به گزارش راهبرد معاصر؛ "سرگئی ریابکوف" معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که مقامات مسکو انتظار دارند که دیدار دوجانبه "ولادیمیر پوتین" و "حسن روحانی" روسای جمهوری روسیه و ایران در حاشیه نشست سران روسیه، ایران و ترکیه درباره سوریه که قرار است در تاریخ 14فوریه (25بهمن ماه) در سوچی برگزار شود، باعث تقویت همکاریهای اقتصادی دو کشور شود.
خبرگزاری «نووستی» نوشت:ریابکوف روز گذشته (دوشنبه،22 بهمن) در مراسم گرامیداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سفارت جمهوری اسلامی در مسکو، در جمع خبرنگاران، گفت: «همانطور که میدانید در سوچی دیدار دوجانبهای نیز بین روسای جمهوری روسیه و ایران انجام میشود و ما از آن انتظارات جدیدی در جهت تقویت مشارکت عملی، اقتصادی و دیگر عرصهها را داریم.»
وی همچنین تاکید کرد که روسیه و ایران باید تلاش کنند تا خود را از شر آسیب پذیری استفاده از دلار آمریکا در روابط تجاری، اقتصادی دوجانبه خلاص کنند و مبادلات بازرگانی خود را بر اساس ارزهای ملی انجام دهند. ریابکوف گفت: «ما هنوز از این هدف بسیار دور هستیم و لازم است به حرکت خود به این سمت ادامه دهیم.»
معاون وزیر خارجه روسیه یادآور شد که این مسئله به طرحهای مشترک در زمینه مجهز کردن نیروگاههای انرژی و توسعه خطوط راه آهن مربوط میشود. وی افزود: «من فکر میکنم که در تمامی این جهتگیریها ما باید هر چه سریعتر بطور کامل خود را از شر آسیبهای استفاده از دلار بعنوان مکانیزم حسابهای مالی رها کنیم.»
برنامه موشکی ایران هیچیک از ضوابط بینالمللی را نقض نکرده است
معاون وزیر خارجه روسیه همچنین تاکید کرد، اتحادیه اروپا با درخواست از جمهوری اسلامی برای دست کشیدن از برنامه موشکی خود، که در جهت رضایتمندی آمریکا صورت میگیرد، سعی دارد ایران را تضعیف کند و ابراز امیدواری کرد که برغم این تلاشهای خصمانه، تهران میتواند در آینده نیز توان دفاعی خود را افزایش دهد.
ریابکوف گفت: « کشورهای اروپایی قطعا درک میکنند که برنامه موشکی ایران تهدید آمیز نبوده و تنها بخشی از مجموعه اقدامات تهران برای تقویت امنیت ملی است. توسعه برنامه موشکی ایران، حق مسلم این کشور برای دفاع از خویش است و درخواست کشورهای غربی از ایران درباره نابود کردن برنامه موشکی، تنها تلاشی برای تضعیف ایران و اعمال فشار تازهای بر تهران است. من اطمینان دارم که برغم این تلاشهای خصمانه، ایران به خط مشی خود در جهت تقویت منافع ملی خود ادامه خواهد داد.»
معاون وزیر خارجه روسیه در همین رابطه اعلام کرد که نشست بعدی کمیسیون مربوط به اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران قرار است در ماه مارس برگزار شود و یادآور شد که مقامات مسکو تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران را غیرقابل قبول دانسته و تلاش خواهند کرد تا شرکای اروپایی خود را نسبت به این خط مشی اشتباه توجیه کنند.
وی گفت: «مسائل زیادی برای بررسی در این نشست (کمیسیون مشترک برجام) وجود دارد. هرچند شرکای اروپایی ما اقدامات مشخصی در جهت ایجاد شرایط لازم برای ادامه همکاریهای عادی اقتصادی با ایران انجام دادهاند که از جمله آنها راه اندازی مکانیزم مالی جدید "اینستکس" است. البته برخورد دوگانه اروپاییها برای ما نیز آشکار است. چرا که با وجود این اقدام، اتحادیه اروپا و برخی کشورهای عضو آن بصورت انفرادی، اقدامات محدودکنندهای را علیه جمهوری اسلامی به اجرا گذاشتهاند که این اقدامات برای ما قابل قبول نیست، بهخصوص آنکه این تحریمها به بهانههای واهی و بیاساس و به دلایلی که اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، هیچیک از حقوق بین الملل و درخواستهای قطعنامههای شورای امنیت را نقض نمیکنند، اعمال میشوند.»
ریابکوف افزود: «به همین دلیل برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام و داشتن یک دستورکار سازنده برای رایزنیها در آن، به ما اجازه میدهد تا همه این مشکلات و مسائل مورد بررسی قررار بگیرند.»
روسیه حملات اسرائیل به خاک سوریه را غیرقانونی دانسته و محکوم میکند
این دیپلمات بلندپایه روس در پاسخ به سئوال دیگری گفت، روسیه نگرانی اسرائیل درباره امنیت خود را درک میکند، ولی حملات غیرقانونی اسرائیلیها به اهدافی در خاک سوریه را محکوم میکند. وی افزود: «من همانطور که در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی.ان.ان گفتم و این مسئله بعدا با اهدافی مخرب، مورد استفاده برخی رسانههای گروهی قرار گرفت، بار دیگر تکرار میکنم که تامین امنیت اسرائیل برای ما هم دارای اهمیت است. ولی گفتن این مسئله مغایرتی با این مسئله ندارد که حملات اسرائیل به اهدافی در خاک سوریه، از جمله اهدافی که ممکن است ارتباطی با ایران داشته باشند، قانونی بوده و توجیه پیدا میکنند. خیر، ما این حملات را محکوم کرده و آنها را غیرقابل قبول میدانیم.»
سرگئی ریابکوف تاکید کرد: «در منطقه خاورمیانه کشورهایی وجود دارند که برنامه موشکی ایران را تهدیدی مستقیم برای امنیت خود تلقی میکنند، به همین دلیل برای آنکه مشکلات کلی امنیتی در منطقه حل و فصل شوند، لازم است تا راههایی، از جمله ابتکارعملهایی که روسیه مدتها و بطور پیگیرانه از آنها حمایت کرده، تحقق یابند و آن گفتوگوهای منطقهای برای حل و فصل مشکلات امنیتی است، البته نه نشستهای ضدایرانی و ضدسوریهای، از نوع طرح جدید آمریکا برای ایجاد تشکیلاتی مانند ناتو در منطقه خلیج فارس.»
معاون وزیر خارجه روسیه در پاس به سئوال دیگری، یادآور شد که آمریکا از تلاش خود برای شکست طرح "گروه آستانه" درباره تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه و تثبیت اوضاع در این کشور دست برنمیدارد.
وی گفت: «در حال حاضر، زمانی که تثبیت اوضاع در سوریه و حل مشکل آغاز به کار کمیته قانون اساسی سوریه اهمیت زیادی دارد و این مسائل در مرکز توجه نشست آتی سران سه کشور ضامن صلح (روسیه، ایران و ترکیه) قرار دارد و ما معتقدیم که تلاشهای مشترک سهجانبه تامین کننده دست یابی به اهداف است، متاسفانه مخالفان ما، آمریکا و دیگر شرکت کنندگان در بهاصطلاح "گروه کوچک" تلاشهای مخرب و غیرسازندهایی را برای به شکست کشاندن این اقدامات انجام میدهند.»
تسنیم