موکب اربعینی در مرزها فعال نمی‌شود / جایگزینی ۴ طرح به جای پیاده‌روی اربعین-راهبرد معاصر

موکب اربعینی در مرزها فعال نمی‌شود / جایگزینی ۴ طرح به جای پیاده‌روی اربعین

رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات تأکید کرد: امسال هیچ موکبی در مرزها راه‌اندازی نمی‌شود و هیچ موکبی نباید به سمت مرزها حرکت کند، در غیر این صورت از حرکت بازداشته می‌شود.
تاریخ انتشار: ۱۸:۴۴ - ۳۰ شهريور ۱۳۹۹ - 2020 September 20
کد خبر: ۵۹۷۹۰

به گزارش راهبرد معاصر محمد جلال‌مآب، رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات، امروز ۳۰ شهریورماه، طی نشستی خبری به تشریح برنامه‌های موکب‌های ایرانی اربعین پرداخت و با اشاره به اینکه اولین سالی است که اربعین را بدون حضور شهید قاسم سلیمانی برگزار می‌کنیم، گفت: زمانی که سردار وارد عراق شدند، نظرشان این بود که همه مسلمانان باید برای هرچه باشکوه‌تر بنا شدن بارگاه‌های ائمه(ع) تلاش کنند؛ بر همین اساس ستاد بازسازی را پایه‌گذاری کردند.
 
وی یاد و خاطره رزمندگان دفاع مقدس را گرامی داشت و گفت: مردم و دولت عراق میزبان اصلی اربعین هستند و ما فقط به این میزبانی کمک ‌کردیم و این کمک با سازماندهی موکب‌های ایرانی محقق شد‌.
 
 
جلال‌مآب با اشاره به شرایط خاص امسال و تأکید بر برگزار نشدن تجمعات برای حفظ سلامت مردم، بیان کرد: تلاش ما برای حفظ سلامت مردم است و امسال ایرانی‌ها به مراسم پیاده‌روی اربعین اعزام نخواهند شد و دعای امسال ما بازگشت سلامت به جامعه جهانی خواهد بود تا سال آینده اربعینی باشکوه‌تر داشته باشیم.
 
وی با اعلام قطعی بودن حضور نداشتن مردم ایران در عراق، گفت: موکب‌ها از برکات اربعین هستند و ما مرجع سازماندهی، صدور مجوز و نظارت بر موکب‌ها هستیم و اگر سایر سازمان‌ها نظری داشته باشند، می‌توانند به عنوان پیشنهاد به ستاد مرکزی اربعین ارائه دهند.
 
رئیس ستاد بازسازی عتبات، ارائه خدمات به زائران اربعین و امدادرسانی به مردم در حوادث غیرمترقبه را مأموریت موکب‌های اربعین بیان و تصریح کرد: مأموریت دیگری برای موکب‌ها تعیین نشده است و اگر مسئولی در این خصوص صحبتی کند، باید موضوع را با ما مطرح کند. امسال که موکب‌ها در اربعین نیستند در چهار محور فعال می‌شوند. البته ما دو پیشنهاد را مطرح کردیم که حضور تعدادی از موکب‌ها در اربعین برای خدمت به زائران عراقی یا در اختیار قرار دادن امکانات آنها به مردم عراق است. البته هنوز موافقت مسئولان عراقی اعلام نشده است.
 
وی افزود: موکب‌ها از فروردین‌ماه در پویش کمک مؤمنانه فعال هستند و این فعالیت ادامه خواهد داشت. جمع‌آوری کمک برای دانش‌آموزان بی‌بضاعت نیز از دیگر برنامه‌های موکب‌های اربعین امسال است. پویش «حرم عشق» نیز در حال اجراست که طی آن موکب‌داران هزینه‌های پذیرایی خود را به ساخت و بازسازی حرم‌های مطهر اختصاص می‌دهند یا برای زیرساخت‌های لازم در داخل کشور هزینه می‌کنند.
 
