پشت پرده «شیرهای پاستوریزه سمی» چیست؟-راهبرد معاصر
پس از شیرهای وایتکسی، این بار شیرهای سمی

پشت پرده «شیرهای پاستوریزه سمی» چیست؟

ادعای عرضه شیرهای پاستوریزه‌ آلوده به سم افلاتوکسین در کشور و نام بردن از استان مازندران با آمار نسبتا بالا آن هم در یک برنامه تلویزیونی صبحگاهی ، نه تنها موجی از نگرانی را در خانواده‌ها ایجاد کرد، بکله اعتراض بسیاری از فعالان صنایع غذایی و بویژه صنعت لبنیات و مراجع بهداشتی را به همراه داشته است.
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۳ - ۲۹ دی ۱۳۹۸ - 2020 January 19
کد خبر: ۳۳۸۷۵
تعداد نظرات: ۵ نظر

پس از شیرهای وایتکسی، این بار شیرهای سمی

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ این ادعا را " بهادر حاجی محمدی " که بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران معرفی شد ، در برنامه " سلام صبح بخیر "  شبکه ۳ سیما مطرح کرد و مدعی شد ؛ شیرهای پاستوریزه‌ ای که از سوپرمارکت‌ها تهیه می‌شود مقدار زیادی آلودگی به سم افلاتوکسین دارند. سمی که به منجر به سرطان کبد می‌شود.

 

موضوع آلودگی مواد غذایی صنعتی و وجود سموم مختلف در غذاهایی که از تولیدات کارخانه‌های مختلف محسوب می‌شوند همواره از مسائل مهم مورد توجه جامعه محسوب می‌شود. به ویژه در حوزه لبنیات که به خاطر فسادپذیری و استعداد بالا در میکروبی شدن و همچنین گستردگی جامعه مصرف‌کننده، نظارت و حساسیت بر آن بسیار بالاست. طی سال‌های اخیر نیز مسائلی مانند وارد کردن وایتکس در شیر یا استفاده از روغن پالم در محصولات لبنی جنجال‌های رسانه‌ای و اجتماعی زیادی ایجاد کرده بود.

 

اما بررسی‌ها و پیگیری‌های خبرنگار ایرنا از انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران درباره اظهار نظر بازرس این انجمن نشان می‌دهد که حاجی‌محمدی بر اساس آمارهایی غیررسمی این اطلاعات را روی آنتن زنده تلویزیون و مقابل میلیون‌ها مخاطب اعلام کرده و چنین آماری در این انجمن وجود ندارد و حتی مورد تایید انجمن هم نیست

حالا با اظهارنظر جنجالی بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران مبنی بر آلوده بودن حدود ۳۳ درصد شیرهای پاستوریزه در کشور و اعلام آمار ۶۰ درصدی برای مرکز مازندران ، احتمالا موج دیگری از فاصله گرفتن خانوارها از محصولات لبنی صنعتی و گرایش بیشتر به سمت لبنیات فله را باید انتظار کشید.

 

وزارت بهداشت: آفلاتوکسین در لبنیات همیشه و همه جا بوده و هست

در همین خصوص دکتر ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه مردم مصرف شیر را از سبد غذایی خود حذف نکنند، گفت: اینکه لبنیات حاوی آفلاتوکسین باشد، اجتناب ناپذیر است و همیشه و همه جا موجود بوده و هست و قاعدتا آفلاتوکسین در شیر غیر پاستوریزه به دلیل عدم کنترل بیشتر است.

 

دکتر ایرج حریرچی با بیان این که قاعدتا آفلاتوکسین در شیر غیر پاستوریزه به دلیل عدم کنترل بیشتر است، گفت: حتی در کشورهای اروپایی که سختگیرانه‌ترین کدکس‌ها را دارند هم آفلاتوکسین در لبنیات وجود دارد، باید توجه داشت میانگین این سم حدود ۵۰ تا ۶۰ نانو گرم در لیتر در تمام شیرهای کشور است.

 

پس از شیرهای وایتکسی، این بار شیرهای سمی

 

معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: اگر مقیاس، کدکس اروپا باشد، خود عدد تقریبا بالاست چون عدد کدکس اروپا ۵۰ نانوگرم در لیتر است. اگر کدکس ایران باشد حدود ۱۰۰ است که قابل قبول و اگر کدکس آمریکا باشد که میزان آن ۵۰۰ نانوگرم است، با این معیار، تقریبا تمام نمونه‌ها قابل قبول هستند.

