به گزارش راهبرد معاصر، فهرست نهایی نامزدهای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی از دهه دوم بهمن ماه از سوی شورای نگهبان به طور رسمی اعلام می شود و همزمان موتور تبلیغات انتخاباتی جناح های سیاسی نیز روشن می شود؛ در اردوگاه اصولگرایان حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، دبیر عالی جامعه روحانیت در دهمین نشست مشترک جامعه روحانیت، تاکید داشت که جامعه روحانیت تمام تلاش خود برای حصول وفاق و ارائه فهرست مشترک در نیروهای اصولگرا را انجام خواهد داد.
در گزارش زیر آخرین اظهار نظرهای اصولگرایان و برخی چهره ها در مورد انتخابات را مرور خواهیم کرد.
الهام اکبری با اشاره به اظهارات غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران مبنی بر اینکه «اگر اصولگرایان اداره کشور را بر عهده بگیرند، آنرا به قعر دریا میبرند»، گفت: ایشان به جای تخریب نیروهای انقلاب، جوابگوی عملکرد دولت مورد حمایتش باشد. ملت بهترین قاضی هستند و میتوانند قضاوت کنند که دولت و مجلس و حتی شهرداری تهران که دوستان اصلاحطلب آقای کرباسچی آنها را اداره میکنند، چه کارنامهای دارند.آقای کرباسچی باید بداند که همیشه نمیتوان با دیوسازی از حریف، برنده انتخابات شد و مردم هنوز روزهایی که دوستان اصلاحطلب ایشان مردم را از دلار 5 هزار تومانی در صورت پیروزی رئیسی میترساندند، یادشان نرفته است. دولت که با حمایت و هدایت شما بر سرکار آمد، آنقدر بد عمل کرده که مردم قطعا میدانند بدتر از شرایط امروز برای کشور، امکان وقوع ندارد و همه نیروهای انقلاب قطعا تلاش خواهند کرد که زندگی و معیشت مردم را از دست تفکر اشرافی و ناتوان فعلی نجات دهند.دلیل این حملات نگرانی پدرخواندههای اصلاحات، نسبت به از دست دادن مجلس یازدهم است؛ همین مسئله نشان میدهد که مجلس یازدهم در شرایط کنونی کشور دارای اهمیت بالایی است و برخی دوست ندارند این مجلس به دست کسانی سپرده شود که پیگیر مشکلات مردم هستند.
فاطمه رهبر گفت: در ادوار گذشته شاهد این بودیم که در هر مجلس دو سوم نمایندگان مجلس قبل ریزش میکنند؛ اما آرایش کلی مجلس یازدهم سمت و سوی اصولگرایی خواهد داشت و علت آن هم این است که مردم فکر میکردند اگر به طیف اصلاحطلبان رای بدهند وضعیت خیلی خوب میشود یا آنها میتوانند اقداماتی انجام دهند اما شاهد این بودیم که وضعیت خیلی بدتر شد و مجلس فعلی یکی از ضعیفترین مجالس ده دوره گذشته است؛ نمره نخست در ضعیف بودن را میگیرد و حتی از دوره ششم هم ضعیفتر است. مگر تقابلی بین شورای نگهبان و مجلس وجود دارد؟ شورای نگهبان نشان داده که با هیچ کسی شوخی ندارد؛ گاهی دیده شد که طرحهای جناح یا دولت اصولگرا را نیز رد کرده و یا افرادی که منتسب به جریان اصولگرا بوده را نیز رد صلاحیت کرده اما چارچوب خودش را نگه داشته است.به من ثابت شده که شورای نگهبان با هر دو جناح برخورد داشته و این حرفها فقط بهانه و فرار روبه جلو است.
سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی: رویکرد مردم در انتخابات آینده به سمت جریان انقلابی است اما امیدوارم این رویکرد همراه با تغییرات انقلابی و بنیادین در کشور باشد که اگر این تغییرات صورت نگیرد، ناکارآمدی دیوان سالارانه محبوبیت این جریان را زائل می کند. شرایط فعلی فرصتی برای طرفداران انقلاب است که می توانند به سمت کارآمدی پیش بروند. اگر جریان اصولگرا با نگاه سنتی بخواهد کشور را اداره کند، بعد از مدتی مجدداً مردم از این جریان نیز دلزده می شوند. هدف جریان انقلابی و اصولگرا باید خانوادهها باشند که امروز با مشکلات عدیدهای برای تأمین مخارج روزانه خود دست و پنجه نرم می کنند.. محبوبیت فعلی جریان انقلابی سلبی است، ایجابی نیست. مردم از جریان مقابل متنفر هستند و به جریان انقلابی روی آورده اند. باید جریان انقلابی این نگاه سلبی را به ایجابی تبدیل کند.
