باکتری روده با افسرگی ارتباط دارد؟

یافته‌های اخیر محققان موسسه پاستور (Institut Pasteur) نشان می‌دهد عدم تعادل در جمعیت باکتری‌های روده می‌تواند منجر به رفتارهایی مانند افسردگی شود.
تاریخ انتشار: ۲۳:۵۸ - ۲۳ آذر ۱۳۹۹ - 2020 December 13
کد خبر: ۷۰۳۷۰

به گزارش راهبرد معاصر به نقل از تک اکسپلوریست، افسردگی مهمترین علت ناتوانی در سراسر جهان است و در حال حاضر بیش از ۲۶۴ میلیون نفر در جهان از این بیماری رنج می‌برند. صرف نظر از شیوع افسردگی و تأثیر اقتصادی آن، پاتوفیزیولوژی آن بطور استثنایی مورد بحث قرار گرفته است. درک بهتر مکانیسم ایجاد افسردگی برای توسعه استراتژی‌های درمانی موثر، ضروری است.

مطالعه جدید محققان "انستیتو پاستور"، "موسسه سلامت اینسرم" و "مرکز ملی پژوهش‌های علمی فرانسه" نشان داده است، عدم تعادل در جمعیت باکتری میکروبیوتای روده که با نام "میکروبیوتای روده"(gut microbiota) شناخته می‌شود، می‌تواند به طور قابل توجهی برخی از متابولیت‌ها را کاهش دهد و باعث رفتارهای مانند افسردگی شود. یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد میکروبیوتای یک روده سالم به عملکرد طبیعی مغز کمک می‌کند.

طی این مطالعه محققان توانستند رابطه بین اختلالات خلقی و آسیب به میکروبیوتای روده را شناسایی کردند.

در این مطالعه آزمایشاتی بر روی مدل‌های حیوانی انجام شد و دانشمندان کشف کردند که استرس مزمن می‌تواند باعث تغییر در میکروبیوتای روده و منجر به رفتارهایی مانند افسردگی شود. این امر باعث کاهش متابولیت‌های لیپید(مولکول‌های کوچک ناشی از متابولیسم) در خون و مغز می‌شود. این متابولیت‌های لیپیدی که با عنوان "کانابینوئیدهای درون زا"(endogenous cannabinoids) شناخته می‌شوند یک سیستم ارتباطی هماهنگ کننده در بدن هستند که به طور کلی با کاهش متابولیت‌ها انسداد می‌یابد.

عدم وجود "کانابینوئیدهای درون زا" در هیپوکامپ باعث ایجاد رفتارهایی مانند افسردگی می‌شود. دانشمندان میکروبیوتاهای حیوانات سالم و حیوانات مبتلا به اختلالات خلقی را مورد مطالعه قرار دادند و سپس برخی از گونه‌های باکتریایی را شناسایی کردند که در حیوانات دارای اختلالات خلقی به طور قابل توجهی کاهش یافته بود. آنها سپس نشان دادند که درمان خوراکی با همان باکتری‌ها، سطح طبیعی مشتقات لیپیدی را بازیابی می‌کند و در نتیجه رفتارهای شبه افسردگی را کاهش می‌دهد. بنابراین این باکتری‌ها می‌توانند به عنوان یک عامل ضد افسردگی عمل کنند. چنین درمان‌هایی به عنوان "سایکوبایوتیک"(Psychobiotics) شناخته می‌شوند.

"پیر ماری لدو"(Pierre-Marie Lledo) رئیس واحد درک و حافظه انستیتو پاستور و یکی از نویسندگانی این مطالعه گفت: به طور شگفت آوری انتقال ساده میکروبیوتا از یک حیوان دارای اختلالات خلقی به یک حیوان سالم برای ایجاد تغییرات بیوشیمیایی و رفتارهایی مانند افسردگی کافی بود.

"جرارد ابرل"(Gérard Eberl) رئیس بخش ریزمحیط تومور و ایمنی و از دیگر محققان مطالعه گفت: این کشف نقش میکروبیوتای روده را در عملکرد طبیعی مغز نشان می‌دهد. اگر عدم تعادل در جامعه باکتری‌های روده وجود داشته باشد، برخی از لیپیدها که برای عملکرد مغز حیاتی هستند از بین می‌روند و باعث ایجاد رفتارهایی مانند افسردگی می‌شوند. در این مورد خاص، استفاده از باکتری‌های خاص می‌تواند روشی امیدوار کننده برای بازیابی میکروبیوتای سالم و درمان موثرتر اختلالات خلقی باشد.

ایسنا

ارسال نظر
آخرین اخبار