رژیم صهیونیستی چگونه از جنگ داخلی اتیوپی بهره‌برداری کرد؟-راهبرد معاصر
راهبردهای نتانیاهو در قبال کشورهای آفریقایی؛

رژیم صهیونیستی چگونه از جنگ داخلی اتیوپی بهره‌برداری کرد؟

رژیم صهیونیستی پیوسته به میزانی از ناامنی برای یهودیان در عرصه جامعه جهانی نیازمند است تا از این طریق، مزیت نسبی سکونت در فلسطین اشغالی را حفظ و از مهاجرت معکوس جلوگیری کند. از همین‌رو مقامات صهیونیستی با بهره‌برداری از جنگ داخلی در اتیوپی توانسته‌اند بخشی از یهودیان این کشور را به سرزمین‌های اشغالی بکشانند.
سیدعلی نجات ؛ کارشناس مسائل غرب آسیا
تاریخ انتشار: ۲۱:۳۴ - ۲۱ آذر ۱۳۹۹ - 2020 December 11
کد خبر: ۶۹۸۲۳

رژیم صهیونیستی چگونه از جنگ داخلی اتیوپی بهره‌برداری کرد؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ مهاجرت یهودیان به رژیم صهیونیستی، سنگ بنای اندیشه‌ صهیونیسم بوده و عامل اساسی ادامه موجودیت اسرائیل، باقی ماندن جمعیت یهود در آن است. بنابراین، کاهش میانگین مهاجرت به داخل سرزمین‌های اشغالی و در کنار آن، افزایش روند مهاجرت معکوس، زنگ خطر را برای این رژیم به صدا درآورده است. از همین‌رو، رژیم صهیونیستی تلاش کرده است علاوه بر حفظ جمعیت موجود و جلوگیری از مهاجرت آنها، یهودیان سایر مناطق جهان را نیز با شگردها و تاکتیک‌های خاص به فلسطین اشغالی بکشاند. در این بین مهم‌ترین سیاست و تاکتیک تل‌آویو برای جذب مهاجران و جلوگیری از مهاجرت معکوس، بهره‌برداری از بحران‌های داخلی کشورهای مختلف جهان از طریق ایجاد رعب و وحشت در میان یهودیان ساکن در این کشورهاست تا از این طریق بتواند از مهاجرت معکوس از اسرائیل جلوگیری و یهودیان کشورهای دیگر را وادار به مهاجرت به سرزمین‌های اشغالی کند.

 

رژیم صهیونیستی طی سال‌های گذشته از طریق بهر‌ه‌‌برداری از حوادث تروریستی شارلی ابدو، حوادث تروریستی کپنهاگ و بحران اوکراین توانست بخشی از یهودیان این کشورها را به سرزمین‌های اشغالی بکشاند. با آغاز بحران و جنگ داخلی در اتیوپی نیز مقامات صهیونیستی تلاش کرده‌اند تا یهودیان اتیوپی را به مهاجرت متقاعد کنند.

 

جنگ داخلی اتیوپی

نظام سیاسی در اتیوپی فدرالی است و از ده ایالت تشکیل شده است که حکومت‌های خودگردان و مستقل دارند و به اشکال مختلف نماینده قومیت‌های خاص هستند. بزرگ‌ترین این قومیت‌ها، اورومیا است که آبی احمد، نخست‌وزیر کنونی به آن منتسب است و تعداد ساکنانش به ۵۰ میلیون نفر یعنی نصف جمعیت اتیوپی می‌رسد. سپس بقیه نژاد‌ها از جمله تیگرای قرار دارند. اهالی ایالت تیگرای که جبهه التحریر رهبری آنها را به عهده دارد اخیرا علیه قدرت مرکزی به رهبری آبی احمد اعلام شورش و ماه سپتامبر گذشته انتخابات برگزار کردند که در نتیجه آن یک پارلمان و قدرت محلی در اعتراض به تعویق انتخابات فدرالی شکل گرفت. این انتخابات فدرالی قرار بود ماه اوت گذشته برگزار شود، اما به دستور آبی احمد و دولت وی تا زمانی نامعلوم به بهانه شیوع کرونا به تعویق افتاد.
پارلمان مرکزی انتخابات و نتایج آن در تیگرای را ملغی اعلام و شورای محلی و حکومت را برکنار کرد. آبی احمد ماه گذشته یک ژنرال را برای تحویل گرفتن قدرت در این ایالت فرستاد، اما از ورود او به مکله مرکز ایالت جلوگیری شد. آبی احمد بعد از حمله خونین به اردوگاه ارتش فدرال که به کشته شدن تعدادی نامعلوم منجر شد حالت فوق العاده اعلام کرد. نخست‌وزیر اتیوپی، جبهه آزادسازی تیگرای را به حمله به اردوگاه نظامی متهم کرد و در چهارم نوامبر دستور داد منطقه تیگرای مورد حملات هوایی قرار بگیرد و ارتش هم به این منطقه اعزام شود. در واکنش به این دستور، جبهه آزای بخش، نیروهای خود و مردم تیگرای را برای مقابله با این حمله بسیج کرد. این در حالی که به نظر می‌رسد که دولت فدرال به هر بهایی مصمم به از میان بردن این حزب و پایان دادن به تسلط آن بر تیگرای است. در جریان درگیری‌های تیگرای، هزاران نفر کشته و نزدیک به 46 هزار نفر به کشور سودان در همسایگی اتیوپی گریخته‌اند.

 

بهره‌برداری تل‌آویو ازجنگ داخلی اتیوپی

رژیم صهیونیستی همواره با بهره‌برداری از حوادث و بحران‌های بین‌المللی، یهودیان جهان را به مهاجرت و زندگی در فلسطین اشغالی دعوت می‌کند، اسرائیلی‌ها از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در اوایل دهه نود قرن گذشته بهره‌برداری کردند و یهودیان روسیه را به مهاجرت به رژیم صهیونیستی دعوت کردند، همچنین از وضعیت اقتصادی و فقر در اتیوپی و دیگر کشورهای آفریقایی به سود خود بهره‌برداری کرده‌اند.

 

با این حال تمرکز مقامات صهیونیستی طی دو سال گذشته بر یهودیان اتیوپی بوده است. شبکه 13 تلویزیون رژیم صهیونیستی سال 2019 مستندی پخش کرد که در آن عناصر وابسته به سرویس جاسوسی موساد طی عملیاتی، یهودیان اتیوپیایی ساکن سودان را به داخل اراضی فلسطین اشغالی منتقل کرده‌اند. آیالاحسون، مجری این شبکه گفت که برای آماده کردن این مستند و برنامه، با شماری از افرادی که در این عملیات مشارکت داشته‌اند، گفت‌وگو کرده است.

 

دانی لیمور، عنصر موساد درباره هدف رژیم صهیونیستی از انتقال یهود اتیوپیایی به فلسطین اشغالی می‌گوید که انگیزه این عملیات به دهه‌های قبل برمی‌گردد. به گفته او، در سال 1979 «مناحیم بیگن»، نخست‌وزیر وقت این رژیم تصمیم گرفت که یهودیان اتیوپی را که در وضعیت بدی زندگی می‌کردند، به فلسطین منتقل کند. این عضو موساد شمار یهودیان اتیوپی را صدها هزار نفر اعلام کرد و گفت که در بین این تعداد، یهودیانی نیز وجود داشتند که از اتیوپی به سودان فرار کرده بودند و در اردوگاه‌های آوارگان ساکن شده بودند.

 

به هر حال جنگ داخلی اتیوپی فرصت ایده‌آلی برای مهاجرت یهودیان فلاشا به رژیم صهیونیستی مهیا کرده است. همزمان با آمادگی ارتش اتیوپی برای آزادسازی شهر مکله؛ مرکز منطقه تیگرای، هیئت اسرائیلی به ریاست وزیر امور مهاجرت رژیم صهیونیستی به همراه برخی از اعضای آژانس یهودی به اتیوپی سفر کرد تا مهاجرت یهودیان فلاشا به اراضی اشغالی را تسریع ببخشد. رسانه‌های اسرائیلی اعلام کردند، 2000 یهودی از قوم فلاشا چندین سال است که برای مهاجرت به اراضی اشغالی آماده می‌شوند و پیش‌بینی می‌شود مهاجرت آنها تا پایان ژانویه 2021 پایان یابد.

 

به دنبال اعلام پایان عملیات نظامی در منطقه آشوب زده تیگرای و در شرایطی که درگیری‌ها به شهر «گوندار» در شمال اتیوپی  که اکثر ساکنان آن یهودی هستند  نزدیک می‌شود، صدها نفر از یهودیان اتیوپیایی روز پنجشنبه (13 آذر) وارد سرزمین‌های اشغالی شدند.

 

ساکنان یهودیان اتیوپی روز پنجشنبه با استقبال بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی وارد فرودگاه بین‌المللی بن گوریون شدند. نتانیاهو در توئیتی در صفحه توئیتر دفتر نخست وزیری، تلاش کرده فضایی احساسی به ورود این مهاجران و استقبال خود و همسرش از آنها بدهد. وی در این توئیت مدعی شده «این همان جوهره تاریخ یهود، جوهره تاریخ صهیونیسم است.»

 

نتیجه‌گیری

موضوع آینده جمعیتی یهودیان در سرزمین‌های اشغالی از نظر بسیاری از مؤسسه‌های اسرائیلی به دغدغه‌ اصلی این رژیم تبدیل شده است و از آنجا که به علت نرخ زاد و ولد پایین، بزرگ‌ترین عامل برای رشد جمعیت صهیونیست‌ها از طریق مهاجرت تعیین شده است، مقام‌های این رژیم را به فکر انداخته است تا با روش‌های مختلف، موضوع کمبود مهاجر را جبران کنند. زیرا رژیم صهیونیستی برای ادامه اجرای طر‌ح‌های راهبردی شهرک‌سازی خود نیاز به ساکنان یهودی بیشتری دارد.

 

مقامات رژیم صهیونیستی همواره با بهره‌برداری از اتفاقات و بحران‌های بین‌المللی، یهودیان جهان را به مهاجرت و زندگی در فلسطین دعوت می‌کنند. در واقع رژیم صهیونیستی پیوسته به میزانی از ناامنی برای یهودیان در گستره جامعه جهانی نیازمند است تا از این طریق، مزیت نسبی سکونت در فلسطین اشغالی را همچنان حفظ کند. در همین راستا، مقامات صهیونیستی با آغاز جنگ داخلی در اتیوپی سرعت بیشتری به مهاجرت یهودیان این کشور داده‌اند.

 

این در حالی است که سرزمین‌ اشغالی فلسطین شاهد اعتراض یهودیان اتیوپی به وضعیت بد معیشتی و تبعیض‌ها علیه خود هستند. طی سال‌های گذشته یهودیان فلاشا از تبعیض ساختاری و رفتاری دیگر یهودیان (اشکنازی) انتقاد کرده‌اند. یهودیان اشکنازی که غربی‌تبار بوده و قشر غالب حاکم هستند، نگاهی تحقیرآمیز به یهودیان شرقی (سفاردیم) و اتیوپیایی (فلاشا) دارند. براساس نظرسنجی اخیر انجام شده توسط دفتر مرکزی آمار رژیم صهیونیستی که یک مرکز حکومتی است 53 درصد یهودیان فلاشا (یهودیان اتیوپیایی تبار) در اسرائیل از تبعیض نژادی رنج می‌برند.

 

ارسال نظر