سردار اسماعیل کوثری: نمایندگان باید با مردم رو راست باشند و حرفی را که میزنند در مجلس نیز عمل کنند. برخی از افراد در زمان انتخابات قولهایی میدهند و مردم را امیدوار میکنند و زمانی که رأی میاورند و وارد مجلس شدند به شکل دیگری عمل کرده و به دنبال لابی و کسب منافع شخصی و گروهی خودشان هستند.مردم نسبت به انتخاب نمایندگان مجلس باید توجه خاصی داشته باشند تا مجلس آینده یک مجلس مردمی به تمام معنا باشد تا این گفته امام راحل که مجلس در رأس امور است تحقق یابد. نمایندگان باید شأن و جایگاه مجلس را رعایت کنند.
عباسعلی کدخدایی: «نظارت شورای نگهبان مشکل انتخابات نیست، مشکل انجام ندادن وظایف نمایندگی، از جمله عدم تصویب قانون جامع انتخابات در طول ۴ سال گذشته است این سوال همچنان باقی است که چرا قانون انتخابات به تصویب نهایی نرسید و بعد از هر بار طرح در مجلس از دستور خارج میشد؟»
روزنامه ها و جراید هم در رابطه با انتخابات به تحلیل و بررسی پرداختند:
کیهان نوشت: «اصلاحطلبان از رأی مردم میترسند چون دولت و مجلس را اجارهای کردند». عضو شورای مشورتی اصلاحطلبان بدون اشاره به ریزش مطلق رأی طیف متبوع خود مدعی شد اصلاحطلبان شاخص، به خاطر نظارت استصوابی و افتادن مجلس از چشم مردم در انتخابات، ثبتنام نکردند. عبدالله ناصری از جمله کسانی است که صراحتاً گفتند دولت، رحم اجارهای ماست. آنها با همین نگاه، مجلس را هم اجارهای و گوش به فرمان میخواستند و با طیف حامیان دولت، ائتلاف اکثریت را در مجلس تشکیل دادهاند. این طیف ضمناً به پولکی کردن فهرستها پرداختند، چنان که روزنامه آفتاب یزد دو سال پیش فاش کرد دبیر کل یکی از احزاب اصلاحطلب از هر نامزد برای قرار گرفتن از فهرست ائتلاف امید، ۲ میلیارد تومان پول خواسته است.
با وجود این واقعیتها، عبدالله ناصری که مشاور خاتمی هم هست، به سایت انتخاب گفته است: «با وجود درخواست رئیس دولت اصلاحات، برخی از شخصیتها حاضر به نامزد شدن نشدند و دلیل آنها نیز این بود که علاوه بر نظارت استصوابی که همواره مانعی برای حضور اصلاحطلبانه با وزن واقعیشان است، دیگر از نگاه مردم مجلس فاقد کارکرد است.»
یادآور میشود ثبتنام برخی از چهرههای معروف اصلاحطلب- چه آنها که در مجلس حضور دارند و چه بیرون از آن- با یقین به اینکه مردم دیگر به آنها رأی نخواهند داد، صورت گرفته است. به عنوان مثال اخیراً صادق زیباکلام تصریح کرد آقای عارف که در تهران ۱/۵ میلیون رأی آورد، حال ۱۵۰ هزار رأی کسب نمیکند.
سرنوشت نمایندگان مجلس دهم
در گفت و گوهایی که با کارشناسان، فعالان سیاسی و صاحب نظران صورت می گیرد، بسیاری بر این اعتقادند که جمع بسیار کوچکی از نمایندگان مجلس دهم که بار دیگر برای حضور در مجلس اعلام کاندیداتوری کرده اند، می توانند رأی مردم را کسب کرده و به بهارستان برسند؛ برخی این رقم را تا ۳۰ درصد هم عنوان می کنند، ولی بسیاری معتقدند با عملکرد برجای مانده این عدد می تواند به زیر ۲۰ درصد برسد.
بسیاری از نمایندگان فعلی مجلس که تعداد آنها به حدود ۶۰ نفر یعنی کمی بیشتر از یک چهارم جمع نمایندگان مجلس دهم می رسد، با بررسی اوضاع و شرایط به این نتیجه رسیدند که نباید بار دیگر برای حضور در قوه مقننه کاندیدا بشوند، لذا یا ثبت نام نکردند و یا اینکه بعد از ثبت نام در نهایت اعلام انصراف کردند.
فرار از دولت، به سمت مجلس!/نقد دولت،برای ساختن مجلس!
این روزها شاهد اعلام صریح مواضع اصولگرایان و اصلاح طلبان در مورد جناح رقیب و شرایط کشور هستیم. به نظر می رسد هر چقدر اصلاح طلبان سعی می کنند وابستگی روحانی و کابینه اش به خود را انکار کنند و از زیر بار مسئولیت عملکرد دولت فرار کنند، اما اصولگرایان با یادآوری شواهد و اسناد 92 تا به امروز، سخت بر این نکته تاکید دارند که دولت تدبیر و امید، دولت اصلاحات است و اصلاح طلبان باید مسئولیت نسخه تجویزی شان برای کشور را بپذیرند. باید دید در نهایت کدام رویکرد و گفتمان مورد قبول مردم قرار می گیرد و رای مردم سرنوشت انتخابات را چگونه رقم خواهد زد.