به گزارش راهبرد معاصر کرونا، محرم امسال را هم با سالهای گذشته متفاوت کرده است و شیعیان در کشورهای مختلف به سوگواری در این ماه پرداختهاند؛ در برخی کشورها مراسمها با رعایت پروتکلهای بهداشتی رعایت میشوند و برخی از دیگر هم از طربق فضای مجازی به این کار پرداختهاند.
ایران مانند بیشتر کشورهای مسلمان دیگر، از راه اول حرکت کرده است و مراسمهای عزاداری با دستورالعملهای مختلف وزارت بهداشت در حال برگزاری است، دستورالعملهایی مثل عدم عزاداری در فضای بسته، ممنوعیت حرکت به صورت دسته، عدم عزاداری گروه بیشتر از دو ساعت، پوشیدن ماسک و ...
دو روز گذشته رییس سازمان اورژانس کشور تایید کرد که موارد اعلام شده توسط وزارت بهداشت به خوبی رعایت شده است، پیرحسین کولیوند در این رابطه گفته بود: «آنچه اکنون در هیاتها و غالب جاهایی که مراسم عزاداری برگزار میشود، شاهدیم، این است که دستورالعملهای بهداشتی را رعایت میکنند.»
اما کشورهای دیگر هم با روشهای مختلفی به برگزاری مراسمهای عزاداری ماه محرم پرداختهاند، روشهایی که شیوع ویروس کرونا را به حداقل برساند، این روشها در برخی مناطق سختگیرانه است و اما در مناطقی هم نواقص زیادی در آنها دیده میشود.
پاکستان؛ عزاداری با دستورالعملهای بهداشتی
برای مثال پاکستان یکی از کشورهایی است که با برنامههایی مشابه با ایران، برای سوگواری در محرم برنامهریزی کرده است، مسئولان وزارت بهداشت این کشور اعلام کردهاند مردم با رعایت برخی پروتکلهای اجتماعی مثل فاصلهگذاری اجتماعی، ضرورت پوشیدن ماسک و ... به سوگواری بپردازند.
مرکز فرماندهی ملی پاکستان هم از مدیران محلی درخواست کرده است که مطمئن شوند مردم در اجتماعات بزرگ دستورالعملها را رعایت میکنند و جلوی شیوع ویروس گرفته شده است. قرار است در صورت عدم رعایت پروتکلها پلیس پاکستان به عزاداران هشدار بدهد. براساس گزارش تسنیم، عمران خان نخست وزیر پاکستان در این باره گفته بود: «ماه محرم را در پیش داریم و باید در عزاداری ها نیز توصیه های بهداشتی را جدی بگیریم تا مجدداً شاهد گسترش ویروس کرونا نباشیم.»
عراق؛ نگرانی نسبت به عدم رعایت پروتکلها و قوانین
عراق هم مانند ایران و پاکستان مراسمهای محرم را با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار کرده است، اما با وجود هشدار بسیاری از مراجع و مسئولین این کشور نگرانیهای نسبت به عدم رعایت برخی پروتکلهای در این کشور وجود دارد.
برای مهار هرگونه شیوع احتمالی بیماری کمیته عالی بهداشت و ایمنی عمومی عراق تصمیم گرفت که به زائران خارجی اجازه ورود به این کشور ندهد، سفرهای استانی را ممنوع کند و همچنین از مردم بخواهد ماسم بپوشند و با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی عذاداری کنند.
اما به نظر میرسد بسیاری از این قوانین رعایت نشده است، رویترز در این رابطه نوشته: «عزاداران از اولین روز محرم از طریق راههای غیراصلی به کربلا سفر کردند، از سویی در برخی از مراسمها رعایت فاصلهگذاری اجتماعی بیشتر یک رویاست.»
کویت؛ ۱۵ تا ۶۰ سالهها عزاداری کنند
در کویت هم قوانین سختگیرانهای برای جلوگیری از شیوع کروناویروس در هنگام عزاداری تصویب شده است، به طوری که زمان سوگواری در مراسمهای این کشور ۱۵ دقیقه است، افرادی بدون بیماری خاصی که بین ۱۵ تا ۶۰ ساله هستند یتوانند در مراسم شرکت کنند، در هنگام ورود به مراسم دمای بدن افراد کنترل میشود و پوشیدن ماسک و رعایت فاصله ۱.۵ متری با دیگران هم اجباری است.
بحرین؛ پخش زنده مراسمها
برخلاف بیشتر کشورها، براساس گزارش العربیه سوگواریهای محرم در بحرین به شکل حضوری برگزار نمیشود، هیئت مدیره اوقاف جعفریه این کشور اعلام کرده است که مراسم محرم امسال از حسینیهها به طور زنده پخش میشود و فقط کارمندان همان مساجد با پوشیدن ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی میتوانند در سوگواری شرکت کنند.
اسامی این افراد هم ثبت میشود، تا بعد از عزاداریها وزارت بهداشت وضعیت آنها را کنترل کند، همچنین قرار شده است تا مانند ایران اهالی خانوادهها در خانه به عزاداری محرم بپردازند.
عربستان؛ عزاداری در حسینیهها با جمعیت محدود
در عربستان هم برنامههای متفاواتی برای برگزاری عزاداری محرم برای ۴ میلیون جمعیت شیعه این کشور ایجاد شده است، در مناطقی از این کشور دستورالعملهای بهداشتی به مساجد و حسینیهها ابلاغ شده است تا جلوی جمع شدن بیش از ۵۰ نفر گرفته شود وعزاداران ماسک بپوشند.
از سوی دیگر جمعیت شیعه عربستان میتوانند مراسم عزاداری را به شکل زنده هم تماشا کنند.
خبرآنلاین