آیا نتانیاهو برای ورود بایدن به کاخ سفید آماده است؟

اگر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل واجد شرایط رای دادن در ایالات متحده بود، به طور طبیعی و منطقی به رئیس جمهور دونالد ترامپ رأی می داد و همه آشنایان خود را نیز برای این کار متقاعد می کرد. از طرف دیگر برخی بر این عقیده هستند که نتانیاهو تمام تلاش خود را در این راستا انجام داده تا جو بایدن پیروز شود، زیرا وی دوره نخست ریاست جمهوری بایدن را بر دوره دوم دونالد ترامپ ترجیح می دهد.
بن کاسپیت؛ تحلیلگر مسائل اسرائیل
تاریخ انتشار: شنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۹ - 07 November 2020

آیا نتانیاهو برای ورود بایدن به کاخ سفید آماده است؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ اگر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل واجد شرایط رای دادن در ایالات متحده بود، به طور طبیعی و منطقی به رئیس جمهور دونالد ترامپ رأی می داد و همه آشنایان خود را نیز برای این کار متقاعد می کرد. از طرف دیگر برخی بر این عقیده هستند که نتانیاهو تمام تلاش خود را در این راستا انجام داده تا جو بایدن پیروز شود، زیرا وی دوره نخست ریاست جمهوری بایدن را بر دوره دوم دونالد ترامپ ترجیح می دهد. یک منبع ارشد دیپلماتیک اسرائیل (به شرط ناشناس بودن) در مصاحبه با المانیتور گفت: «هیچ مسئله ای خطرناک تر از رئیس جمهور دوره دوم نیست؛ به خصوص وقتی که این رئیس جمهور دونالد ترامپ باشد که به شدت غیرقابل پیش بینی است».

 

اما واقعیت مسئله جایی بین این دو دیدگاه است. اگر نتانیاهو می توانست رای بدهد، با یک معمای دشوار روبرو بود. اما من حدس می زنم که وی سرانجام به دونالد ترامپ رای می داد. اگر چه همراهی با رئیس جمهور دوره دوم یک قمار است اما نباید مواهب استراتژیک باورنکردنی ترامپ را در طول دوره نخست وزیری بنیامین نتانیاهو نادیده بگیریم. بنابراین نباید این واقعیت را که «ران درمر» سفیر اسرائیل در واشنگتن تقریبا دسترسی نزدیک به کاخ سفید داشت و حتی در تدوین گزارشات سیاسی بسیار حساس که از سوی دستیاران ارشد رئیس جمهور تهیه می شد مشارکت داشت را نادیده بگیریم. نتانیاهو به نفوذی که بر کاخ سفید اعمال می شد معتاد شده و به سختی می تواند خود را از این داروی پرمصرف رهایی ببخشد.

 

هنگامی که ترامپ در سال 2016 پیروز شد، جهان، هیلاری و بیل کلینتون را مبهوت نمود، دیپلمات های حرفه ای اسرائیلی بسیار تلاش کردند تا بفهمند وی (دونالد ترامپ) در انتصابات و سیاست ها چه گونه عمل می کند. یک دیپلمات بلندپایه  اسرائیلی (به شرط مشخص نبودن نامش) در مصاحبه با المانیتور گفت: «این یک معما بود... ما نمی دانستیم که وی چه کسی را با خود به کاخ سفید می آورد زیرا او بیشتر متخصصان واشنگتن و تشکیلات جمهوری خواه را نادیده گرفت، زیرا این افراد دادخواست هایی علیه او امضا کرده بودند».

 

حتی پس از آشنایی مقامات اسرائیل با بالاترین انتصابات کاخ سفید و شورای امنیت ملی، این آشنایی اغلب کوتاه مدت بود. حتی حلقه داخلی رئیس جمهور بعد از قدرت یابی به سرعت کنار گذاشته می شد و این امر باعث شد مسئولان اورشلیم با ناامیدی و ناباوری نظاره گر باشند. اما در نقطه مقابل،  بایدن کاملا متفاوت با دونالد ترامپ است. یک منبع ارشد سیاسی در اورشلیم ( به شرط مشخص نبودن نامش) در مصاحبه با المانیتور گفت: «ما به تشکیلات کلینتون و اوباما بازخواهیم گشت. افرادی که اکنون ما می شناسیم آن ها کسانی هستند که سال ها در سیستم بوده اند و آن ها در سنا، کاخ سفید، وزارت امور خارجه و شورای امنیت ملی فعالیت داشته اند. بنابراین آشنایی ما از آن ها می تواند به ما کمک کند که چگونه با آن ها کار کنیم. بنابراین این دیگر یک احساس کاملا متفاوت است و دیگر آن ها وکلا و افراد ثروتمند وال استریت نیستند. اکنون ما بازگشت یک تشکیلات سیاسی آمریکایی را تجربه خواهیم کرد که همیشه با ورق های ما مطابقت ندارد، اما سیستم اسرائیلی به خوبی از پس آن برمی آید».