جلال‌مآب اقدام چهارم را همکاری در برگزاری قرائت سراسری زیارت اربعین اعلام و تصریح کرد: امسال هیچ موکبی در مرزها راه‌اندازی نمی‌شود و هیچ موکبی نباید به سمت مرزها حرکت کند، در غیر این صورت از حرکت بازداشته می‌شوند. همچنین، اقداماتی از قبیل ضدعفونی اماکن عمومی سه هزار مرتبه، اهدای ۱۱ هزار لیتر ماده ضدعفونی‌کننده، تهیه و توزیع دو و نیم میلیون لباس، دو و نیم میلیون دستکش، ۱۵ میلیون ماسک و  ۴۰۰ هزار بسته معیشتی انجام شده است که تا پایان کرونا ادامه خواهد داشت. این اقدامات از سوی ۶۰۰ موکب و ۱۸ هزار داوطلب در حال انجام است.
 
وی از فعالیت بانوان در تمام بخش‌ها خبر داد و گفت: ۱۰ درصد موکب‌ها ویژه بانوان هستند و در سایر موکب‌ها به ویژه در حوزه پزشکی بانوان بسیار فعال هستند. همچنین، بر عملکردهای موکب‌ها نظارت می‌شود و شاهد تخلفات بسیار محدودی بوده‌ایم. امسال زائری از سوی عراق به ایران وارد نخواهد شد و موکب‌های مربوط به پذیرایی نیز برپا نمی‌شود.

رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات در خصوص ساخت شهرک زائر در خوزستان بیان کرد: موکب‌داران از ساخت این شهرک و ایجاد محل‌های دائمی برای استقرار موکب‌ها هم در ایران و هم در عراق استقبال کرده‌اند.

 

اجرای طرح نایب شهید

 
وی از اجرای طرح نایب شهید در اربعین سال جاری خبر داد و گفت: ثبت‌نام از متقاضیان آغاز شده و افراد حاضر در حرم‌ها به نیابت از افراد متقاضی زیارت خواهند کرد و انجام این نیابت از دهم تا بیستم صفر انجام می‌شود.
 
جلال‌مآب به تأثیر کرونا بر توقف پروژه‌ها نیز پرداخت و ادامه داد: فعالیت بازسازی عتبات عالیات هرگز متوقف نخواهد شد و تلاش داریم امانتی را که مردم به ما سپرده‌اند ادا کنیم. بهمن‌ماه ۹۸ آخرین اعزام نیرو به کربلا انجام شد، اما با شیوع کرونا این گروه اعزامی به ایران بازنگشتند و برای تداوم پروژه‌ در کربلا ماندند. هم‌‌اکنون نیز با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در حال انجام فعالیت‌های خود هستند. در سایر پروژه‌ها با توجه به اینکه نیروها به ایران بازگشتند، روند اجرای آنها متوقف شد.
 

نیروهای ستاد بازسازی عتبات در حال بازگشت به عراق هستند

 
وی اعلام کرد: علی‌رغم مشکلات مربوط به شیوع کرونا، اقدامات مربوط به ۳۰ هزار متر مربع از زیربنای صحن حضرت زینب(س) در کربلای معلی انجام شد و اکنون نیز نیروهای اعزامی با در دست داشتن نتایج تست‌های پزشکی خود و دریافت ویزا به مرور در حال اعزام به عراق هستند و به تدریج تعداد نیروها در حال رسیدن به حد مطلوب است.
 
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات درباره آخرین وضعیت سه پروژه اصلی ستاد بازسازی عتبات عالیات گفت: بخش‌های زیادی از صحن حضرت زهرا(س) تکمیل شده و فقط فرایند رفع نقص باقی مانده بود که کرونا مانع اجرای آن شد و کم‌کم نقص‌ها برطرف و به طور کامل بخش زیارتی این صحن تحویل تولیت می‌شود. پنج تا شش ماه نیز برای تکمیل بخش‌های غیر زیارتی مانند موزه و کتابخانه زمان لازم است. البته از آنجا که اعزام نیروها تازه آغاز شده است اگر کار را شروع کنیم تا پایان سال به اتمام خواهد رسید.
 
