به گزارش راهبرد معاصر؛ «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سخنانی اعلام کرد که ایران امکانات لازم برای دسترسی به دو مکان مورد درخواست برای بازدید را فراهم نکرده است.
گروسی در سخنان خود همچنین اعلام کرد: گزارش من درباره تائید و نظارت بر جمهوری اسلامی ایران با توجه به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل (قطعنامه۲۰۱۵)، فعالیتهای مربوط به آژانس را در ایران طی چند ماه گذشته شامل میشود.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه با اشاره به گزارش اخیر درباره ایران، گفت: گزارش من تحت عنوان توافقهای نظارتی «ان پی تی» (NPT) با جمهوری اسلامی ایران، تلاشهای آژانس را برای شفاف کردن اطلاعات مرتبط صحت و پایبندی ایران تحت توافقهای پادمانی توضیح میدهد.
به گفته گروسی، آژانس در این گزارش همچنین برخی سوالات و ابهامات مرتبط با مواد هستهای اعلام نشده احتمالی و فعالیتهای هستهای مرتبط در سه مکان که اعلام نشده بودند را مطرح کرده است.
گروسی در ادامه گفت: آژانس به دنبال دسترسی به دو مکان بوده است که ایران شرایط دسترسی به این اماکن را فراهم نکرده و ایران در یکسری از مباحث و مسائل مهم برای شفاف سازی پیرامون سوالات و ابهامات آژانس وارد نشده است.
مدیر کل آژانس همچنین مدعی شد که چنین رویکردی تاثیری منفی بر توانایی آژانس برای روشن کردن و حل برخی ابهامات و سوالات و همچنین در جهت اطمینان خاطر از عدم وجود فعالیتها و مواد هستهای اعلام نشده خواهد داشت و من ایران را به همکاری فوری و کامل با آژانس از جمله برای دسترسی سریع به مکانهای مشخص شده فرا میخوانم.
در ارتباط با برجام نیز، گروسی گفت: تا آن جا که این موضوع مربوط به توافق هستهای اقدام مشرک(برجام) است، ایران در 5 ژانویه اعلام کرده برنامه هستهایاش دیگر هیچ محدودیتی نخواهد داشت.
در عین حال گروسی افزوده است که تا به امروز، آژانس هنوز هیچ گونه تغییری را در تعهدات ایران مرتبط با توافق هستهای برجام یا سطح همکاری مرتبط با تائید و نظارت بر فعالیتهای مرتبط با برجام مشاهده نکرده است و آژانس همچنان به فعالیتهای خود در راستای عدم انحراف از مسائل و مواد هستهای اعلام شده از سوی ایران تحت توافقات پادمانی ادامه خواهد داد و ارزیابیهای مرتبط با عدم وجود مواد هستهای و فعالیتهای اعلام نشده و در ایران ادامه خواهد داشت.
ادعاهای «گروسی» در حالی است که ایران اعلام کرده درخواست اطلاعات و دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی باید مبانی حقوقی داشته باشد و بدون مبانی حقوقی هیچ کشوری از جمله جمهوری اسلامی ایران نباید اطلاعات و اجازه دسترسی بدهد. همچنین درخواست آژانس باید بر اساس اسناد و مدارکی باشد که آژانس آنها را به عنوان اسناد و مدارکی که اتقان دارد بپذیرد، اما اسناد ادعایی اسرائیل در تعاریف پروتکلی و پادمانی نمیگنجد. ایران همچنین تأکید کرده است که قرار نیست به هر ادعایی پاسخ بدهد. ایران بر اساس قرارداد پادمانی و پروتکل الحاقی حتی در توافقات برجامی که یکسری تعهدات را برای پروتکل الحاقی و پادمان پذیرفته و معنایش این نیست که هر سؤالی که آژانس دارد را ایران باید جواب دهد.
منبع:مهر