به گزارش راهبرد معاصر، «علی ربیعی» روز سه شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به سوالی درباره شرایط و زمان پرداخت ودیعه مسکن به مستاجران هم گفت: اصل این موضوع در ستاد ملی کرونا مورد تفاهم قرار گرفته است؛ اینکه منابع بانکی آن به چه صورت و با چه درصدی و با چه نرخی به متقاضیان پرداخت شود، در حال بررسی است. اصل بر این است که به مستاجران پولی پرداخت شود تا به صاحبخانه داده شود و قسط آن را ماهانه دریافت کنند.
ربیعی با بیان اینکه بانک مرکزی در حال بررسی ابعاد این تصمیم است که این ودیعه فشاری به نقدینگی در جامعه نیاورد، گفت: تصمیم نهایی نیاز به بررسیهای بانک مرکزی دارد که بدون افزایش نقدینگی در جامعه منابع این ودیعه تامین شود. امیدواریم زودتر به نتیجه برسند تا در این شرایط فعلی به داد مستاجران برسیم.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود درباره همفکری دولت و مجلس برای تامین و تخصیص ارز کالاهای اساسی گفت: وزیران اقتصادی بنا به دعوت به مجلس میروند، اما تامین ارز وظیفه دولت است.
سخنگوی دولت با اشاره به تمهیدات دولت در زمینه تامین ارز کالاهای اساسی گفت: دولت ۸ میلیارد دلار برای تامین کالاهای اساسی در سال ۹۹ پیش بینی کرده است. در حقیقت اولویت نخست بانک مرکزی تامین ارز و اختصاص آن به کالاهای اساسی است.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری گفت: روز گذشته در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی که با حضور سران قوا تشکیل شد، روسای کمییسونها اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس دیدگاههای خود را مطرح کردند.
به گفته سخنگوی دولت، «محمد نهاوندیان» معاون اقتصادی رییس جمهوری مسئولیت دارد در ستاد هماهنگی جلسات مشترکی تشکیل دهند که نمایندگان قوای دیگر هم حضور دارند که طرحهای دولت در این زمینه ارائه میشود و اگر نقطه نظراتی دارند میتوانند آن را ارائه کنند.
ربیعی درباره انتشار اخباری مبنی بر تشکیل کمیته هماهنگی دولت و قوا به ریاست معاون اول رییس جمهوری گفت: رهبر معظم انقلاب در شیوه ای گفتمانی و بیانی، تعامل مجلس و دولت را تبیین کردند. گلایه ما نیز از الفاظی بود که در مجلس به کار برده شد که البته محدود بود و آن نوع قضاوتها وجدان جمعی مجلس نبود و امیدوارم پس از این شاهد این برخوردها نباشیم.
سخنگوی دولت افزود: یک ستاد اقتصاد مقاومتی وجود دارد که مسئولیت آن با «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری است و نمایندگان هر سه قوه در آن حضور دارند؛ از طرفی ستاد مبارزه با فساد هم وجود دارد که نمایندگان هر سه قوه در آن حضور دارند و به طور طبیعی جلسات آن تشکیل میشود.
وی بیان کرد: برای اینکه دولت روابط خود با قوا را چگونه تنظیم کند و چگونه هم افزایی ایجاد شود، کمیتههایی تشکیل میشود و وزارتخانههای مختلف لوایح پیشنهادی مورد نیاز را در آن کمیتهها جمع آوری میکنند و اولویتها مشخص میشود اما این که کارویژه و کمیته خاصی میان مجلس و دولت تشکیل شده باشد؛ تاکنون موردی نشنیدم. به طور طبیعی آقای جهانگیری جلسات مورد نظر را برگزار میکنند.
ربیعی درباره واکنش روحانی به سوال از رییس جمهوری و اینکه آیا معاون پارلمانی این موضوع را با هیات رییسه مجلس مطرح و پیگیری کرده است، گفت: معاون پارلمانی رییس جمهوری در این خصوص با رییس مجلس و هیات رییسه و اعضای مهم مجلس دیدارهایی داشتهاند.
