به گزارش راهبرد معاصر، بر اساس آییننامه مذکور اشخاص در قید حیات و وراث متوفیان تعیین تکلیف شده دارنده سهام عدالت محسوب میشوند و فهرست نهایی این افراد توسط سازمان خصوصی سازی به شرکت سپردهگذاری مرکزی و تسویه وجوه اعلام خواهد شد.
فرصت ۴۵ روزه به افرادی که شماره شبای خود را ثبت نکردهاند
آن دسته از دارندگان سهام عدالت که برای ثبت شماره شبای بانکی خود به سامانه سهام عدالت و اخذ تاییدیه از طریق این سامانه اقدام نکردهاند حداکثر ظرف ۴۵ روز پس از تصویب این آییننامه فرصت دارند با مراجعه به سامانه نسبت به ثبت شماره شبای بانکی خود و اخذ تاییدیه اقدام کنند.
تعیین تکلیف سهام متوفیان
همزمان با آزادسازی سهام عدالت، از طریق سامانه مربوطه سامانه متوفیان (انتقال سهام آنها به وراث قانونی، توسط دفاتر پیشخوان دولت) متوقف میشود و پس از پایان فرآیند آزادسازی سامانه مجددا شروع به کار میکند.
بر این اساس، سازمان خصوصیسازی موظف است اطلاعات کلیه دارندگان سهام عدالت فوت شده تا آن تاریخ را جهت ساماندهی در اختیار شرکت سپردهگذاری مرکزی قرار دهد. همچنین برای انجام اقدامات لازم برای تعیین تکلیف و انتقال سهام متعلق به متوفیان به وراث قانونی آنها سازمان خصوصیسازی موظف است در زمان مقرر شده از سوی شورای عالی بورس نسبت به انتقال نرم افزار مشاهده و بررسی ثبت وراث و کلیه اطلاعات و زیرساختهای فنی مرتبط با آن به شرکت سپردهگذاری مرکزی اقدام کند.
شرکت سپردهگذاری موظف است به منظور احراز اصالت مفاد گواهی حذف وراثت قطعیت یافته از سوی دادگاهها نسبت به برقراری ارتباط مکانیزه با قوه قضاییه اقدام و نسبت به احراز هویت و اصالت وراثت قانونی و سهمالارث آنها اطمینان کسب کرده و سهام مشمولین را به وراث منتقل کند.
تعیین تکلیف شرکتهای سرمایهگذاری استانی
سهام کلیه شرکتهای سرمایهپذیر فهرست شده در یکی از بورسها طرح توزیع سهام عدالت به تناسب دارندگان نهایی سهام عدالت به انضمام لیست آنها تعداد سهام تکتک این افراد توسط سازمان خصوصیسازی به شرکتهای سرمایهگذاری استانی منتقل و نسخهای از مستندات آن باید به شرکت سپردهگذاری ارسال شود.
شرکتهای سرمایهگذاری استانی مکلف هستند صورتهای مالی خود را متناسب با تغییرات صورت گرفته بر اساس استانداردهای حسابداری ملی کشور اصلاح کنند. طبق تبصره ۱ ماده ۳ این آیین نامه به منظور صیانت از سرمایه دارندگان سهام عدالت که روش غیر مستقیم را انتخاب کردهاند شرکتهای سرمایهگذاری استانی مکلف هستند برای سرمایهگذاری در سهام از روش حسابداری خالص ارزش فروش، استفاده کنند. و افشاهای لازم را بر اساس استاندادرهای حسابداری در صورتهای مالی انجام دهند.
سودهای تحقق نیافته ناشی از به کارگیری روش خالص ارزش فروش طبق استانداردهای حسابداری مشمول مالیات نخواهند بود. بر اساس تبصره ۲ این ماده سازمان خصوصی سازی مکلف است حداکثر ظرف مدت ۱ ماه پس از تاسیس شرکت هلدینگ سهامی عام جهت سرمایهگذاری در فعالیتهای اقتصادی سهام شرکتهای غیر بورسی موجود در سبد سهام عدالت را به شرکت هلدینگ انتقال دهد.
جزئیات تشکیل هلدینگ سهامی عام
به منظور مدیریت سهام شرکتهای غیر بورسی، یک شرکت هلدینگ سهامی عام جهت سرمایهگذاری در فعالیتهای اقتصادی موضوع فعالیت اساسنامه تشکیل خواهد شد. معامله سهام شرکت مذکور تا پیش از پذیرش و درج در یکی از بورسها فاقد اعتبار است. پنج نفر خبره مالی به عنوان موسس و اولین مدیران توسط سازمان خصوصیسازی، اتاق تعاون ایران و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در صورت تایید صلاحیت حرفهای توسط سازمان بورس و اوراق بهادار، انتخاب شده و جهت تأیید به شورای عالی بورس و اوراق بهادار معرفی میشوند.
سازمان خصوصیسازی مکلف است نسبت به تامین و تخصیص وجوه مالی ازمحل سود سهام عدالت سنوات گذشته به مبلغ ۵۰ میلیارد ریال به شرکت هلدینگ به جهت امکان تاسیس و مدیریت هزینهها در سال اول فعالیت اقدام کند. شش ماه پس از تاسیس، اولین مدیران شرکت، نسبت به برگزاری مجمع عمومی عادی بهطور فوقالعاده جهت انتخاب مدیران بعدی اقدام خواهند کرد.
هیاتمدیره شرکت هلدینگ موظف است به تعداد و مبلغ سهام اختصاص یافته توسط سازمان خصوصیسازی به هر دارنده سهام عدالت با برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده نسبت به افزایش سرمایه از محل سهام واگذار شده – به سرمایه ثبت شده شرکتهای سرمایهپذیر در تاریخ یکم تیرماه، و به نام کلیه دارندگان سهام عدالت که از طرف سازمان خصوصیسازی معرفی میشوند، اقدام کند.
کلیه داراییهای شرکتهای سرمایهگذاری استانی، بهجز دفتر مرکز اصلی محل فعالیت شرکت سرمایهگذاری استانی تا متراژ ۲۵۰ متر و مبلغ حداکثر ۵ میلیارد ریال وجه نقد و ملزومات مصرفی دارای ارزش دفتری تا سقف پنج میلیون ریال و مطالبات شرکتهای تعاونی شهرستانی- باید طی مدت شش ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه به ارزش دفتری منعکس در دفاتر قانونی شرکتهای سرمایهگذاری استانی، از طریق تنظیم صورتجلسه و سایر اقدامات قانونی مرتبط و با نظارت بازرسین قانونی شرکتهای سرمایهگذاری استانی و شرکت هلدینگ به شرکت هلدینگ منتقل شود.
هیاتمدیره شرکتهای سرمایهگذاری استانی مکلفاند نسبت به انجام اقدامات لازم طبق قوانین و مقررات به منظور تسریع در پذیرش و درج شرکت در بورسها اقدام کنند. طبق تبصره چهار نیز سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است، شرکت هلدینگ را ثبت و افزایش سرمایه شرکت مزبور را پس از برگزاری مجمع عمومی فوق العاده شرکت و اخذ تاییدیه از بازرس قانونی، سازمان بورس و اوراق بهادار و سازمان خصوصیسازی ثبت کند.
نکات مهم برای سهامداران شرکتهای سرمایهپذیر
آن دسته از دارندگان سهام عدالت که «سهامداری شرکتهای سرمایهپذیر» را انتخاب کرده اند توجه داشته باشند سهام شرکتهای مشمول واگذاری فهرست شده در یکی از بورسها مستقیما تخصیص داده میشود. در واقع پس از تکمیل«فرم سهامداری شرکتهای سرمایهپذیر» توسط دارندگان سهام عدالت در سامانه سهام عدالت، شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه مکلف است حداکثر ظرف ۱۴ روز، سهام شرکتهای مشمول واگذاری فهرست شده در یکی از بورسها را پس از ارسال اطلاعات مربوطه توسط سازمان خصوصیسازی از مالکیت شرکتهای سرمایهگذاری استانی به مالکیت دارندگان سهام عدالت منتقل کند و پس از شناسایی اولیه آنها، گواهی الکترونیکی سهام برای دارندگان سهام عدالت صادر و در اختیار آنها قرار دهد.
