیتی کاملا تکنوکرات است که می‌تواند از مقبولیت عمومی برخوردار باشد، می‌نویسد: با این وجود انتخاب دیاب به منزله پایان کار و رسیدن به ساحل آرامش نیست؛ چرا که تشکیل کابینه می‌تواند سختی‌های فراوانی را به دنبال داشته باشد.

Peoples Dispatch اما عنوان میکند معترضین که از ماه اکتبر بسیج شده اند ، از انتخاب حسن دیاب راضی نیستند و همچنان به خواسته های خود برای بازنگری کامل سیستم سیاسی فشار می آورند.

 

وقتی حزب‌الله لبنان از تهدید فرصت می‌سازد

هیچ شکی وجود ندارد که انتخاب حسان دیاب به عنوان نخست وزیر لبنان دستاوردی مهم برای جریان هشت مارس است و می‌تواند امیدها برای خروج این کشور از بحران کنونی را برآورده سازد. علی رغم این، باید توجه داشت این انتخاب در حالی صورت پذیرفت که قرار بود دیوید هیل مشاور وزیر خارجه امریکا در امور سیاسی به لبنان سفر کند. سفری که به گفته بسیاری از منابع سیاسی و رسانه‌ای با هدف انتخاب شخصیتی همسو با منافع غرب صورت می‌پذیرد. آن هم در شرایطی که لبنان در مرحله اخیر به شدت شاهد تحرکات آمریکایی در رابطه با فشار به مقاومت اسلامی است.

 

نظر به آنچه گفته شد نباید کار را تمام شده فرض کرد، چرا که بدون شک طرف مقابل سناریوهای بدیلی را برای کارشکنی در موفقیت حسان دیاب به کار خواهد گرفت. از جمله اقداماتی که می‌تواند در دستور کار مخالفان جریان ۸ مارس قرار گیرد کارشکنی در مسیر تشکیل کابینه لبنان خواهد بود.

همچنین برخی طرف‌ها که پیش از این نشان داده بودند ابایی از ایجاد مشکلات داخلی در لبنان برای رسیدن به اهداف شخصی و حزبی ندارند بر آتش فتنه خواهند دمید و جایگزینی دیاب به جای سعد الحریری را به مقوله‌ای برای برافروختن اهل سنت لبنان تبدیل خواهند کرد.

 

این درحالی است که حزب الله لبنان در مدت اخیر با وجود اختلاف نظرهای گسترده با سعدالحریری و جریان المستقبل تلاش کرد تا او را ترغیب به تشکیل کابینه‌ای جدید کند، مساله ای که البته بنا به گفته محافل رسانه‌ای لبنان با توجه به فشارهای آمریکایی و سعودی ناکام ماند.

 

به هر ترتیب انتخاب دیاب می‌تواند دوره گذار لبنان از شرایط کنونی به مرحله جدیدی باشد که وضعیت این کشور را از شرایط کنونی دور سازد. مضافا براین نباید فراموش کرد که حزب الله لبنان در شرایطی دشوار که فشارهای خارجی و داخلی بی سابقه ای تلاش داشت تا این جریان را از معادلات سیاسی کشور خارج و همچنین از تظاهرات برای انتقام جویی سیاسی استفاده کند توانست به نحو احسن فضا را مدیریت کرده و در نهایت شخصی از اهل سنت را به نخست وزیری این کشور برساند که هیچ نقطه منفی را در مورد او نمی‌توان متذکر شد.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار