*پیشنهادات ارائه شده در این گزارش، از سوی «کارل بیلدت»، نخستوزیر سابق سوئد، «آلیستر برت»، نماینده وزیر خارجه انگلیس در امورِ خاورمیانه، «ولفگانگ ایشینگر»، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ، «خاویر سولانا»، نماینده عالی سابق اتحادیه اروپا و دبیر کل شورای اتحادیه اروپا و ناتو به همراه چند تن دیگر امضا شده است.
به گزارش راهبرد معاصر؛ "شورای روابط خارجی اروپا" در گزارشی به بررسی رویکردی که کشورهای اروپایی در قبال دولت جو بایدن جهت هر گونه تعاملِ آن با ایران، باید اتخاذ کنند، پرداخته و چند توصیه مهم را عنوان میکند. در این گزارش آمده است:
«دیپلماتهای ارشد سابق اروپا از دولتهای اروپایی خواستهاند تا برای تقویت دیپلماسی فرااقیانوس اطلس(ترانس آتلانتیک) نسبت به ایران با دولت آینده آمریکا تحت نظر جو بایدن همکاری کنند. به اعتقاد این افراد انتخاب جو بایدن میتواند فرصت مناسبی برای تقویت روابط فرااقیانوس اطلس در موضوعات امنیتی و به ویژه مسئله ایران تلقی شود. پس از آنکه دولتهای اروپایی و اتحادیه اروپا طی چهار سال گذشته، برای نجات توافق هستهای موسوم به برجام با ایران تلاش بسیاری کردند و این تلاش به دلیل مواضع ترامپ در مورد جمهوری اسلامی ایران نتیجه نداد، اکنون دولتهای مذکور به خوبی قائل بر این امر هستند که تمام تلاش خود را برای قبول توافق از سوی بایدن و ایران انجام داده و بر این توافق به طور جدی اصرار نمایند». چنین اقدامی در مرحله اول نیازمندِ تلاش جدی طرفهای اروپایی برای ترسیم یک نقشه راه مناسب و هماهنگ با خواستههای طرفین توافق است. اروپا برای ترسیم این نقشه راه چند نکته را باید مد نظر قرار دهد:
در چنین شرایطی ایران در واکنش به تحریمهای آمریکا، از سال 2018، فعالیتهای هستهای خود را افزایش داده و به مرور از تعهدات خود، تحت توافق برجام نیز فاصله گرفته است. بدیهی است که اقدامات تنشزای ترامپ در خاورمیانه، باقیمانده دوره ریاستجمهوری وی را با آشفتگی بسیار همراه خواهد کرد. چرا که اکنون تمام تلاش وی معطوف به دشوار نمودن شرایط برای بازگشت بایدن به برجام است. متناسب با این امر، گزارشات بسیاری حاکی از بالا گرفتن تهدیدات نظامی بین آمریکا و ایران بوده و همین موجب خواهد شد بایدن بلافاصله پس از روی کار آمدن با مشکلات دیگری بر سر راه توافق با ایران مواجه شود. بهتر است که برای به نتیجه رساندن توافق برجام، ثبات زیادی در خاورمیانه وجود داشته باشد و ایران به سرعت تنشها را کاهش داده و مذاکرات دیپلماتیک خود با اروپا و آمریکا را برای ترمیم توافق هستهای از سرگیرد. این روند موجب خواهد شد، طرفین با طیف گستردهای از موضوعاتی که ثبات منطقه را تهدید میکنند، مقابله نمایند و این همان موضوعی است که از دیدگاه اروپا بسیار حائز اهمیت است. با وجود حمایتهای اروپا، دولت بایدن میتواند از واکنشهای مثبت دولت روحانی به خوبی استفاده نماید و ایران را بر سر میز مذاکره بکشاند.
دولتهای اروپا اکنون باید اولویتهای زیر را مد نظر قرار دهند:
در تمام این مراحل اتحادیه اروپا و کشورهای سه گانه عضو E3 بایستی از کانالهای دیپلماتیک موجود با ایران برای هشدار در مورد تشدید تنشها در روابط با ایالات متحده، به ویژه در مورد عراق که وضعیت آن، بسیار بغرنج است، استفاده نمایند. این امر به خوبی واضح است که هر گونه تشدید و افزایش تنش در آستانه مراسم تحلیف ریاستجمهوری بایدن، تلاشهای دیپلماتیک را برای رسیدن به توافق بسیار دشوار تر خواهد کرد.
تمام اولویت فعلی اروپا بایستی در این راستا باشد که سریعا برای مهار برنامه در حال گسترش هستهای ایران اقدام نماید و از بایدن نیز بخواهد تا پس از روی کار آمدن از هر گونه تنشزایی و تشدید وضعیت خطرناک در مورد ایران جلوگیری کند.