حسین نصیری، کارشناس بازار سرمایه و بورس در گفتگو با راهبرد معاصر در خصوص تاثیر کاهش ارزش پول ملی بر افزایش صادرات در ادبیات تجارت خارجی و کاهش ارزش نرخ ارز بر صادرات و واردات گفت: درادبیات تجارت یا مالی بین الملل به این موضوع اشاره شده که هنگامی که ارزش پول ملی کاهش می یابد به تبع کاهش ارزش پول ملی و افزایش ارزش ارز خارجی صادرات افزایش می یابد اما می بینیم که هم واردات وهم صادرات دراین موضوع به نوبت واولویت روند افزایشی خود را طی می کنند بنابراین وقتی نرخ ارز خارجی در کشور کاهش بیابد به همین ترتیب واردات و صادرات در برهه زمانی خاصی تحت تاثیر قرار می گیرند.
وی در باره تاثیر کاهش نرخ ارز بر بازار سرمایه نیز افزود: به هر حال کاهش نرخ ارز بر بسیاری از بازارها حداقل در کوتاه مدت تاثیر گذار است چرا که با تنزل نرخ ارز ارزش سهام بسیاری از شرکت های بورسی کاهش می یابد.با توجه به اینکه بسیاری از شرکت های بورسی وارد کننده نهاده تولیدی هستند به تبع کاهش نرخ ارز قیمت تمام شده این شرکت ها در آینده کاهش می یابد و قطعا منجر به کاهش درآمدهای شرکت ها می شود که این موضوع بر حضور سهامداران و سرمایه گذاری در بورس تاثیر گذار خواهد بود.
حسین نصیری کارشناس بازار سرمایه دراین باره خاطر نشان شد: هر چند بسیاری از شرکت های بورسی درآمدهای ریالی دارند و کار چندانی با واردات و صادرات و ارز ندارند اما همه شرکت ها اعم از ریالی یا ارزی همگی از نرخ ارز و تاثیر آن بر بازارهای مختلف بیبهره نمی مانند لذا از کاهش یا افزایش نرخ ارز متاثر می شوند.
کارشناس بورس درباره چسبندگی قیمت ها و تاثیرات کاهش نرخ ارز بر بازارهای مختلف و شرکت های بورسی بیان داشت: نکته حائز اهمیت دیگر موضوع چسبندگی قیمت هاست. هنگامی که نرخ ارزش پول ملی کاهش می یابد و قیمت ها روند افزایشی به خود می گیرند و میل به کاهش قیمت در آنها پایین می آید حتی با کاهش نرخ ارز به شدت و به سرعت به تغییرات کاهشی واکنش سریع نشان نمی دهند به این دلیل است که شاهد هستیم قیمت املاک و مستغلات و خودرو با کاهش نرخ ارز آنچنان که با افزایش نرخ ارز مسیر صعودی را به خود گرفت در مسیر کاهشی قرار نگرفته و آنچنان دچار تغییرات قیمتی کاهشی شدید نشده است بنابراین از نظر ساختاری قیمت ارز هر چند کاهش یافته اما چون واقعیت های اقتصادی موضوعی فراتر از مسائل سیاسی است نمی توان به کاهش نرخ ارز و تاثیر قاطع آن چندان دل بست.
وی درباره کاهش نرخ ارز بر شرکت های صادراتی گفت: به هر حال با کاهش نرخ ارز شرکت های صادراتی تحت تاثیر قرار می گیرند چرا که با کاهش نرخ ارز انتظاراتی در بازار شکل گرفته که بازار را دچار شوک می کند یعنی روی درآمدهای شرکت های صادراتی تاثیر منفی به جا می گذارد بنابراین با کاهش درآمد شرکت های صادراتی رو به رو می شویم هر چند که برآیند کاهش نرخ ارز به نفع ساختار اقتصادی است.
حسین نصیری درخصوص اهمیت ثبات نرخ ارز بر اقتصاد و بازار سرمایه تصریح نمود: نکته این است که در اقتصاد ایران ثبات نرخ ارز مساله بسیار مهمی است به عبارت دیگر این مساله مهم نیست که نرخ ارز روی 15 هزار تومان یا 20 هزار تومان باشد هر چند کاهش نرخ ارز بسیار مهم است اما از آن مهمتر ثبات در نرخ ارز است. با توجه به اینکه در کشور بازارهای مالی و ارز نداریم یعنی تقریبا بازار ارز در انحصار دولت است وقیمت همواره از سوی انحصارگر تعیین می شود لذا این موضوع برعهده دولت است که برنرخ ارزی ثابت بماند اما اینکه نرخ ارز ثابت نمی ماند شاید یکی از دلایل آن مسائل سیاسی یا تصمیمات سیاسی دولت باشد.
کارشناس بازار سرمایه در پایان تاکید کرد: به هر حال نرخ ارز در بازار ایران تعیین کننده و تثبیت کننده است. تثبیت نرخ ارز در بازار پولی مهم است چرا که نوسانات نرخ ارز به نظام اقتصادی کشور آسیب های بزرگی وارد می کند که هم به اقتصاد کلان و هم به بازار مالی ما ضربه می زند، لذا اگر نرخ ارز تثبیت شوند بازار سرمایه هم به ارزش ذاتی و صعود خود بازمی گردد و قطعا با ایجاد ثبات اقتصادی شاهد وضعیت خوبی در اقتصاد ایران خواهیم بود.