کابوس بوریس جانسون در انتخابات آمریکا-راهبرد معاصر
با تشدید احتمال پیروزی بایدن؛

کابوس بوریس جانسون در انتخابات آمریکا

چشم انداز آمریکایی که نجات بخش انگلیس باشد، با وجود بایدن در شرف از بین رفتن است. به احتمال بسیار زیاد جو بایدن، تمایلی به برقراری رابطه با بوریس جانسون ندارد و بدون شک از برگزیت بیزار است. این موضع‌گیری می‌تواند برای انگلیس نگران کننده باشد.
تاریخ انتشار: پنجشنبه ۰۱ آبان ۱۳۹۹ - 22 October 2020

کابوس بوریس جانسون در انتخابات آمریکا

 

به گزارش راهبرد معاصر، "ایندیپندنت" در گزارشی به قلم "سین اوگرادی" به بررسی چرایی مواضع غیردوستانه بایدن نسبت به بوریس جانسون در انگلیس پرداخته و می‌گوید: مراقب باشید که چه چیزی را آرزو می کنید. بدون شک شکست دونالد ترامپ و روی کار آمدن جو بایدن به جای او می‌تواند یک پیروزی بزرگ برای نجات انسان، آمریکا و جهان تلقی شود اما آیا چنین شرایطی می تواند برای منافع انگلیس نیز عالی تلقی شود؟ نویسنده در ادامه مطلب خود اینطور می‌نویسد:

 

«هیچ مشخص نیست که جو بایدن قصد داشته باشد به انگلیس یا به عبارت دقیق تر، بوریس جانسون انگلیسی در پی پیروزی انتخابات 2020 از سرِ لطف نگاه کند. برای بررسی چرایی این ادعا پیش از هر چیز می‌توانیم گذشته سیاسی بایدن را به خاطر بیاوریم که همواره به عنوان یک عضو وفادار کاخ سفید در دوران اوباما محسوب می‌شد و رابطه نزدیک و محبت‌آمیزی با رئیس جمهور سابق آمریکا داشت. از این رو محال است سخنان توهین آمیز بوریس جانسون در مورد اوباما در سال 2016 را به این راحتی فراموش کند».

 

درست زمانی که برگزیت در ابتدای کار خود بود، باراک اوباما در لندن حضور داشت تا دیوید کامرون، نخست وزیر محافظه‌کار این کشور را ملاقات نماید. اوباما در جریان آن سفر تلاش کرد تا توصیه‌های کوچک اما مهمی در باب برگزیت به کامرون ارائه دهد. اوباما این هشدار را با کامرون مطرح کرد که پس از برگزیت انگلیس برای هر گونه معامله تجاری با آمریکا می‌بایست در «ته صف» تجارت با آمریکا قرار گیرد. این گفته اوباما می توانست طرفداران برگزیت را کمی آشفته سازد. اگرچه تجربه سال‌های پس از آن نشان داد که گفته اوباما تا حدود زیادی منطبق بر واقعیت بوده است.

 

در آن زمان جانسون شهردار لندن بود و با خلق و خوی کینه‌توزانه‌اش به عنوان یکی از حامیان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا سعی کرد از اقتدار گسترده‌ای که داشت در یکی از روزنامه های پرتیراژ انگلیس The Sunمطلبی علیه اوباما منتشر نماید. جانسون با انتقاد از تصمیم باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا به خاطر حذف مجسمه وینستون چرچیل، نخست وزیر زمان جنگ جهانی دوم انگلیس از مجموعه کاخ سفید، با تمسخر به ریشه کنیایی و آفریقایی اوباما اشاره کرد و هم‌چنین یادآور نفرت تاریخی آفریقایی‌ها از امپراتوری انگلیس به عنوان یکی از انگیزه‌های اوباما در این اقدام یاد کرده بود و با کنایه عنوان کرده بود که هیچ کس باور نمی‌کند رئیس جمهور آمریکا در مورد یک مجسمه شخصیت انگلیسی چنین تصمیمی گرفته باشد.

 

بسیاری این اقدام جانسون در آن زمان را احمقانه و نژاد پرستانه توصیف کردند. با استناد به آنچه در گذشته روابط جانسون و اوباما وجود داشته بعید به نظر نمی‌رسد که اکنون او از جو بایدن که پدر و مادرش بیشتر ریشه ایرلندی داشته‌اند هم، هیچ استقبالی نکند. موضع تند جانسون علیه اوباما در حالی مطرح شد که اوباما بعدها عنوان کرد جای مجسمه چرچیل پیش از وی در کاخ سفید تغییر کرده است و به مکان دیگری خارج از اتاق بیضی شکل منتقل شده است با این حال اوباما ترجیح داده است به عنوان اولین رئیس جمهور سیاه پوست در تاریخ آمریکا یک مجسمه نیم‌تنه از مارتین لوتر کینگ را به جای مجسمه چرچیل در اتاقش قرار دهد.  

