آیا خسارات ناشی از گره زدن اقتصاد به برجام ادامه دارد؟-راهبرد معاصر
«یادداشت اختصاصی» محمد کهندل، اقتصاددان و استاد دانشگاه

آیا خسارات ناشی از گره زدن اقتصاد به برجام ادامه دارد؟

آقای رئیس جمهور اگر قرار است در اقتصاد کشور توفیقی حاصل شود، شما به عنوان رئیس دولت مسئول آن بودید، خودتان حتی آب خوردن ما را به برجام گره زدید و توافق با غرب را رافع همه ی و مشکلات و مسائل کشور می دانستید، پس بپذیرید بی عملی و دست به دامان آمریکا شدن ماحصل سیاست های شماست.
محمد کهندل؛ اقتصاددان و استاد دانشگاه
تاریخ انتشار: ۱۶:۴۸ - ۰۵ مهر ۱۳۹۹ - 2020 September 26
کد خبر: ۶۰۵۵۳

«دولت، اقتصاد و سیاست خارجی»؛ آیا رئیس جمور کماکان به دنبال فرصت سوزی است؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ آقای رئیس جمهور، هفت سال است که سکان مدیریت اقتصاد ایران در دست شما و دولت شماست، چگونه می توانید همه آنچه بر اقتصاد ایران تحمیل شده را به آمریکا نسبت دهید و کاخ سفید را یگانه مقصر عنوان کنید؟ آیا مسلمان نباید منصفانه قضاوت کند؟ قضاوت منصفانه یک انسان مسلمان یا یک مسئول و کارشناس‌ اقتصادی مسلمان در بابت آنچه درباره نفرین و لعن به آمریکا برای مشکلات اقتصادی کشور مطرح کردید، این گونه شرط انصاف را به جا می آورد که تاکید شود، بخشی از مشکلات اقتصادی ایران متوجه آمریکاست، اما آرمان اصلی ما و شعار با پایه و دلیل مرگ بر آمریکایی که سر می دهیم به این معنا نیست که رعایت انصاف را نکنیم. ما از این جهت مرگ بر آمریکا می گوییم که آمریکا منادی زور و ترویج دهنده استبداد و تبلور استکبار مطلق است. ما به سیاست‌های خصمانه و استکباری آمریکا معترض هستیم، بنابراین این موضوع جدای از مسائل اقتصادی کشور است.


آقای رئیس جمهور اگر قرار است در اقتصاد کشور توفیقی حاصل شود، شما به عنوان رئیس دولت مسئول آن بودید، خودتان حتی آب خوردن ما را به برجام گره زدید و توافق با غرب را رافع همه ی و مشکلات و مسائل کشور می دانستید، پس بپذیرید بی عملی و دست به دامان آمریکا شدن ماحصل سیاست های شماست.


ما به عنوان ملت ایران از شما می پرسیم که آیا قبل از روی کار آمدن دولت شما، آمریکایی در میان نبود یا دولت های قبلی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران مشکلی نداشتند که دولت شما با چالش‌ها و دشمنی های دولت آمریکا مواجه شد؟ جناب آقای رئیس جمهور آیا شما به زعم آگاهی به دشمنی دیرینه آمریکا با ملت ایران و اینکه ما ابتدای انقلاب به اشکال مختلف تحت تحریم آمریکا بودیم وقتی فرمان دستگاه اجرایی کشور را به دست گرفتید آیا به مردم قول ندادید که مشکلات کشور را ۱۰۰ روزه حل می کنید؟ آیا از کلید طلایی جادویی خود به مردم وعده و وعیدهای آنچنانی برای حل مشکلات اقتصادی ندادید؟ چه کسی باید مورد غضب وخشم مردم قرار بگیرد؟ آیا دولت های شما که در هفت سال گذشته تا کنون برای حل مشکلات اقتصادی و رفاه عمومی و ثبات اقتصادی و معیشت مطلوب مردم کمترین کاری نکرده، نبايد سرافکنده باشند؟ آیا بی عملی دولت شما در حوزه رکود و تورم را باید به گردن آمریکا انداخت و کاخ سفید را مقصر کرد؟ جای سیاست‌ها و اقدامات شما برای اصلاح امور و پیشبرد اهداف اقتصادی کشور مبتنی بر سیاست های اقتصاد مقاومتی چرا خالی است؟