سخنگوی دولت افزود: تعاملات دولت و مجلس در حال سامان گرفتن است و در این خصوص ما جلساتی برای سامان دادن به تعاملات داشته ایم. با برنامهریزی که صورت میگیرد و با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب که چارچوبهایی را برای تعامل بیان کردند انشاء الله تعامل رو به مثبتی در پیش رو خواهیم داشت.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری با بیان این که هم افزایی قوا یک اصل برای دولت است، ادامه داد: بعد از فرمایشات رهبر انقلاب در دیدار تصویری با نمایندگان مجلس و جلسه روز گذشته سران قوا، فصل نوینی درهم افزایی بین قوا ایجاد شد، البته ما سوال را حق مجلس می دانیم. تردیدی در این زمینه نیست نمایندگان باید به قوت از هر ظرفیتی که دارند، استفاده کنند. اما من درباره استیضاح چیزی نشنیدم و اگر هم موردی باشد یک اظهار نظر شخصی است.
وی تصریح کرد: بعید میدانم طرح مسئله استیضاح مدنظر مجلس باشد. باید روال طرح سوال طی شود، مفاهمهها صورت گیرد و وزرا صحبت کنند و فکر میکنیم که نیاز به این اقدامات پیش نخواهد آمد.
سخنگوی دولت درباره اظهار نظر رییس شورای شهر تهران مبنی بر اینکه دولت در شیوع دوباره کرونا ۷۰ درصد مقصر است، گفت: من ایشان را ندیدم و این حرفها به نظر ما کلی گویی است و معلوم نیست شاخص اندازه گیری آقای هاشمی برای اعلام این ۷۰- ۳۰ درصد چه بوده است به هر صورت باید براساس شاخصی اندازه گیری شود که من اطلاعی از آن ندارم و قضاوتی هم در مورد صحبتهای ایشان ندارم.
وی افزود: بارها اعلام کردم و در جلسه ستاد کرونا هم مکرر از سوی رییس جمهور اعلام شده است که ما اساسا در وضعیت عادی نیستیم و هیچ کس هم نگفته که وضعیت عادی است. خواهش من از دوستان رسانه ای این است که دوگانه سازی عادیسازی - تعطیلی درست نکنند. یعنی نگویید که دولت اگر تعطیل نمیکند یعنی وضعیت را عادی شمرده است.
سخنگوی دولت تاکید کرد: ما معتقدیم وضعیت غیرعادی است اما نمیخواهیم تعطیل کنیم، تعطیلی برای جایی است که احساس کنیم وضع قرمز باشد. میبینید که اقتصادهای بزرگ دنیا در مواجهه با کرونا زمین خوردند و با بیش از ۳ میلیون بیکار مواجه بودیم.
ربیعی گفت: دولت در مجموع تصمیمات غلطی در مواجهه با کرونا نگرفته است، آنجایی ما دچار مشکل شدیم که به یکباره در جامعه شورش روانی پیدا شد و مردم خسته شدند به نوعی شورش خستگی بود. عادی سازی به صورت انگاره عمومی شکل گرفت در حالی که ما در ستاد در این جهت حرکت نکردیم و اساسا این دوگانه را دوگانه درستی نمیدانیم.
وی با بیان اینکه چشم اندازی برای کرونا وجود ندارد و هیچ کارشناسی به ما چشم اندازی در این خصوص نداده است، گفت: به جای دوگانه تعطیلی - عادی سازی همه به سمتی برویم که رعایت اصول مقابله کارآمد با کرونا را تجربه کنیم.
ربیعی درپاسخ به اینکه چه میزان از این ارز صادراتی بازگشته است؟ اظهار داشت: عده ای ارز نیاوردند و این نباید دلیل شود که ما کل صادرکنندگان را زیر سوال ببریم. به عقیده من امروز صادرکنندگان ما در خط مقدم اقتصادی هستند و به کشور کمک میکنند. تحریم و زندگی اقتصادی بدون نفت فقط با صادرکنندگان قوی ممکن خواهد بود.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری تاکید کرد: ما نیازمندیم صادرکنندگان قوی در کشور داشته باشیم و اگر میخواهیم زندگی بدون نفت تجربه کنیم باید زندگی اقتصادی خود را به تولید داخلی خود متکی کنیم. افزایش تولید داخلی و صادرکنندگان قوی راه برون رفت ما از فشارهای آمریکا است.
وی با تاکید بر اینکه صادرکنندگان ما غالبا از افراد خوشنام و دلسوز هستند، گفت: بحث ما در مورد افرادی است که کارتهای یکبار مصرف و کارتهای جای های مختلف را گرفتند و امروز در شرایط فشار اقتصادی ارزها را بر نمیگردانند.
سخنگوی دولت گفت: هیچ وقت تفاوت قیمت ارز آنچنانی وجود نداشته و ما ۷۰ یا ۸۰ میلیارد دلار درآمد ارزی داشتیم و این درآمد ارزی نفتی کشور پاسخگوی نیازهای ما بوده است و هرکسی میتوانست صادرات بیشتر کند منعی نداشته است اما اکنون به تحریم خوردیم.
ربیعی یادآورشد: امروز در ستاد اقتصادی دولت در مورد تامین ارز برای مواد اولیه کارخانهها تصمیمات خوبی گرفته شد. بر اساس این تصمیم ارز کارخانهها و به تبع آن تولید داخلی افزایش مییابد که بخشی از آن به صادرات منجر خواهد شد. گمرک ایران هم معمولاً تعهد برگشت ارز را از تمام صادرکنندگان اخذ کرده است اما چیزی که مطرح است اینها با محدودیت روبرو می شوند و کارتهایشان باطل میشود.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری یادآور شد: عدهای از کارتهای بازرگانی افراد عادی سوءاستفاده کردند که لازم است در این شرایط دقت شود که این روند دیگر ادامه نداشته باشد.
سخنگوی دولت گفت: در جلسه سران قوا در روز گذشته هم در مورد این موضوع بحث شد و امروز صبح هم تصمیم گرفته شد که مهلت برگشت ارز صادراتی به ۴ ماه برگردد و افرادی که ظرف سه ماه تحویل دهند، ۱۰ درصد معافیت بازگشت ارز خود را خواهد داشت و سیاست تشویقی در نظر گرفته شد.
وی در پاسخ سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا دولت برای عدم بازگشت ارز توسط صادرکنندگان تمهیدی نداشته و الان دچار مشکل شده است؟ گفت: تحریم یک واقعیت است. قرار بود با تحریم اقتصاد ایران را فروبپاشد، این اعترافات بولتون و نوشتههایشان است که قرار بوده با تحریم اقتصاد ایران را فرو بپاشند و بعد ایران دچار فروپاشی شود که بالاخره اینها تاثیر میگذارد و این تاثیر روی کاهش ارز آمده است.
ربیعی اضافه کرد: ارز دولتی و نفت ما خیلی کم شد اما خوشبختانه آقای زنگنه با تمهیداتی که اتخاذ کرده خبرهای خوشی میدهد که امیدوارم گشایشهای خوبی در این زمینه ایجاد شود.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری با اشاره به بازگشایی مرزها اظهارداشت: امروز وزارت خارجه به ستاد اقتصادی تبدیل شده و صادرات ما به وضع طبیعی برگشته است. آثار کرونا برای بسته شدن مرزها که از بین رفت ما به سرعت داوطلب شدیم و پروتکلهای مرزی امضا کردیم و مرزها را باز کردیم.
سخنگوی دولت با اشاره به ممنوعیت اختصاص ارز برای۲ هزار و ۲۰۰ قلم کالا گفت: هیچ چیزی نباید مانع از افزایش توان تولید داخل شود. برخی حوزهها و استانها تبدیل به کارخانههای بزرگ شدهاند؛ به طور قطع تولید داخلی باعث افزایش ظرفیت صادراتی خواهد شد و به ما کمک خواهد کرد.
ربیعی ادامه داد: مشکلات ارزی را با برخی کشورها حل کردیم و بخشی از ارزها در حال بازگشت به کشور است که اگر این ارزها به کشور برگردد ما امسال را بدون مشکل ارز عبور خواهیم کرد.
وی با بیان این که عرضه در بازار ارز را افزایش خواهیم داد، گفت: البته منظور از بازار فردوسی نیست و این افزایش برای رفع نیازها و مواد اولیه است؛ ما هم مثل همه نگران شرایط دشوار تاثیر ارز بر روی کالاها هستیم اما متاسفانه برخی کالاهای خود را نگه داشتهاند و انتظار ارزی ایجاد میکنند.
سخنگوی دولت افزود: چرا برخی رسانهها تیتر میزنند که دلار به سوی ۵۰ هزار تومان میرود؟ این چه مشکلی را از کشور حل میکند؟ اگر یک پیش بینی اقتصادی شاذ دارید چرا آن را به تیتر یک تبدیل میکنید؟
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری ادامه داد: در جلسه سران سه قوه بحث اصلی بر سر کنترل قیمت ارز بود و قرار شد مجلس و قوه قضاییه به موضوع ورود کنند و مواردی را هم دولت تمهید کرده برای اینکه بازار را کنترل کند.
وی با بیان اینکه ما از این بحران عبور خواهیم کرد، گفت: از مردم به خاطر فشارهای آمریکا که وضع دشواری برای کشور درست کرده است، عذرخواهی میکنیم.
منبع: همشهری