 

جانسون و کابینه وی امیدوار بودند بایدن در صورت پیروزی یادداشت کوچک اما توهین آمیز وی در ستون آن روزنامه را فراموش کند. با این وجود، از بخت بد انگلیس، قرار است بسیاری از کارمندان سابق دولت اوباما در دوران روی کار آمدن وی در کاخ سفید همچنان به فعالیت خود ادامه دهند این امر فراموشی دیدگاه پیشین جانسون نسبت به اوباما را غیرممکن خواهد ساخت. به عنوان مثال، بن رودز، معاون سابق مشاور امنیت ملی اوباما اخیرا با انتشار یک توییت از یک روزنامه های انگلستان نقد کرده است به عنوان "وحشت شماره 10 : کنار زدن ترامپ و پیروزی بایدن" او عنوان کرد، انقدر بزرگ هستم که یادم بیاد زمانی که جانسون عنوان کردن اوباما به خاطر کنیایی بودنش با برگزیت مخالفت کرد.خود اوباما نیز به نقل از بن رودز در مورد جانسون گفته بود، او یک نفر شبیه ترامپ است تنها با موهای بهتر!

 

احتمالا بایدن جانسون را دوست نخواهد داشت چرا که او بدون شک برگزیت را هم دوست ندارد و فکر نمی کند که ایده آن برای اروپا و آمریکا و حتی خود انگلیس مفید و کارساز باشد؛ حتی در سال 2018 به عنوان یکی از نمایندگان رای دهنده به ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا رای داده است. او در سایر موارد دیگر هم دیدگاه های مشترک با اوباما دارد. علاوه بر این بایدن با این اقدام خود از دیدگاه دموکرات‌ها در باب مخالفت با برگزیت و مواضعشان در مورد روند صلح ایرلند حمایت به عمل می‌آورد. نانسی پلوسی و بسیاری از دموکرات‌های آمریکایی به انگلیس هشدار داده‌‌اند که اگر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا موجب به‌ خطر افتادن صلح در مرزهای ایرلند شود، توافقات تجاری لندن و واشنگتن منعقد نخواهد شد و پیشتر نیز این تذکر را داده‌ بودند که بریتانیا در صورتی که خواهان هر گونه معامله تجاری با آمریکاست بهتر است هیچ اقدامی برای خروج از اتحادیه اروپا انجام ندهد.

 

این دشمنی میان بایدن و جانسون حتی می‌تواند بر روابط صلح‌آمیز تاریخی برتانیا و آمریکا در بحث امنیت و جاسوسی نیز اثرات نامطلوبی برجای گذارد. این در حالی است که اکنون مواضع جانسون در قضیه روسیه به بایدن نزدیک‌تر از ترامپ است و همانطور که به خوبی می‌دانیم او با چین و به ویژه مسلمانان اویغور، هنگ کنگ و هواوی از نظر فکری همسوتر است. از این نظر همکاری این دو با یکدیگر در سطح رسمی می‌تواند بسیار سازنده باشد اما بایدن تمایل دارد کمتر به آنچه بریتانیا می‌اندیشد و به طور استراتژیک به آن متمایل است، فکر کند. او گفته است حتی امکان دارد روابط آمریکا با بریتانیا خارج از چارچوب اتحادیه اروپا کاسته شود و به این ترتیب این رابطه به طور حتم از خاصیت کمتری پیش از روی کار آمدن بایدن برخوردار خواهد بود.

 

به این ترتیب، در صورت پیروزی بایدن رابطه با انگلیس همان اندازه اهمیت دارد که با مکزیک، اسرائیل، عربستان سعودی و اتحادیه اروپا مهم است و قرار نیست توجه ویژه ای به این کشور شود اگرچه در دوران ترامپ نیز علیرغم حمایت های باشکوه ملکه انگلیس از سفر نه چندان دولتی ترامپ، هیچ معامله تجاری مهمی میان این دو طرف صورت نگرفت و عمده اقداماتی که در این زمینه صورت گرفت بسیار ناچیز و در سطح پایین محصولات تراریخته و یا قراردادهای مربوط به نظام خدمات درمانی بود. اقداماتی که می‌توانست در توان هر رئیس جمهور دیگری نیز غیر از ترامپ باشد.

 

ترامپ با تاکید بر شعار «اول امریکا» یک رئیس‌جمهور محافظه‌کار تهاجمی بود که تنها در برخی از لحظه‌های جنون آمیز خود به انگلیس یک روی خوش نشان می‌داد امری که در نهایت از طریق کنگره چندان جدی گرفته نمی‌شد. در مقابل بایدن یک انسان با دیدی بزرگ و جهان‌ گراست اما قصد هم ندارد جایگزین جدیدی برای معاهده نفتای ترامپ در نظر بگیرد و یا آن را معکوس جلوه دهد. بایدن حتی قصد دارد تا همانند ترامپ آمریکا را به عنوان اولویت اول خود مورد توجه قرار دهد با این حال مواردی همچون ناتو، توافق هسته‌ای با ایران و پیمان اقلیم پاریس که به نفع انگلستان نیز هست در زمان بایدن وضعیت ایمن تری خواهند داشت و مجددا همه آنها احیا می‌شوند.

 

با این حال بعید به نظر می رسد که آمریکا پس از اجرایی شدن برگزیت و عبور از مرحله بحران کووید 19 به فکر نجات انگلیس و روابط سازنده با آن باشد و این دو مولفه می‌تواند به آرامی روابط دو کشور را در آستانه بدتر شدن قرار ‌دهند.

 

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار