به گزارش راهبرد معاصر، کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت در ارتباط ویدئویی با خبرنگاران گفت: شعار هفته سلامت از اول تا هفتم اردیبهشت ماه با عنوان «حمایت همگانی از مدافعان سلامت» انتخاب شد، شعار جهانی حمایت از پرستاران و ماماهاست و، چون بهورزان و نیروهای بهداشتی هم در ایران اقدامات پرستاران و ماماها را انجام میدهند، این شعار را بومی سازی و انتخاب کردیم و محوریت برنامهها یهفته سلامت مقابله با کرونا بر طبق بسیج ملی مقابله با کروناست.
جهانپور درباره روشهای درمانی کرونا گفت: برنامههای مطالعات بالینی داروی فاویپراویر در دست اجراست و با توجه به اینکه در ژاپن و چین برای این دارو باثربخشی خاصی با توجه به عوارض برای درمان کووید ۱۹ گزارش نشده است، این دارو وارد فاز مطالعات بالینی شد و و هر نوع تجویز مستلزم نتایج مطالعات بالینی است.
*روشهای درمان را نمیتوان به عنوان روش قطعی درمان کرونا اعلام کرد
جانپور گفت: همچنان امید است ظرف ۹ ماه تا یک سال و نیم آینده واکسن تولید شود و از تستهای PCR و سی تی اسکن با حساسیت تشخیص بالا و تستهای سرولوژیک که همزمان با کشوری، چون آمریکا در ایران به تولید رسیده برای تشخیص کرونا استفاده میکنیم، اما هنوز پروتکلهای مورد استفاده تستهای سرولوژیک با توجه به نوع آنتی بادیها علیه کرونا تدوین نشده است و با تولید انبوه تستهای الایزا بسیاری از آزمایشگاهها میتوانند از این فناوری استفاده کنند، استفاده از روش سلولدرمانی در فاز مطالعاتی است و فعلا هیچ یک از روشهای درمان را نمیتوان به عنوان روش اثربخش قطعی درمان کرونا اعلام کرد.
جهانپور افزود: بیش از ۶۰۰ هزار نفر در کشور زیرمجموعه وزارت بهداشت هستند و تمام این افراد صاحب نظر هستند، اما نظر این افراد نظر وزارت بهداشت نیست، ایمنی گروهی رویدادی است که با آن مواجه میشویم و استراتژی نظام سلامت این نیست که به دنبال ایمنی گروهی باشیم و چنین انتخابی در وزارت بهداشت وجود ندارد حد اقل در حوزه سلامت چنین رویدادی وجود ندارد و شاید ۵ الی ۱۰ درصد یک کشور به این بیماری مبتلا شوند که در همین راستا اعلام محدودیتها و سایر اقدامات انجام شده تا به سمت ابتلای تعداد زیاد جامعه نرویم و با خریدن زمان بار ازدحام را در مراکز درمانی کاهش دهیم.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: برای پایان این بیماری زمانی را نمیتوان تعیین کرد و صاحبنظران معتقدند باید با این ویروس زندگی مسالمت آمیزی را در فصلهای بعدی داشت و ممکن است با آغاز شدن و از بین نرفتن کرونا در فصل سرما شاهد بروز کرونا و آنفلوانزا هم باشیم.
*علت رشد شیوع کرونا در سه استان
سخنگوی وزارت بهداشت درباره علت روند رشد صعودی در سه استان گفت: اگر ۳ استان خاص که موضوع تست پی سیآر سرپایی را به شکل گسترده شروع کردند، این طبیعی است. این تست ممکن است برای افراد سرپایی هم انجام شود. بیماریابی فعالتر شده و آمار مثبتها هم بیشتر خواهد شد. اما در کل در ۴ یا ۵ استان روند افزایشی در روزهای اخیر داشتیم که به نوعی به ثبات نسبی رسیده است. استان فارس، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی و غربی که روند افزایشی داشت به ثبات نسبی رسیدهاند.
جهانپور افزود: بنیاد مستضعفان و هم آستان قدس رضوی و به طور ویژه ستاد اجرایی فرمان امام در کنار نظام سلامت پشتیبانی جدی داشتند. ستاد اجرایی فرمان امام اقدامات چشمگیری انجام داد.
*دربرخی استانها نیازی به استفاده از نقاهتگاه نبود
وی درباره وضعیت نقاهتگاهها گفت: در استانهای مختلف این موارد برآورد نیاز شد و شکل گرفت و در اغلب موارد یا نیاز به آنها عملیاتی نشد یا اینکه بخشی که وارد فاز عملیاتی شد، رقم قابل توجهی نبود. چون ما هیچ وقت وارد آن فاز بحرانی که تختهای بیمارستانی ما مملو از بیمار نشد و به تدریج به سمتی رفتیم که مراکز و بیمارستانهای ما تختهای خالی داشتند. بخشی هم به دلایل مختلف فرهنگی امتناع میکردند و حمایتهای خانوادگی باعث میشد تمایل به استفاده از مراکز قرنطینه کم شود. بخش عمدهای از این ظرفیت استفاده نشد و ما امیدواریم که هیچوقت استفاده نشود.
*پاسخ وزارت بهداشت به شبهات آمار فوتیهای مبتلا به کرونا
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس، درباره برخی شبهات مطرح شده درباره فوتیهای کرونا که بیماریهای دیگر هم داشتند، در گواهی فوت علت مرگ بیماری دیگری ثبت میشود که آمار فوتیها پایین بیاید توضیح داد: در کشورهای دیگر هم گزارش داریم که البته سیستماتیک بوده و از سیستم خواسته بودند که چنین شود. در ایران چه کسی به پزشک صادر کننده گواهی فوت چنین درخواستی داده و توصیهای کرده است؟ پزشکی که این کار را کرده باشد، قصور انجام داده است. وقتی گواهی فوت یک نفر مهر میشود، سند قانونی است.
وی افزود: پزشکی که به توصیه دیگران یا میل خود، به گونه دیگر تنظیم کرده باشد، یک تخلف پزشکی است. اگر کسی به او توصیه کرده، آن پزشک باید به ما اطلاع دهد. در روند ثبت آمار ما چنین چیزی نداریم اگر هم خطایی در ثبت دادهها بوده، حداقل از هفته دوم شیوع کرونا به بعد با ابلاغ معاون درمان، شاید خطا به این سمت است که موارد مشکوک را هم به عنوان مورد قطعی ذکر میشود برای اینکه جسد به سرعت تحویل خانواده شود. در اینجا شاید موارد مشکوک هم به موارد قطعی اضافه شد.
وی ادامه داد: هیچ جایگاهی در جمهوری اسلامی ایران به پزشکانی که پای گواهی فوت مهر میزنند توصیه نکرده که اگر تشخیص کووید ۱۹ بوده، چیز دیگری درج کنند.
*مشکلات هویتی اتباع برای دریافت خدمات
وی بیان کرد: گاهی با مهاجران افغانستانی مواجه هستیم که برگه درست و هویت رسمی ندارند و این موضوع مشکلاتی ایجاد میکند. افرادی که بیمه سلامت یا برگه اقامت دارند که مشکلی ندارند و بقیه موارد باعث بروز مشکلاتی برای بیمارستانها شده که هویت افراد قابل شناسایی نیست. حداکثر تلاش این است افراد خارجی هم خدمات را دریافت کنند و هزینهای از آنها دریافت نشود. گاهی با هویتهایی مواجه هستیم که حتی همپوشانی هم دارند.
جهانپور افزود: بیمارستانها باید تمام تلاش خود را انجام بدهند که موضوع رایگان شدن هزینه درمان بیماران مبتلا به کرونا انجام شود. اگر بیمار اتباع خارجی است و مبتلا به کرونا باشد، هزینه او رایگان است. ولی هر مشکل تنفسی و سندرم حاد تنفسی به معنی کرونا نیست.
*غربالگری ۷۲ میلیون نفر
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا وزارت بهداشت گفت: تاکنون ۷۲ میلیون نفر در مرحله اول غربالگری شدهاند و مرحله دوم نیز آغاز میشود تا افراد از لحاظ سلامت و علائم احتمالی بررسی شوند. به جز این، افراد میتوانند با سامانه ۴۰۳۰ تماس گرفته و خوداظهاری کنند یا به مراکز مراجعه حضوری داشته باشند. اگر افراد نیازی به تست داشته باشند در مراکز انجام و اقدامات لازم هم انجام خواهد شد.
وی ادامه داد: اگر تست سلولوژیک نهایی شود، میتوان موارد بدون علامت را و سابق افراد را هم شناسایی کرد و بر این اساس مطالعات اپیدمیولوژیک هم خواهیم داشت. تستهای سلولوژیک این کمک را به ما میکنند که اگر از هزار نفر، صد نفر مثبت باشند، میتوان فهمید این افراد از ابتدا تا امروز در مواجهه با این بیماری قرار گرفتهاند و این موضوع برای مطالعات اپیدمیولوژیک سودمندتر خواهد بود.
*شرکتهای هواپیمایی پروتکلها را رعایت کنند
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا وزارت بهداشت گفت: قسمت عمده پروازها به علت وجود نداشتن مسافر لغو شده، ولی اگر سفرهای هوایی داخلی برای ترددهای ضروری برقرار است، پروتکل دارد و باید رعایت شود و شرکتهای هوایی باید آن را رعایت کنند. اگر این پروتکلها رعایت نشود، مردم میتوانند موضوع را در سامانه سجام ثبت کنند.
*جداول آمار استانی رسمیت ندارد
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره جدولهای منتشر شده در فضای مجازی در مورد آمارهای تفکیک شده استانی ابتلا به ویروس کرونا گفت: این جدولها بر اساس برخی اطلاعات پراکنده استانی جمع آوری میشود و به عنوان آمار تفکیک استانها اعلام شده است. این جدولها هیچ رسمیتی ندارد و آمارهای آن هم درست نیست. این عددها بر اساس مصاحبههای غیررسمی و غیرنهایی استانها مطرح شده است. وزارت بهداشت چند هفته است که آمار تفکیکی استانها را اعلام نکرده و این عدم انتشار تفکیکی استانها هم بسیار مثبت بوده است. البته ممکن است به صورت مقطعی آمارهای استانی را اعلام کنیم.
منبع: فارس