 

یکی از نزدیکان نخست وزیر در مصاحبه با المانیتور گفت: «بنیامین نتانیاهو به مدت هشت سال توانست با اوبامای بی حوصله و جوان کنار بیاید و بنابراین مانور دادن در مقابل بایدن کار دشواری نخواهد بود، به خصوص که بایدن و نتانیاهو در طی دهه های گذشته از روابط دوستانه ای برخوردار بوده اند، اما روابط آن ها نمی تواند به خوبی دونالد ترامپ باشد. بنابراین غیرمحتمل است که بایدن وقت و حوصله زیادی برای حل مسائل خاورمیانه داشته باشد».

 

ترامپ در این حوزه توانست رویاهای بنیامین نتانیاهو را تحقق ببخشد. وی نه تنها آمریکا را از توافق هسته ای با ایران خارج کرد بلکه با سیاست «فشار حداکثری» شدیدترین تحریم ها را علیه این کشور اعمال نمود. یکی از مقامات ارشد سابق اسرائیل در مصاحبه با المانیتور گفت: «به نظر می رسد که ترامپ و بایدن در صورت پیروزی به سمت مذاکره با ایران قدم بر خواهند داشت، اما مسئله هدف و سبک مذاکره است».

 

یکی از مقامات ارشد اسرائیل بر این عقیده است که «دونالد ترامپ به سبک خودش مذاکره می کند که وی برای شروع مذاکره تحریم ها را بر نمی دارد یا این کار را فقط به صورت نمادین انجام می دهد. وی معتقد به مذاکرات از موضع قدرت و اعمال فشار بر رقیب است». این در حالی است که بایدن بیشتر ژست حسن نیت و شاید کاهش تحریم ها را ابزاری برای ایجاد فضای مثبت برای مذاکرات مجدد می داند. اما آنچه ما می دانیم این است که جو بایدن با ایران اتمی مخالف خواهد بود و امیدواریم که بایدن زمینه ایجاد توافق هسته ای بهبود یافته بلندمدت را فراهم سازد.

 

آیا در صورت عدم موفقیت در مذاکرات، دونالد ترامپ یا بایدن علیه ایران از زور استفاده خواهند کرد؟ این سوال دیگری است تمرکز سازمان های دفاعی و اطلاعاتی اسرائیل را برانگیخته است. کارشناسان بر این عقیده هستند که ترامپ تنها در صورت ضربه اول از سوی دشمن به استفاده از زور مبادرت می ورزد. اگر چه او دستور قتل قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران را داد، اما تقریبا در همان زمان دستور خروج و عقب نشینی هزاران سرباز آمریکایی را ازخاورمیانه به خصوص در سوریه صادر کرد. البته تحلیلگران امنیتی و اطلاعاتی، به دلیل ماهیت غیرقابل پیش بینی ترامپ، تصمیم احتمالی وی در مورد ماجراجویی نظامی علیه ایران را رد نمی کنند. در مورد بایدن، اوضاع از پیچیدگی کمتری برخوردار است. یکی از مقامات ارشد دیپلماتیک اسرائیل گفت: «بایدن اوباما نیست. کابوس نتانیاهو، اوباما در لباس بایدن می باشد. این در حالی است که بایدن مشابه اوباما نیست و او جایی فارغ التحصیل شده که مابین لیبرالیسم صلح طلبانه (اوباما) و جنگ طلبی (بوش) می باشد و اگر وی به لبه رانده شود احتمال استفاده از زور وجود دارد».

 

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
رضا میرابیان، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد: / ۱ روز پیش

آتش بس غزه و احتمال فروپاشی کابینه نتانیاهو

روح‌الله مدبر، تحلیلگر مسائل روسیه در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد: / ۱ روز پیش

پیش نیازهای تحقق اهداف توافق ایران و روسیه

یادداشت احمد عبدالرحمان؛ تحلیلگر امور نظامی و راهبردی؛ / ۱ روز پیش

در بهار پیروزی، جای شهدا خالی