 

دکتر حریرچی تاکید کرد: بررسی ۵۰  مطالعه در ایران در چند سال اخیر نشان می‌دهد طی ۱۰ سال گذشته میزان این سم در شیر رو به کاهش است. اگرچه هنوز با میزانی که با محصولات کشورهای اروپایی است قابل مقایسه نیست و حداقل ۳۰ تا ۴۰ نانو گرم در لیتر بیشتر است.

 

وی با بیان این که با توجه به ارزیابی خطر باید به قضاوت این موضوع نشست، گفت:  همین امروز هم میزان مصرف شیر در جامعه ما پایین است و مصرف شیر در مقایسه با کشورهای اروپایی شاید یک چهارم باشد و به مردم توصیه می‌کنیم که مصرف شیر را از سبد غذایی خود حذف نکنند و نکته دیگر این که خطر جدی این ماده با دوز ۳و نیم میلی گرم به ازای وزن مصرف‌کننده دیده شده که بسیار بعید است به این میزان از دوز در بدن فرد برسد.

 

موج نگرانی در فضای مجازی

اعلام این آمارها و اظهارنظرها و همچنین پرسش تاکیدی مجری برنامه مبنی بر این که «چطور می‌شود که یک هفته شیر نخریم؟» بلافاصله در شبکه‌های اجتماعی همرسانی شد و مورد توجه اقشار مختلف و کاربران فضای مجازی در سراسر کشور قرار گرفت.

 

این اظهارنظرها طی سال‌های اخیر در کنار افزایش قیمت و تورم موجود در جامعه سبب شد که گرایش مصرف‌کنندگان لبنیات در بسیاری از استان‌ها از جمله مازندران به استفاده از لبنیات غیرصنعتی یا فله افزایش یابد. نتیجه این روند نیز افزایش قارچ‌گونه فله‌فروشی‌های لبنیات و همچنین بالا رفتن میزان مصرف لبنیات غیرصنعتی بود که سبب رشد آمار ابتلا به تب مالت در کشور طی ۱۰ سال اخیر شد.

 

موجی که در شبکه‌های اجتماعی در مورد آلودگی و زیان‌آور بودن شیرهای پاستوریزه ایجاد شده احتمالا به همین سادگی متوقف نمی‌شود، مگر این که مخالفان این اظهارنظر استنادات علمی و دقیق خود را گردآوری کنند و به آن‌ها نیز فرصت مناسبی و مشابه در رسانه داده شود تا بخشی از باور ایجاد شده مبنی بر ناسالم بودن شیرهای پاستوریزه را ترمیم کنند.

 

در این میان امکان اینکه طرح چنین شبهاتی و دامن زدن به آن در شبکه های اجتماعی با هدف ایجاد فضای التهاب و بازی با افکار عمومی باشد دور از ذهن نیست. چراکه نمونه های مشابه آن را در گذشته همچون موضوع «وجود قرص در کیک» را تجربه کرده ایم. به نظر می رسد تلاش ها زیادی از سوی برخی عوامل ضد انقلاب داخلی در بستر شبکه های اجتماعی در جهت التهاب آفرینی و دامن زدن به شایعات بی اساس انجام می شود که نباید از طریح چنین شایعاتی در روزهای آینده غافلگیر شد.

 

 

بهادر حاجی محمدی" بازررس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی:
 جای روغن پالم و وایتکس باید نگران ذرت های آلوده باشیم.
 باید نگران سم های کشنده داخل شیر باشیم.

 

 

ارسال نظر
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
....
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۹
1
15
دیگه نمیشه به هیچ چیز اعتماد کرد
پیراسته فر
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۳۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۹
5
4
به آقای عسکری هشدارمیدهیم که به هراحمقی آنتن ندهید که بیاید جامعه راملتهب بکند،ضربه به اعتمادهابزند که مردم به همه چیز شک بکنن!
یکم بررسی بشود این کارشناس(حاجی محمدی)به کجاوصل است که اینطورباگستاخی موجب تشویش اذهان شد.
پاسخ ها
علیرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۱
شما یا جیره خوری یا بیسواد.من اطلاع دقیق دارم از کارخونجات لبنیات .حرفشون کاملا درسته
مردم
Iran, Islamic Republic of
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۳۰
0
0
دم خروس چه عرض کنم ،خود خروس زده بیرون
علیرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۱
0
1
خدا لعنتتون کنه هر کسی حرف حق زد و خواست مردم رو اگاه کنه ضد انقلابه
تحلیل های برگزیده