وی در خصوص روند ساخت صحن حضرت زینب(س) در کربلا اظهار کرد: خردادماه امسال قرار بود سازه فلزی صحن به اتمام برسد که تاکنون ۶۵ درصد پروژه پیشرفت فیزیکی داشته است. پیش‌بینی می‌کنیم تا سال ۱۴۰۳ این صحن به اتمام برسد. پروژه‌ای با عنوان صحن حضرت امام محمدباقر(ع) در کاظمین در دست طراحی داریم که دو و نیم تا سه سال زمان برای تکمیل آن نیاز است. در سامرا نیز برای اجرای طرح توسعه حرم در حال مذاکره با تولیت هستیم اما روند مذاکرات نشان‌دهنده اهتمام جدی دیوان وقف شیعی عراق به توسعه این حرم است.
 
جلال‌مآب درباره کاهش کمک‌های مردم با توجه به شرایط بد اقتصادی گفت: در دو سال اخیر با توجه به شرایط بد اقتصادی کمک‌های دولتی کاهش یافته است. البته ما نیز توقعی از دولت نداریم. در طول تاریخ از زمان آل‌بویه تاکنون دولت‌های ایران نقش مهمی در بازسازی عتبات داشته‌اند؛ آجرهای طلای گنبد حضرت علی(ع) را که نگاه کنید پشت آنها نوشته شده است «نادر کلب علی» که نشان می‌دهد نادرشاه افشار گنبد را اجرا کرده است. در گذشته کمک‌های مردمی در قالب وقف بود که آن هم برای توسعه حرم‌ها نبود، اما در دوره جمهوری اسلامی کمک‌های مردمی افزایش یافته است و طی این دو سال نیز مردم چیزی کم نگذاشته‌اند.
 
وی افزود: علاوه بر اینکه تلاش می‌کنیم کمک‌‌‌های دولتی را حفظ و حتی افزایش دهیم، می‌خواهیم نقش‌ کمک‌های مردمی چه ایرانی و چه غیرایرانی، چه شیعه و چه غیرشیعه را افزایش دهیم. مردم می‌توانند از طریق درگاه‌ www.atabat.org و نیز از طریق کدهای دستوری #۷۲* و نیز #۲۳۳* یا از طریق ستادهای استانی کمک‌‌های خود برای بازسازی عتبات عالیات را واریز کنند.
 
جلال‌مآب از پروژه ویژه، تاریخی و ارزشمند ترفیع گنبد حرم امام حسین(ع) نیز سخن گفت و افزود: تمام قطعات گنبد در کرمان ساخته و به عراق منتقل شده، اما به دلیل شیوع کرونا، امکان نصب آنها هنوز فراهم نشده است. امیدواریم تا دو ماه آینده روند نصب آغاز شود. ۵۰ درصد طلای مورد نیاز برای نصب گنبد را شیعیان غیرایرانی تأمین کرده‌اند.
 
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات در پاسخ به اینکه آیا ستاد موزه ویژه‌ای را تأسیس خواهد کرد؟ بیان کرد: خیر، به صورت مجزا تاکنون تصمیمی برای ساخت موزه ستاد گرفته نشده، اما در کرمان، محل ساخت گنبد جدید حرم امام حسین(ع)، مجموعه‌ای از تربت‌های حرم جمع‌آوری شده که در نوع خود بی‌بدیل است.
 
وی از خدمات داوطلبانه تعداد زیادی از علاقه‌‌مندان به اهل‌بیت(ع) در ستاد نیز سخن گفت و تصریح کرد: سه هزار نفر در ستادهای استانی فعال هستند که دو هزار و ۵۰۰ نفر آنها داوطلبانه فعالیت می‌‌کنند.
 
ایکنا
مطالب مرتبط
ارسال نظر