به گزاش راهبرد معاصر، روزگاری نه چندان دور، خرمشهر، هویزه، قصرشیرین، بانه و مریوان جبهه جنگی بود که ایرانیان برای حفظ خاک وطن از جان و زندگی خود گذشتند تا یک وجب از آن به دست بیگانه نیفتد. جبههای که غایتش شد دفاع مقدس آن هم به قدمت هشت سال. از آن روزها سالهاست که میگذرد، اما دیگر دشمن برای جنگ ابزارش تسلیحات نظامی معمول نیست. با تغییر راهبرد خود، جنگی را از نوع اقتصادی کلید زده که پیکان هدفش معیشت یک ملت شده است.
جنگی که اسمش شد تروریسم اقتصادی؛ همان ایجاد بیثباتی اقتصادی توسط بازیگران فرا ملی با تحریمهایی که دلیل شکل گیری آن شدند. موضوعی که پیشتر سایت اسپوتنیک روسیه در این باره نوشت: امروزه ایالات متحده نه فقط کشورهای مخالف با سیاستهای آن را تحریم میکند بلکه دیگر کشورها و موسسات و اشخاص که تحریمهای آمریکا را قبول ندارند را هم تحریم میکند و در واقع تحریمها به یک نوع سادیسم برای این کشور تبدیل شده که توسط آن اقدام به ایجاد رعب و وحشت اقتصادی در میان دیگران میکند.
البته لفظ جنگ اقتصادی را محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در ۲۲ خرداد سال ۹۸ در گفتوگوی ویژه با شبکه تلویزیونی العربی این چنین بیان کرد: آمریکا وارد جنگی اقتصادی با ایران شده است.
دوم مهرماه سال گذشته هم رئیس جمهوری ایران با بیان اینکه دو سال و نیم پیش که آمریکا جنگ اقتصادیاش را علیه ما شروع کرد، اظهار کرد: هدفشان این بود که تمام راههای اقتصادی علیه ایران ببندند. ما از سال ۵۹ تحریم اقتصادی داشتیم، ولی جنگ اقتصادی از سال ۹۷ شروع شد. الان بحث تحریم نیست بلکه جنگ اقتصادی است.
جنگی که توانسته اثرات زیادی بر روی معیشت زندگی مردم داشته باشد به گونهای که علی ربیعی سخنگوی دولت در آیین بهره برداری از یک طرح اشتغالزای روستایی بیان کرد که برخی افراد در داخل کشور به خاطر برخی مقاصد سیاسی همسو با دشمن شده اند و بر طبل ناامیدی میکوبند و اعلام میکنند که دولت از شرایط سخت زندگی مردم بی خبر است در حالی که دولت رنج و سختی مردم را در شرایط فعلی اقتصادی کاملا درک میکند و نسبت به آن آگاه است.
پرویز سروری فعال سیاسی اصولگرا و دبیر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به گفتههای رئیس جمهوری مبنی بر این که امروز در یک جنگ اقتصادی هستیم معتقد است که هر جنگی طبیعتا باید طراحی پدافند و آفند داشته باشد. جنگ اقتصادی مستثناء از این امر نیست.
وی درباره موضعی که دشمن علیه ایران اتخاذ کرده بیان کرد که بهطور طبیعی امروز دشمن از موضع تحریم و تولید محدودیت برای جمهوری اسلامی حرکت کرده و تلاش میکند که تمام ظرفیتهایش را برای تنگ کردن حلقه حمله انجام دهد، طبیعی است که در جنگ اقتصادی باید یک طراحی منضبط برای پدافند اقتصادی داشته باشیم. دشمن امروز با سلاح تحریم وارد معرکه جنگ اقتصادی شده طبیعتا ما باید پدافند منظمی را برای مقابله با این آفند دشمن داشته باشیم و این مورد میتواند این باشد که ما راههای دور زدن تحریم دشمن را بررسی و محاسبه کرده و بدانیم که تنها راه برون رفت از این وضعیت، بدور از قرار گرفتن در طراحی دشمن، تلاش برای تضعیف که موضع آفندی دشمن باشد.
چگونه تحریمها را دور بزنیم؟
به عقیده کارشناسان اقتصاد کشور به شدت در مقابل دشمن شرطی شده و نگاه به خارج و امید به دشمن مبنی بر گشایش راه برای ایران موجب شده که ما هر لحظه در دام دشمن بطور عمیق تری اسیر شویم.
سروری معتقد است که اگر ما این شرایط را ساماندهی نکنیم بی ثباتی را میبینیم و دلیلش اینه که ما هنوز باور نکردیم میتوانیم نسبت به هجوم دشمن اقدامات پدافندی جدی را صورت بدهیم.
شهباز حسنپور عضو کمیسیون اقتصادی مجلس عملکرد دولت را در موضوع اقتصاد مقاومتی ضعیف ارزیابی کرد و افزود: اگر دولت به توان داخلی و ظرفیتهایی که در کشور داریم و همچنین به جوانان و نیروی انسانی توجه میکرد، میتوانست در مقابل فشارهای خارجی مقاومت کند.
وی ضمن تاکید بر اینکه نباید تحریمهای ظالمانه را فراموش کرد، اظهار کرد که یک جنگ تمام عیار اقتصادی علیه ملت ایران شروع شده است و آمریکا و عیادی آن در منطقه تمام توان خود را به کار گرفته است تا ایران را از نظر اقتصادی از پای در بیاورند.
اما راهکار برای عبور از مشکلات اقتصادی چیست؟
به عقیده سروری اگر ما در کنار پدافند اقتصادی، آفند اقتصادی را هم طراحی کنیم، اتفاقات مثبتی در جامعه از جمله تقویت تولید، نگاه به داخل، باور ظرفیتهای داخلی کشور و توجه به آنها در بحث واردات شکل خواهد گرفت. این بدان معناست که همه ظرفیتهای کشور برای رونق تولید و شکل گیری اقتصاد مقاومتی تجمیع شوند و اینها موضوعاتی است که دولت باید به آنها توجه کند./ باشگاه خبرنگاران