نوسانات ارزی چه تاثیر بر روند تولید داخلی دارد؟-راهبرد معاصر
مرتضی افقه، اقتصاددان در گفتگو با راهبرد معاصر پاسخ داد:

نوسانات ارزی چه تاثیر بر روند تولید داخلی دارد؟

افقه: با توجه به اینکه 75 درصد واردات ما کالاهای سرمایه ای و واسطه ای است شوک های ارزی و تغییر قیمت ارز و افزایش آن می تواند بر تولید داخل که از قیمت مواد اولیه وارداتی تاثیر می پذیرد، اثرات منفی به جای بگذارد.
مرتضی افقه؛ اقتصاددان
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۵ - ۲۸ مهر ۱۳۹۹ - 2020 October 19
کد خبر: ۶۳۵۴۳

شوک های ارزی چه تاثیر بر روند تولید داخلی دارد؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ مرتضی افقه اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز در گفت و گو با راهبرد معاصر در خصوص تاثیرات شوک های ارزی بر روند تولید داخلی گفت:  با توجه به اینکه تولید کشور به شدت وابسته به مواد اولیه واسطه ای و سرمایه ای وارداتی است متغیر ارز هم به لحاظ قیمت کالاهای تولیدی و هم به  لحاظ کیفیت بر تولید ما بسیار تاثیر گذار است.

 

وی دراین باره افزود: متغیر ارز از دو طریق می تواند بر تولیدات داخلی کشور تاثیر بگذارد. با توجه به اینکه 75 درصد واردات ما کالاهای سرمایه ای و واسطه ای است  شوک های ارزی و تغییر قیمت ارز و افزایش آن هر دو می تواند بر تولید داخل که از قیمت مواد اولیه وارداتی تاثیر می بیند، تاثیرات منفی به جای بگذارد.

 

این استاد اقتصاد در ادامه خاطر نشان کرد:  حتی اگر قیمت ارز در یک نرخ بالا ثابت باقی بماند بهتر از کاهش یا افزایش مداوم نرخ ارز است. به عبارت دیگر بالا بودن یا تغییر قیمت و بی ثباتی قیمت ارز اثر منفی بیشتری بر روی تولید به جا می گذارد.

 

مرتضی افقه در این باره توضیح داد: اگر امروز ارز روی همین 30 هزار تومان باقی بماند و دولت این نرخ را ثابت نگاه دارد اگر چه تا مدتی می تواند متغیرهای دیگری را با این رقم تحت تاثیر قرار دهد وتولید کننده و مصرف کننده تا یک دوره مشخص باید خود را با این عدد بالا وفق  دهند اما اگر این نرخ ثابت بماند عملا اقتصاد خود را به سمت تعادل پیش می برد، بنابراین آنچه به تولید داخلی ضربه می زند تغییر قیمت هاست که هم به لحاظ روانی تولید کننده را دچار آشفتگی می کند و هم پیش بینی تولید کننده و بنگاه اقتصادی را از آینده اقتصادی خود را مخدوش می کند لذا تولید را متوقف می کند.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز خاطر نشان کرد: دولت به دلیل محدودیت ارزی، محدودیت عرضه ارز دارد، لذا خیلی نمی تواند در این موضوع فعال وارد شود، اما  اگر بتواند تولید کنندگانی که به واردات مواد اولیه و سرمایه ای وابسته تر هستند را با  نرخ ارز تضمینی ثابتی حمایت کند حرکت خوبی انجام داده هر چند طرفداران بازار آزاد به دولت فشار می آورند اما در شرایط حاد فعلی ثبات قیمت ارز برای تولید حیاتی است.

 

استاد اقتصاد دانشگاه اهواز در ادامه توضیح داد: لذا اگر دولت بدون توجه به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد بتواند با استفاده از ارز نیمایی، ارز را با نرخ ثابتی به دست تولید کننده برساند در واقع  بهترین خدمت را به بخش تولید و تولید کننده انجام داده و اجازه برنامه ریزی برای خریدهای آتی و تامین کالاهای مورد نظر جامعه را به تولید کننده داده است، بنابراین با تداوم بی ثباتی نرخ ارز به لحاظ قیمتی و کاهش تولید، هم تولید کننده و هم مصرف کننده صدمه خواهند دید.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز با انتقاد از دولت گفت: متاسفانه دلیل عدم حمایت ارزی دولت از تولید کننده را می توان به پای ناتوانی و ناکارآمدی سیستم اداری که مدتهاست در مصاحبه ها به ان اشاره می کنم گذاشت چرا که دولت ناتوان از انجام اقدامات درست و به نفع تولید است. از سوی دیگر معمولا طرفداران بازار آزاد به دولت فشار می آورند تا قیمت ها را کنترل نکند، بنابراین این دو موضوع مانع کمک دولت به بخش تولید کشور شده است.

 

 مرتضی افقه در پایان تاکید کرد: دولت آقای روحانی باید به این موضوع واقف شود که حتی کشورهایی که اقتصاد کاملا باز دارند در شرایط بحرانی از تولید حمایت می کنند، یعنی در شرایط بحرانی دولت به وسط می آید و سعی می کند با حمایت از تولید و نظارت شدید و به دست گرفتن امور مانع از دست رفتگی اقتصاد و فشار بیشتر به تولید کننده و مصرف کننده شود لذا در شرایط بحرانی فعلی حضور همه  جانبه دولت در حمایت از تولید کننده و مصرف کننده بی توجه به فشارهای مختلف حائز اهمیت است.

 

ارسال نظر
آخرین اخبار