از سوی دیگر آقای رئیس جمهور باید به منتقدان اقتصادی دولت پاسخ آها که از تحلیل سیاست‌های غلط دولت چه منافع گروهی و صنفی نصیب ما می شود؟ آیا به غیر از این است که دائم دولت را به اجرای سیاست‌های دولت و تغییر راهبردهای غلط و اجرای راهبردهای درست رهنمون کرده ایم؟ آیا تاکید بر اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی و عملیاتی کردن نقشه راه مطلوب برای اقتصاد کشور به غیر از تلاش برای حفظ منافع عمومی است؟


آیا منافعی در این ارتباط برای منتقدان و کارشناسان قرار دارد که از آن بی خبر هستیم؟ جناب آقای رئیس‌جمهور، جنابعالی و همکارانتان به شکلی عمل کردید که دلار بر اقتصاد کشور مسلط شد، به جای اینکه اقتصاد کشور را به سمت خرید و فروش کالا و خدمات و افزایش تولید حرکت کند، عملاً نقدینگی کشور به سمت خرید و فروش دارایی‌ها و افزایش درآمدهای بادآورده برای گروهی از افراد خاص هدایت شد، مدیریتی که جز تعمیق شکاف طبقاتی بین اقشار مختلف جامعه ارمغانی نداشت.


افزایش فاصله درآمدی بین دهک‌های پایین با دهک‌های درآمدی بالا موجب تنش های اجتماعی و بی اعتمادی مردم به دولت شده است. متاسفانه در این موضوع کمترین تلاشی برای کاهش شکاف طبقاتی از خود نشان ندادید، بلکه احساس می‌شود اراده‌ای برای تدوین برنامه مناسبی برای حل مشکلات کشور هم نداشتید، لذا مجبورید در برابر دلار ٣٠ هزار تومانی، سفره خالی مردم، تعميق شکاف طبقاتی، آمریکا را مقصر بخوانید تا خود را نجات دهید، اما نجات شما از طریق فرار به جلو ممکن نیست.


آقای رئیس جمهور آیا در طی هفت سال گذشته، بودجه‌، منابع مالی، مدیریت اجرایی و انبوه و خیل عظیم کارمندان و نیروی انسانی کشور در اختیار دولت شما نبوده که خود را چنان از ماجرا دور نشان می دهید که گويا شما رئیس این دولت نبودید؟


آیا مردم از شما به عنوانِ رئیس دولت نباید توقع داشته باشند که شرایطی را فراهم می کردید که مردم حداقل باور کنند که دولت محترم به دنبال حل مشکلات و در صدد کاهش چالش های اقتصادی کشور است؟ متاسفانه مردم چنین اراده‌ای در دولت های شما ندیدند، برنامه‌ای از دولت شما ندیدند. متاسفانه مردم با مدیریت دولت شما نه تنها رشد اقتصادی را ندیدند، بلکه اقتصاد کشور رو به عقب رفت. باز هم عنوان می‌کنم کارشناسان و منتقدین اقتصادی از این موضوع بسیار متاسف هستند و هیچ اعتقادی به ایجاد تنش در کشور در مسائل اقتصادی ندارند، آنچه خطاب به دولت گفته می شود راهکار برای اداره بهتر اقتصاد است تا اقتصاد کشور از وضعیت موجود خارج شود، اما متاسفانه به جای ارائه برنامه‌های مناسب و صدور دستور برای عملیاتی کردن آنها، به منتقدان و دلسوزان نظام تهمت زديد که به دلیل منافع حزبی، گروهی و صنفی دولت را لعن و نفرین می کنید!

 

ارسال نظر