امکان انجام معامله سهام آن دسته از دارندگان سهام عدالت که «سهامداری شرکتهای سرمایهپذیر» را انتخاب کردهاند، به صورت تدریجی طبق مصوبه شورای عالی بورس و اوراق بهادار و مطابق برنامه زمانبندی اعلامی طی مدت یک سال و پس از آن بدون محدودیت وجود خواهد داشت.
وظایف شرکتهای سرمایهگذار استانی
طبق ماده شش آییننامه، شرکتهای سرمایهگذاری استانی مکلفاند در خصوص باقیمانده سهام شرکتهای سرمایهپذیر فهرست شده در یکی از بورسها موجود در پرتفوی شرکت سرمایهگذاری استانی نسبت به برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده به منظور افزایش سرمایه اقدام کنند.
سازمان خصوصیسازی موظف است پس از تخصیص سهام مشمولینی که تا تاریخ ۲۹ خرداد، روش مستقیم سهامداری را انتخاب کردهاند، باقیمانده سهام شرکتهای بورسی سرمایهپذیر را بر اساس تعداد مشمولینی که در هر استان به روش غیر مستقیم باقی ماندهاند به هر یک از شرکتهای سرمایهگذاری استانی از محل سهام تجمیع شده، شرکتهای سرمایهپذیر تخصیص و با در نظر گرفتن ارزش دارایی هر یک از آن شرکتها به قیمت پایانی روز یکم تیر (مطالبات ایجاد شده) سرمایه آنها را تعیین و بر مبنای هر سهم هزار ریالی تعداد سهام هر یک از سهامداران شرکتهای سرمایهگذاری استانی را به تفکیک هر استان تعیین و به شرکت سپردهگذاری مرکزی اعلام کند.
سازمان بورس و اوراق بهادار مجاز است بدون رعایت ترتیبات قانونی مقرر، در خصوص افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهگذاری استانی صرفا با اعلام ترازنامه شرکتهای سرمایهگذاری استانی برمبنای قیمت پایانی معاملاتی روز یکم تیرماه، توسط سازمان خصوصیسازی، نسبت به افزایش سرمایه شرکتهای صدرالاشاره اقدام کند. شرکتهای سرمایهگذاری استانی مکلفاند حداکثر ظرف دو ماه پس از ثبت افزایش سرمایه موضوع این ماده نسبت به برگزاری مجامع عمومی به منظور تصویب اساسنامه، انتخاب مدیران و سایر موارد اقدام کنند.
هیاتمدیره شرکتهای سرمایهگذاری استانی به وسیله مجمع عمومی عادی متشکل از سهامداران هر شرکت سرمایهگذاری استانی که مجمع آن به صورت الکترونیکی برگزار خواهد شد، از بین اشخاص واجد صلاحیت حرفهای براساس اساسنامه شرکت و دستورالعمل تایید صلاحیت حرفهای مدیران نهادهای مالی مصوب شورای عالی بورس انتخاب خواهند شد.
جهت رعایت حقوق سهامداران در انتخاب اعضای هیاتمدیره، مدت زمان رایگیری در مجمع الکترونیک، سه تا شش روز خواهد بود. حسابرس و بازرس قانونی شرکتهای سرمایه گذاری استانی از بین حسابرسان معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار انتخاب خواهند شد و اطلاعات شرکتهای سرمایهگذاری استانی با توجه به پذیرش در بورسها براساس دستورالعمل افشای اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در سامانه رسمی سازمان بورس و اوراق بهادار، افشا خواهد شد.
دارندگان سهام عدالت میتوانند برای مشارکت در مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی به اشخاص حقیقی و حقوقی از جمله شرکتهای تعاونی، نهادهای مالی فعال در بازار سرمایه و سایر اشخاص وکالت دهند. حضور وکیل در مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی و هلدینگ با رعایت قوانین بلامانع است.